E. TURGUT TEKİN

E. TURGUT TEKİN

MAVİ KANATLI KUŞLAR ÜZERİNE

 

 Sibel Evşen’in, Kasım 2012’de basılan şiir kitabı “Mavi Kanatlı Kuşlar” adını taşıyor. Kitap, “Tuna Gazetecilik Matb. Rek. Ltd. Şti.” tesislerinde basılmış. Gayet güzel bir baskı. Söke, son yıllarda kitap, dergi ve gazete üreten bir kent oldu. Bu dallarda büyük kentleri aratmıyor. Bu da biz Sökeliler için gurur kaynağıdır.

Sibel Evşen, kitabın kapağında şöyle bir tümceye yer vermiş: “Umutlarım mavi bir kuşun kanatlarında mavi umutlarla mavi denizlere açıldılar...” Arka kapağında ise şu şiire yer vermiş:

ASİ MAVİ

“Gökyüzündeki en asi maviyim ben

Uzandığın zaman dokunabilirsin mavime

Avuçlarını açsan avuçlarındayım

Uzakta olsam da aslında yanındayım

Gör dediği yerdeyim gözlerin

Uzansan doknacağın                           

Baksan göreceğin....”  kadar yakınım sana, demek istiyor. Şair gönlü, bazen mavi göklerde, bazen deniz mavi olmasa da mavi sularda bir kuğu gibi yüzer. Çünkü deniz mavi rengini mavi göklerden alır. Onu, maviye boyayan gökyüzünün rengidir. Şair ise gücünü sevgilisinden alır. O, öyle bir sevgidir ki, insanın ayaklarını yerden keserek havaya kanatlandırıyor.

İnsanları yaşatan sevgileri ve umutlarıdır. Sevdiklerimiz, umutlarımız ve hayallerimiz olmasa yaşam neye yarar ki?

Yaşam ateşi üzerine kurulu olan bu sacayağında hayat kazanımız kaynar. Bu kayanayan kazanda sevmek, ümit etmek ve yaşamak pişer. Evşen: “Kurak çöllerin bir yağmur damlasını sevdiği kadar seviyorum seni ve öylesine hasretim sana...” diyor. Sonra, “Sen bir yağmur damlasısın, sevmiyorsun; seni sevdiğim kadar beni...”

Başka bir şiirinde ise:

HAYAL YOK

“Anılarımda soluyor hatıraların

Hayallerime girmiyor artık gözlerin

Korkuyorum unutacağım diye

Bir bilsen

Kaç zamandır

hayal kurmuyorum”

Güzel olan herşey gibi şiirler de güzel. Benim bu genç kardeşime üç önerim olacak:

1- Nurullah Ataç ve Prof. Mehmet Kaplan’ı okuyun. Onların şiir eleştiri ve analizlerini dikkate alın.

2- Ahmet Haşim ve Rıza Polat Akkoyunlu’yu özellikle şiirleri açısından analiz edin.

3- Daha önce denenip de rağbet görmeyen bir akımın fazla etkisinde kalmayın. Çünkü şiirde vurgu, tonlama, duyguların ifadesi noktalama işaretleri ile anlam kazanır ve ifadesini bulur. Mutlaka noktalama işaretlerine yer verin.

Nazımı nesirden ayıran bazı kurallar vardır. Biz şiirde bu kuralları okuyucuya yansıtıp, ona şiir zevkini yaşatamazsak, kendimizi aşamaz, karşımızdaki pencereyi açtırıp dinletemeyiz. Pencere arkasında kalmamak için şiirde ritme ve musikiye mutlaka yer vermek zorundayız. Bugün Ömer Hayyam’ı, Yunus’u, Yahya Kemal’i ve Haşim’i sevdiren de bunlardır. Şu mısralara bakın:

“Dantel dantel süslemiş,

Sıvasız loş duvarları.

Sarhoş sarhoş yükselen,

Sigara sigara dumanları”

Sibel Evşen, “Mavi Kanatlı Kuşlar” adlı yapıtı ile kanatlarını açarak, okuyucularına doğru uçmaya başladı. Sizlerin de bahçelerinize konmasını bekliyorsanız, okuyun.

Çok güzel şiirler var. Başarılar diler, daha güzel şiirlerini bekleriz.

Önceki ve Sonraki Yazılar