GÜNDEM

Değerli Dostlar,

30 Ağustos 1922 tarihi, destansı istiklal mücadelemizin zaferle taçlandığı, Türkiye Cumhuriyeti'nin temellerinin atıldığı gündür.

Büyük Taarruz, ayni zamanda kadınıyla erkeğiyle, genciyle yaşlısıyla, Türküyle Kürdüyle, Lazıyla Çerkeziyle, Müslümanıyla Müslüman olmayan farklı inanç gruplarıyla milletimizin topyekun bir şekilde vatan topraklarının bütünlüğü için verdiği mücadelenin adıdır. Eğer ülkemizde bulunan 162 cemaat vakfı Cumhuriyet tarihinde ilk kez Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan onuruna iftar daveti veriyorsa, bu tamamen istiklal savaşımızdaki dayanışma ruhuna milletimizin bugün de sahip çıktığının bir göstergesidir.

Bu yüksek ruh ve şuur esasen Avrupa Birliği felsefesinin de özüdür. Bununla birlikte Türkiye tarafından büyük bir hassasiyet ve samimiyetle sahip çıkılan bu barış içinde bir arada yaşama felsefesi bazı ayrılıkçı zihinlerce aşındırılmaya çalışılmaktadır. Dahası bu ayrılıkçı tohumlar, Avrupa coğrafyasının dışında da bazı Hükümetler tarafından dünya barışını zehirlemek için sorumsuzca kullanılmaktadır.

Türkiye’nin İsrail halkıyla yakınlığını tarih zaten hiçbir tartışmaya yer vermeksizin teyit etmektedir. Avrupa'da zulümden kaçan Yahudilere zamanında Türkiye’nin kucak açması tamamen bu hissiyatların tezahürüdür. Ancak bugün İsrail Hükümetinin uluslararası sularda yaptığı korsanlık ve bu korsanlığın sonuçlarına katlanma konusunda gösterdiği duyarsızlık Türkiye-İsrail ilişkilerini kaçınılmaz sonla karsı karsıya bırakmıştır. Bugünden itibaren Türkiye, İsrail ile bütün askeri anlaşmalarını askıya almış, ilişkilerini de ikinci katiplik düzeyine indirmiştir. Türkiye Cumhuriyeti kendisine, milletine ve insanlık barışına karşı yapılan hiçbir saldırıyı karşılıksız bırakmayacağını bir kez daha göstermiştir.

Hukuk ve adaletten, barıştan yana olan herkesin Türkiye’nin yanında yer alacağına inanıyoruz. Özellikle İsrail halkı ve İsrail dışında yasayan Yahudi toplumu, düşmanlık zehiriyle beslenen İsrail Hükümeti’ne karşı, dünyanın her köşesine barış tohumları eken Türkiye’nin yanında yer alacaktır.

Önceki ve Sonraki Yazılar