GÜNDEM

 

Sevgili Dostlar,

Son günlerde Türkiye’nin bu kararlılığının artık somut kazanımlara dönüştüğü gelişmelere hep birlikte şahit oluyoruz. Bunun son örneği Fransa’nın Hollande yönetimiyle birlikte Sarkozy’nin engel koyduğu 5 başlıktan birinde 22. Fasıl’da (Bölgesel Politika ve Yapısal Araçların Koordinasyonu) blokajı kaldıracağını açıklamasaydı.

Bu gelişmenin ardından Fransa’ya geçtiğimiz hafta içerisinde bir ziyaret gerçekleştirmiş ve muhataplarımıza bunun sadece bir başlangıç olduğunu iletmiştik.

Şimdi bu başlangıcın da somut bir nitelik kazanması için önemli bir haberi sizlerle paylaşmak istiyorum.

22. Faslın açılması konusunda açılış kriterlerini bildiren AB’nin resmi mektubu tarafımıza ulaşmıştır. Mektubun gereğini bir an evvel yerine getirecek ve en kısa sürede inşallah bu faslı açmış olacağız.

Bu yeterli mi? elbette değil. Dediğimiz gibi bu bir başlangıç.  Sadece bir fasılda böyle olumlu bir tutum takınılması, diğer fasıllardaki blokajların kaldırılması gereğini ortadan kaldırmaz.

İyi bitirmek, iyi başlamaktan daha önemlidir.

Almanya Şansölyesi Bayan Merkel’in Türkiye ziyaretinde bu mesajı Alman tarafına da hatırlatma fırsatı oldu.

Bu noktada Ankara Protokolü’nün temcit pilavı gibi karşımıza çıkarılması ise anlaşılır bir durum değildir. Zira burada Ankara Protokolü’nün değil, “Adalet Protokolü”nün çiğnenmesi sözkonusudur.

Herhangi bir Avrupa ülkesi Ercan Havaalanı’na indiği anda Türkiye’nin de bunun karşılığında gereken adımı atma konusunda hiçbir tereddüdü yoktur.

Önceki ve Sonraki Yazılar