E. TURGUT TEKİN

E. TURGUT TEKİN

Fotoğraf sanatçısı Zeki Kemiklioğlu ve siteleri

Gazetemiz Gerçek'in de fahri Haber Müdürü olan fotoğraf sanatçısı Zeki Kemiklioğlu, Söke'nin ve ulusal basın-yayın kuruluşlarının birçoğunun Söke temsilcisidir. Hayatını bu yolla kazanan Kemiklioğlu, televizyon, radyo, gazete muhabirliği yanında Fotokent'in de sahibi ve işletmecisidir.

 

Mesleğinde başarılı olan bu arkadaşımız, yıllardan beri ulusal ve yerel basında gerek yazılı ve gerekse görsel açıdan birçok konuda Söke'nin sesini duyurmuş, objektifi ile gözü, mikrofonu ile kulağı olmuştur.

 

Bugünkü yazımı Zeki Kemiklioğlu'na adıyorum. Çünkü siteleri ve başarılı çalışmaları ile hem bir gerçek Sökeli ve hem de siteleriyle Söke'nin gururudur.

 

Kemiklioğlu, uzun yıllardır ihmal edilerek, görüntülenip internet ortamına aktarılmamış olan Söke'nin zengin coğrafyasını bir belgesel atmosferi içerisinde dünyaya tanıtmaya başlamıştır. Siteleri gezerken veya kitapların, dergilerin sanat sayfalarını çevirirken, doğa harikası resimler, manzaralar görürsünüz. Elbette bu güzel görüntüler kolay elde edilmemiştir. Doğanın bağrında gizlenen bu güzellikleri aramak, bulmak, görüntüleyip insanların hizmetine sunmak pek de sanıldığı gibi basit veya kolay değildir. Zaman, masraf, emek ve sabır, özveri ister. Bu özveriyide herkes yapamaz. Benim Kemiklioğlu için "Gerçek Sökeli" deyimini kullanmam bu bağlamda olmuştur. Bir insanın Söke'de doğmuş olması onu gerçek Sökeli yapmaz. Eğer Söke için çalışmış, onu yüceltmek için taş taşın üstüne koymuşsa, özveride bulunmuşsa işte o zaman Sökeli olur.

 

Zeki Kemiklioğlu, Beşparmak Dağları'na tırmanıp, birçok riski göğüsleyip, bu dağların koyunlarında saklı güzellikleri objektifi ile görüntüleyerek, internet yolu ile tüm insanlığın hizmetine açmıştır. Bu çalışma kolay olmamış, o görüntüler ise kolay kolay elde edilmemiştir. Her görüntü birçok çaba ve alın teri sonunda elde edilmiştir. Bu da Kemiklioğlu'nun olan aşkından, mesleğine olan sevgisinden, Söke'ye olan vefa borcundan başka hiçbir değer ile ifade edilemez.

 

Ben, otuz yıldan beri Söke'nin coğrafyası, jeolojik yapısı, tarihi misyonu ile ilgili araştırmalar yapıyorum. Yerli ve yabancı kaynaklardan topladığım bilgi ve dökümanı çağımız teknolojilerinin verilerine uygun değerlendirip yayınlıyorum. Bazı alanlara ise ulaşamıyorum. Zeki Kemiklioğlu gibi özverili çalışmalar yapmış ve yapmakta olan arkadaşlarımızın kendi alanlarında yaptıkları çalışmalardan bende, daha başkaları da yararlanarak, Söke'nin tarihi, kültürü, doğal güzellikleri hakkında öğrendiklerimizi başkalarına da tanıtmaya ve öğretmeye çalışıyoruz. Diyeceksiniz ki, bize bunun ne yararı olur? Hani bir söz var, "Anlayana sivrisinek saz, anlamayana davul zurna az!.." devam edecek...

 

Önceki ve Sonraki Yazılar