MEHMET ALİ OKLAY

MEHMET ALİ OKLAY

“MHP-CHP ORTAK”

 

Olabilir; amaç tek olunca, neden olmasın?

Tek amaç ne; R.Tayyip Erdoğan’ın Cumhurbaşkanı olmaması, oldurulmaması...

Cumhurun, başkanını seçeceği ilk seçim. Referandumda cumhurbaşkanını seçme iradesini ortaya koymuştu 5 yıl önce. Ekseri çoğunlukla...

O referandum, sistemde değişiklikleri beraberinde taşıyacağı ilk adımdı. Başkanlık sistemine doğru gidişinde ilk adımıydı. Cumhurbaşkanlığı seçimini yaptıktan sonra, kader ağlarını örmeye devam edecek ve başkanlık sistemine doğru gidiş ve tartışmalar hızlanacaktır.

Sistemin işleyişinde % 51 önemli olacağı için, sistemde 2 partiye doğru evrilecektir. Dolayısıyla ittifaklar öne çıkacak, bu birliktelikler parti sayılarının azalmasına, ittifaklar ittihaklara, partilerin kapatılıp diğer partilere, yani ana partilere katılımlara sebep olacaktır. Değişime ayak uyduramayanları sistem yok edecektir, eleyecektir...

Yani demem o ki, MHP ve CHP’nin bugünkü ortaklığı geçici ve aldatıcıdır. Çünkü AKP’ye muhaliflikte önümüzdeki (2015) genel seçiminde aynı pastaya talip olacakları için, en büyük rakipleri AKP değil, birbirleri olacaktır. Çünkü AKP karşısında kim öne geçerse, yarınlarda 2 partili sistemde o parti ayakta kalabilecek, diğeri tasfiye sürecine girecektir.

AK Parti’nin Sünni İslam’a dayalı kalıcı bir tabanı vardır. AK Parti yarın ANAP gibi tasfiye olsa da, sistem onun yerine başka bir parti kurup, onun boşluğunu dolduracak, yeni partiyle sahnede olmaya devam edecektir. Hatta ANAP’taki gereksiz barajları tasfiye edip, daha güçlü AK Parti’nin oluşması, AK Parti tasfiye olsa bile yerine ikame edilecek partinin daha güçsüz olması beklenmemelidir.

CHP’nin ise klasik bir devletçi kanadı (bürokrasi (sivil ve asker) ulusalcı bir sahil ve Alevi İslama dayalı tutucu ve katı bir tabanı olduğunu sanırım hepimiz biliyoruz. Atatürk’ün kurduğu parti olması sebebiyle de zayıflasa da zaman zaman; asla siyaset sahnesinden silinmesine ihtimal vermediğim bir parti CHP.

MHP ise kırk küsür yıldır var olmuş, var olabilmiş, feleğin çemberinden geçmiş, darbeciler tarafından üyeleri acımasızca kıyımdan geçirilmiş, yine ayakta kalmıştır. Klasik tabanı ülkücülerdir. Ve ayakta kalmaya devam edebilmesinin, sürdürülebilir; siyaset arenasında kalabilmesinin kısa sürede ilk önemli imtihanı 2015 genel seçimleri olacaktır.

2015 genel seçimleri ne AKP, ne CHP için değil, MHP için hayati önem taşıyacaktır.

CHP-MHP ortaklığı konjoktürel, yanıltıcı ve kalıcı değildir.

Hayat, savaşmaktır çünkü...

Cumhurbaşkanlığı seçimi çok şeye gebe...

Önceki ve Sonraki Yazılar