E. TURGUT TEKİN

E. TURGUT TEKİN

Nimet İncedal’a teşekkürler

 

27 Eylül 2007 tarihli gazetelerde okudum. “ÇYDD okullara kütüphaneler kuruyor”

Böyle haberlerin kaynağının Söke’de olması ne güzel. Bugün Söke, eğitim ve öğretim açısından Türkiye’nin çok ilinden daha öndedir. İlköğretimde, ortaöğretimde tavan yaparken, yükseköğretimde olması gerekenden çok gerideyiz. Bunun için de Sayın Kaymakamımız Celil Ateşoğlu’nun başkanlığında “SÖKEV”in olumlu hamleleri vardır. Yine aynı tarihli gazetelere manşet olan “Fakülte için düğmeye basıldı” haberi de bütün Sökeliler’i olduğu gibi bizleri de sevindirdi. Umarız kısa sürede hayata geçer. Bu konuya yarın ki makalemde yer vereceğim. Bugünkü makalemde ÇYDD’nin okullara kuracağı kütüphaneleri anlatacağım.

Önce derneğin Başkanı Sayın İncedal’ı tanıyalım. Ben, Hacıkazımoğlu İlköğretim Okulunda görev yaparken, oğlu Eray İncedal’da bizim öğrencimizdi. Nimet Hanım hem Aile Birliği’nde ve hem de Koruma Derneği’nde yönetimlere katılarak, arkadaşları ile birlikte ekip çalışmaları yaparak, başarılı işler yaptılar ve okul idaresine destek olup, eğitime katkıda bulundular. Söke’de ilk kez tam donatılmış bir laboratuarı biz kurduk. Yine ilkokul bünyesinde anasınıfını biz açtık. Okul bahçesi bir saray bahçesi kadar bakımlı ve yeşildi. Bunların hayat bulmasında Nimet İncedal ve arkadaşlarının çok önemli katkıları olmuştur.

Nimet Hanım, yaşamında hep aktif oldu ve kendisini sosyal yardım kurumlarında çalışmaya adayarak, bugünkü makamına ulaştı. Cenap Şahabettin bir tiryaki sözünde şöyle diyor: “Yüksek tepelerde hem kuşa ve hem de yılana rastlarsınız. Oraya biri uçarak, biri sürünerek çıkmıştır” Nimet hanım ise bu derneğin başkanlığına emeği ile çıkmıştır. Başkaları gibi uçarak değil. Üniversite, ortaöğretim ve ilköğretimde başarılı olan öğrencilere burs sağlamış, birçok kurum ve kuruluştan bu öğrenciler için gıda, giyim, yakıt ve nakit desteği temin etmiştir. Dernekteki arkadaşları ile uyum içinde ve başarılı çalışmalar yapmaktadır.

Bugün ise, bize şu olumlu haberi vermektedir:

“Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği olarak, ilçemizdeki eğitim kurumlarının kütüphanelerini geliştirmek, olmayanlara kütüphane kazandırmak için çalışmalar başlattık. İlk başlangıçta genel merkezimiz aracılığı ile Can Yayınları’ndan  2000 adet Dünya Klasiklerinden seçme romanlar sağladık. Bu yardımlarından dolayı yayınevine teşekkür ederiz. Bu kitapları, Söke Lisesi, Hilmi Fırat Anadolu Lisesi, Yavuz Selim Lisesi, Cumhuriyet Anadolu Lisesi ve Söke Lisesi Pansiyonu için ayırmaya başladık. Daha sonra bu desteği tüm okullara ulaştırmaya çalışacağız. Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği olarak, çağdaş eğitime, çağdaş topluma ulaşmak için, eğitimde mevcut olan fırsat eşitsizliğini gidermeye çalışıp, fırsat eşitliği sağlayacağız. Çalışmalarımız amacına ulaşıncaya kadar devam edeceğiz.”

Değerli okurlarım, ben çöp kutularının kıyılarına bırakılmış çok değerli kitaplar bulmuş, alıp evime götürüp kitaplığıma koymuşumdur. Evlerinizde tutmak istemediğiniz kitapları sakın çöpe atmayın. ÇYDD’ne verin. Onlar, bu değerli yapıtları ihtiyacı olan yerlere ulaştırırlar. Sizin değersiz bir paçavra gibi attığınız kitaplara çok insanların ihtiyacı vardır. Kitap, bir toplumun hayat damarlarında dolaşan yüceltme kanıdır. Bunu asla unutmayın. Yücelme ve yükselmede gıda bilgidir. Bilgi deposu ise kitaplardır. Bilgi edinmede kitabın yerini tutacak başka bir araç yoktur. Bunu asla unutmayın.

Toplumun yücelmesine, yaşamın çağdaş düzeye ulaşmasına emek verenlere, Nimet İncedal Hanım’ın şahsında teşekkür eder, başarılar dilerim.

 

Önceki ve Sonraki Yazılar