KENTLER ve SOKAKLAR

 

Sokakları olmayan bir kent düşleyebiliyor musunuz?

*

Sokaklar olmasaydı kentler, merdivensiz yapılara dönerlerdi. Sokaklar bir kentin can damarlarıdır. Onlar alt yapısıyla, üst yapısıyla, çevresinde yaşayanlar için en uygun şekilde düzenlenmelidir. Sokakları çevreleyen yapılar, görüntüsüyle bulunduğu sokağı tamamlamalıdır.

*

Elimde olsaydı tüm sokakların bir çiçek bahçesinden başlatıp, bir çocuk parkında sonlanmasını sağlardım. Hatta yıllar öncesinde olduğu gibi sokak çeşmeleriyle tamamlardım tüm sokakları.

*

Kasabalıktan kente dönüşüm sancılarını yaşayan Söke’mizin sokakların ağaçlandırılmış olması çok güzel. Yerleşim alanları çoğaldıkça yeni yolların açılması da kaçınılmaz oluyor. Bunların  daha geniş planlanması, yürüyüş kulvarları, bisiklet yollarıyla bütünleştirilmesi daha uygun olacaktır diye düşünüyorum.

*

Sokak adlarının doğadan, çiçeklerden, nesli tükenmeye yüz tutmuş hayvan adlarından ve kentimizin tarihsel kişilerinin adlarından oluşturulması da sokaklarımıza ayrı bir değer katacaktır. Bir ayrıntıymış gibi görülse de sokaklarımız geçmişi yarına taşıyacak en uygun alanlardır. Bu ağır yükü taşıyabilecekleri önemi vermeliyiz sokaklarımıza…

*

Bazı duyarlı insanlarımızın, sokak hayvanlarını düşünerek çevrelerine bir kap su bırakma duyarlılığı gösterse de, yeniden sokaklarımızı çeşmelerle taçlandıralım. Yeni çeşme projeleri için gereken çalışmaları yapalım…

*

İlgili ilgisiz, yetkili yetkisiz herkesi bu konu üzerinde düşünmeye davet ediyorum.

Görüşmek üzere…

Önceki ve Sonraki Yazılar