GÜNDEM

Sevgili Dostlar,

3 Ekim 2005 yılında Türkiye Avrupa Birliği ile katılım müzakerelerine başlayarak tarihe önemli bir not düştü. İlk başvuruyu yaptığımız 1959’dan sonra aradan gecen 46 yılda hem Türkiye’den hem de Avrupa Birliği tarafından kaynaklanan nedenlerle maalesef bu süreçte bir arpa boyu yol alamamıştı. 3 Kasım 2002’de AK Parti Hükümeti göreve geldiğinde bu süreci Türkiye’nin en önemli önceliği olarak belirleyerek sessiz devrim niteliğinde reformlara imza atarak 43 yılda yapılamayanı 2 yılda yaptı ve Türkiye’yi müzakerelere başlatan Hükümet oldu. Müzakereleri başarıyla tamamlayan Hükümet olmak için de Sayın Başbakanımızın liderliğinde bu süreçte üzerimize düşenleri kararlılıkla yerine getirmeye devam ediyoruz.

Müzakerelere başlamamızın üzerinden 6 yıl geçmesine ve Türkiye bu yolda gerekenleri yapmaya devam etmesine rağmen ne yazık ki AB’nin akıl tutulması yaşadığı bir dönemden geçiyoruz. Türkiye bugün sadece AB müktesebatının gereklerini yerine getirmekle meşgul olmuyor, daha önce hiçbir ülkenin karşılaşmadığı uygulamalarla, AB’nin çifte standartlarıyla da mücadele etmek durumunda kalıyor.

Ne arzu ettiğimiz ne de hak ettiğimiz noktadayız. Aradan geçen 6 yılda elbette Türkiye’nin müzakerelerde hak ettiği ilerlemeyi sağlamasına kasıtlı bir şekilde izin verilmemiştir. Ama bütün bu gayretler gerçeklerin üzerinin kapatılmasına mani olamamıştır. Bulunduğumuz noktada sadece düşünce kuruluşları veya akademisyenler değil, bizzat Avrupa Birliği ülkelerinin siyasetçileri de Türkiye’nin Avrupa Birliği için arz ettiği önemi beyan ediyorlar. Bugün bu gerçeklerin bizim tarafımızdan değil de Avrupa Birliği ülkelerinden yapılıyor olması son 6 yılda Türkiye’nin ne kadar büyük bir mesafe kat ettiğinin teyididir. Gerçeklerin görülmesi tabii ki önemlidir ama bu gerçeklerin işaret ettiği yönde hareket etmek aklıselimin ve stratejik düşüncenin gereğidir. Bu vesile ile Türkiye’nin AB ile üyelik müzakerelerine başlamasının 6’ıncı yıldönümünde Avrupa Birliği’ni bir kez daha aklıselime, hakkaniyete ve kendi belgelerini uygulamaya davet ediyoruz.

Kalın sağlıcakla.

Önceki ve Sonraki Yazılar