E. TURGUT TEKİN

E. TURGUT TEKİN

KARNELERİ CİDDİYE ALIN!

 

Öğrenciler, ilk yarı yılın karnelerini bugün aldılar. Bu karneler onun yarı yıl içinde ki başarılarının bir görüntüsüdür. Yani öğrenci, bu ilk dönemde hangi dersten ne derece başarılı olmuştur. Yine hangi dersten başarılı olamamıştır. Biz buna öğrencinin aynası deriz. Aynaya bak kendini gör! Eğer bu aynaya bakmayı becerebiliyorsan, kendini göre biliyorsan bu ayna sana çok şey anlatır. Ama siz buna inanmıyorsanız, "Benim hakkım bunlar değildi, ben çalıştımda öğretmen zayıf verdi!" gibi savunma mekanizmalarına baş vurup kendinizi kandırmıyorsanız, karne gerçekten sizin aynanızdır. Yürümeye devam edeceğiniz yol haritanızdır. Bunun için karneleri ciddiye alın!

     Bazı öğrenciler, karnelerinin asıllarını annelerine, babalarına göstermeyen öğrenciler var. Ya arkadaşlarının karnelerinin fotokopilerini çektirip, onların adlarının yerine kendi adlarını yazarak montaj yapıyorlar. Hatta bu işi kendilerine meslek edinmiş insanlar bile varmış. Kendi karnesini değil de montaj yaptığı karneleri gösterip anna ve babalarını kandırıyorlar. Şimdi bu noktada biraz durup düşünelim: Kimi kandırıyorsunuz? Anne ve babanızı mı? Yoksa kendinizi mi? Bu soruyu kendinize bir kere değil, bin kere sorun!

Şimdi bunları bir kenera bırakıp, biraz gerçekçi olalım. Eğer, "Adam sende, birinci karnemde zayıf olursa olsun, ikinci karnede çalışır düzeltirim!" sevdasına kapılmazsanız beni dinleyin ve şimdi den en zayıf olan dersten çalışmaya başlayın. Farz edin ki matematik bir. Önce "matematik neden bir?" işe bu soruyu araştırarak başlayın. Başlayalım:

1) Ben matematiği neden yapamıyorum? Şimdiye kadar öğrendiklerim eksik mi? Eksikse, eksik olanlar nelerdir? Önce bunları tesbit ederek zincirdeki eksik halkaları tamamlayalım. Çünkü zincirdeki halkalar eksikse, siz ne kadar kuvvetli olursanız olun, zincirin bağlı olan ucundaki yükü çekemezsiniz! Sanırım ne demek istediğimi anladınız.

2) "Taşıma su ile değirmen dönmez," derler. İnsanın değirmenini döndürecek kadar suyu olmalı. Eğer suyunuz yetersizse, değirmen dönmez. Değirmen dönmeyince buğday un olmaz. Un olmadan ekmekte yapılmaz! Matematik zeka ister, emek ister, alın teri ister. Zeka gücü yeterli değilse, matematiği yapmak kolay olmaz.Böyle durumlarda özel öğretim kurumlarından ve uzmanlarından destek almak gerekiyor. Bu konuyu asla onur meselesi etmeyin. Buna muhtaçsanız lütfen. sözümü dinleyin ve yardım alın.

3) Her dersin bir çalışma metotları vardır. Matematik yardım ve destek ister. Anlamadığınız konuları mutlaka öğretmen yardımı ile çalışın. Öğretmen olması şart değil. Konuyu bilen biri ilede çalışa bilirsiniz.Kaynak kişilerden çok iyi yardım alın. Konuları tam öğrenin, biri bitmeden diğer konuya asla geçmeyin!

4) Kullandığınız materyali iyi seçin. Yardımcı kitaplar, kaynak kitaplar seviyenize uygun olsun. Ticari amaçla çok şişirilmiş kitapları değilde size ve seviyenize uygun kitapları seçin. Anlamadığınız konuları iyice anlamadan bir diğerine geçmeyin.

Diğer derslerinde kendilerine özgü çalışma yöntemleri vardır. Bu dersleride planlı, programlı çalışırsanız, başarılı olursunuz. Korkmayın, çalışın, çalışın ki başarılı olasınız.

Önceki ve Sonraki Yazılar