KUŞADASI'NDA DOĞAL RESİF

 

 

Çev­re için alı­nan her tür­lü ted­bi­ri duy­du­ğum­da, hep ne ka­dar geç kal­dı­ğı­mı­zı dü­şü­nü­rüm.

Ama en azın­dan bu za­ma­na da şük­ret­mek la­zım.

Ha­ni bir ta­bir var­dır ya “yu­mur­ta ka­pı­ya da­ya­nın­ca­” der­ler, iş­te bu sö­zü biz in­sa­noğ­lu için ne ka­dar gü­zel söy­le­miş­ler. Ne za­man­ ki kay­be­de­ce­ği­mi­zi an­la­sak, he­men za­ma­nın­da doğ­ru­la­rı söy­le­ye­rek biz­le­ri uya­ran ama din­le­me­di­ği­miz uya­rı­la­rı ha­tır­la­ma­ya ça­lı­şı­yo­ruz.

Evet şim­di­ de böy­le bir du­rum söz ko­nu­su­dur.

Çün­kü Ku­şa­da­sı kör­fe­zin­de de­niz can­lı­la­rı­nın tür­le­ri teh­li­ke­ye gir­di.

Es­ki ba­lık­çı­la­rı bir din­le­se­niz, bu su­la­rın ne ka­dar be­re­ket­li ol­du­ğu­nu an­la­tır­ken ağ­zı­nı­zın su­yu akar. İs­tav­rit­le­rin yu­mur­ta bı­rak­mak için gel­dik­le­ri, ağ­la­rın us­kum­ru­lar­la do­lup taş­tık­la­rı za­man­la­ra o ka­dar­d a uzak de­ği­liz as­lın­da.

Çok de­ğil bun­dan 10 yıl ön­ce­si­ne ka­dar bu su­lar­dan çı­kan sar­dal­ya­lar ile şu an çı­kan sar­dal­ya­lar ara­sın­da­ki far­ka bak­ma­nız ye­ter­li ola­cak­tır.

TROL ve GIR­GIR av­cı­lı­ğı­nın de­niz can­lı­la­rı­nın tü­rü­ne ger­çek­ten za­rar ver­di­ği­ni, ar­tık mü­da­ha­le za­ma­nı gel­di­ği­ni an­la­tan ve her fır­sat­ta bu ko­nu hak­kın­da­ki şi­ka­yet­le­ri­ni di­le ge­ti­ren in­san­la­rın söz­le­ri­ne ku­lak ve­ren  Ku­şa­da­sı Be­le­di­ye­si ile Ku­şa­da­sı Ro­tary Ku­lü­bü ta­ra­fın­dan baş­la­tı­lan ve uzun za­man­dır bu ko­nu hak­kın­da Ku­şa­da­sı Li­man Baş­kan­lı­ğı ile uz­man­lar ta­ra­fın­dan ya­pı­lan araş­tır­ma­la­rın ar­dın­dan kör­fez­de ya­pay re­sif uy­gu­la­ma­sı baş­la­tıl­dı.

300’e ya­kın be­ton blok, kör­fe­zin çe­şit­li nok­ta­la­rı­na bı­ra­kı­la­rak ba­lık­la­ra do­ğal yu­mur­ta ya­tak­la­rı ve ko­ru­ma alan­la­rı oluş­tu­rul­muş ola­cak.

Bu uy­gu­la­ma sa­ye­sin­de Ku­şa­da­sı kör­fe­zin­de bu­lu­nan can­lı tür­le­ri­nin de­vam­lı­lı­ğı sağ­la­na­cak, ba­lık sa­yı­sın­da ar­tı­şın­da  ya­şan­ma­sı he­def­len­di­ği gi­bi, eko­lo­jik den­ge­nin de dü­zel­til­me­si­ne ça­lı­şı­la­cak­tır.

Ya­ni kı­sa­ca­sı yak­la­şık 2 yıl son­ra­sın­da ar­tık bu be­ton­la­rın et­ra­fı yo­sun­la kap­la­na­cak ve ba­lık­la­rın ya­dır­ga­ma­dı­ğı bir yer ol­du­ğu an­da bu nok­ta do­ğal yu­murt­la­ma ala­nı ola­cak, ba­lık­lar ço­ğa­la­cak ve ol­ta ba­lık­çı­lı­ğı Ku­şa­da­sı için da­ha ve­rim­li ol­ma­ya baş­la­ya­cak­tır.

Önceki ve Sonraki Yazılar