KENT MOBİLYALARI -4-

 

-minyatür çeşmeler-

* Sokaktaki dostlarımız için oluşturulan suluklar örnek bir uygulama. Düşünenlerin ve kotaranların ellerine yüreklerine sağlık…Onlar da kent mobilyaları sayılır. Her gün biraz daha çoğalmasını gözlemlediğimiz sokak dostlarımız adına teşekkürler. Bakımları yapıldığı sürece  ve bizlerin de zarar vermediğimiz sürece işlevselliğini sürdürecekler.

* Bir zamanların gözde uğrak yerlerinden ve zamanının en iyi buluşu sayılan telefon kulübeleri de artık önlerinden geçerken umursamadığımız kent mobilyalarından. Çocukluğumda izlediğimiz Amerikan filmlerinde sıkça kullanılan telefon kulübeleri ülkemize gelene kadar iletişimde en büyük güçlüğü bizden önceki kuşak çekmişti. Varsılların evlerine aldıkları telefonlardaki hat karışıklıkları, ptt santrallerinden bağlatmalı telefonlardaki uzun bekleyişlerin can sıkıntıları, kent ptt’lerine çağrılı telefonların yoruculuğu sokak telefonlarının yaşamımıza girmesiyle son bulmuştu.

* Cebimizdeki paraların yanında yerlerini alan küçük ve büyük jetonlarla ilgili bir çok öykü de yazıldı. Jeton yutan telefon makinelerini yumruklamalar, jetonları almak için yerinden sökülen kutular, hınzırlık olsun diye makinelerinden koparılan ahizeler sıkça tanık olduğumuz olaylardandı.

* Teknolojideki gelişmelerin ülkemize yansımasıyla bu alandaki en büyük aşama kartlı telefonların yaygınlaşmasıyla jetonlar tarihe karıştı. Ellilik, yüzlük telefon kartlarının özgün tasarımları, koleksiyoncularımızın gözünden kaçmadı. Cep telefonlarının yaygınlaşmasıyla sokak telefonları da hayatımızdan yavaş yavaş çıkmaya başladı. Kulübeler de çok seyrek uğranılan yerler olmaya, çöplerin atıldığı, üzerilerine ilanların yapıştırıldığı görüntü kirliliği yaratan yerler durumuna geldiler. En son dikkatimi çeken üzerlerinde “1 dakika bedava konuşun” etiketleri oldu.

* Geçen yazımda Belediye Parkındaki çöp toplama yeriyle ilgili gözlemimde, atıkların alındıktan sonraki kirliliğe dikkat çekmiştim. Daha sonra dikkatimi çeken bir şey daha oldu, çöpler toplama saatinden önce oralara bırakıldığını ve saatli kurala uyulmadığını gördüm. İlgililerin dikkatine. Esen kalınız. (Haftaya Lostralar)

Önceki ve Sonraki Yazılar