HÜSEYİN ÇETİNKAYA

HÜSEYİN ÇETİNKAYA

Ev Bahçeleri ve Botany

 

BOTANY;  Özellikle peyzaj alanları için analizleri yapılarak çiçekli, çiçeksiz bitkiler ve çim alanları için patenti alınarak Türkiye de ilk kez üretimi yapılan, bitkiyi dengeli bir şekilde besleyen bir gübredir. (www.botany.com)   

 

Gündüzün insan evinden çıktıktan sonra kimi fabrikalara, kimi okullara kimisi dükkanlarına ve bürolarına vb. yerlerde çalışır didinirler ve yorgun düşerler. Sonuçta insanın en rahat dinleneceği yer evlerinin bahçeleridir.     

 

Ev bahçeleri küçük meyvelikleri, sebzelikleri yanında tabiatın renk renk güzelliklerini ve çeşitli güzel kokularını taşıyan çiçek tarhlarını  ve süs ağaçlarını da içerisinde toplar. Böylece bahçe bir taraftan ev sahibinin günlük sebze  ve meyve ihtiyacını sağlarken  bir yandan da insana tabiatın güzelliklerini tattırır.

 

Bir yerde ev bahçesi kurulurken ilk olarak bahçenin bir planı yapılır. Bu plan bir bahçenin nasıl kurulacağını ve ilerde alacağı şekli gösterir. Plan yapmak için ilk olarak bahçe yerinin bir krokisi çıkarılır. Belli bir ölçeğe göre yapılacak bu krokide ev in yeri işaretlendikten sonra süs, meyve ve sebze bahçelerine ayrılacak yerler belli edilir. Bundan sonra sıra bahçeye dikilecek bitki türlerinin seçilmesine gelir.

 

Ev bahçeleri ya duvarla, telle ya da çit bitkileriyle çevrilirler. Bahçeye dikilecek süs ağaç ve ağaççıkları ayrılır. Bu ağaç ve ağaççıklar seçilirken bunların boyları, yaprak şekilleri birbirine uyanları birer grup halinde toplanırlar. Süs bahçelerinde yüksek boylu ağaçlarla ağaçcıkların diplerine ve aralarına yolların kenarındaki tarhlara güzel çiçekli ufak boylu süs çalıları da dikilebilir. Böylece bahçeye daha güzel bir yeşillik ve renk verebiliriz. Bu ağaç, ağaççık ve çalılardan başka, tarhların boş kalan kısımlarına  çim ekilir. Ayrıca bahçenin çim ekilmeyen  tarhlarına mevsimlik çiçekler için yer ayrılır. Bunlardan başka bahçenin oturma yeri ve yollarına pergolalar yapılarak gölgelikler meydana getirilir. Bunların üzerine de hanımeli, yasemin, sarmaşık güller vb. sarılıcı bitkiler alınarak bahçeye daha güzel bir şekil verilebilir.

 

Sağlıklı bir çevre ve huzurlu bir ortam dileğiyle...

 

Önceki ve Sonraki Yazılar