HÜSEYİN ÇETİNKAYA

HÜSEYİN ÇETİNKAYA

Organik Gübre“Tarımda geleceğe yatırım”

Adnan Menderes Üniversitesi, Ziraat Fakültesi Öğ. Gör. Doç. Dr. Mehmet Ali Demiral "Toprak analizinin gerekliliği ve  önemi" konulu seminerde  geçen haftalar da çitçilerimizin arasında idi. Çiftçilerimize altını vurgulayarak şunları söyledi. "Değerli çiftçi kardeşlerim; Önce toprağını tanı. Toprağını analiz ettirmeden kimyasal gübre kullanma. Toprağında bitkinin ihtiyaç duyduğu maddelerden hangisi eksiz ise o maddeyi uygula. Farklı  yıllarda farklı bitkilerin (çeltik, pamuk, şekerpancarı, mısır v.b gibi.) topraktan madde alımları farklı olabiliyor. Ekim veya dikim yapılmadan önce mutlaka ama mutlaka toprak analizi yaptırınız. Hem emekten hem de parasal yönden kazançlı çıkarsınız" demişti

Dün Söke Ziraat Odası Yön. Kur. Baş. Muhsin Örnek ve Meclis Baş. Mustafa Karababa’nın organize ettiği "Tarım da Geleceğe Yatırım" konulu bir seminer verildi. 26.03.2008 Çarşamba günü Saat 14.00’de verilen seminer de, Ereğli Güb. Fab. A.Ş. Zir. Müh. Özgür Çelik ve Zir. Müh. Cihan Uzuner konuşmacı olarak katıldı. Organik Tarım ve Organik Tarım Gübrelerinin özellikleri ve öneminin irdelendiği toplantıda Söke, belde ve köylerinden çok sayıda çiftçi katıldı.

Zir. Müh. Cihan Uzuner çiftçilere hitap ederek; "Organik gübreyi size şu şekilde izah edeyim, hayvan gübresini düşünün, ahır dışında bir yığın oluşturun ve üstünü örtün, iki yıl bekletildikten sonra üstünü acın, bu için için yanmış gübreyi toprağınıza uyguladığınızda toprağınızdaki "Organik madde" eksikliğini giderebilirsiniz. Fakat bu tür bir çalışma oldukça zor bir çalışma olduğundan her çiftçi bunu yapmayabilir, imkanları el vermeyebilir. Oysa, Gübre Fabrikalarında ana maddesi  "Organik madde "olan, gübreleme makinalarından kolaylıkla uygulanabilen  50 kg torbalar halinde organik gübrelerde mevcuttur. Benim burada size izah ettiğim madde; "Leonardit +mineral madde Klinoptilolit içerikli Organik Gübre; (Hümik ve Fülvik sayesinde) Topraktaki mikroorganizmaları besleyerek miroorganizmaların bitki tarafından kolayca alınmasını sağlar. Gözle görünmeyen gözenekleri sayesinde bitkinin ihtiyaç duyduğu maddeleri depolayarak uzun süre muhafaza eder. Bu gübreler farklı bitkilerde farklı dozlarda uygulanması gerkiyor. Çünkü; Sebzelerde, tarla bitkilerinde ve Ağaçlarda madde alımları farklı olabiliyor. Ama her şeyden önemlisi ilk önce toprağınızı analiz ettirin ondan sonra neye karar vereçekseniz onu yapın." dedi.

Organik Gübrenin bitkilere uygulanma şekilleri üzerinde duruldu. Örnek olarak Pamuk ve Mısırda tarlada çekimleri yapılmış örnek çalışmalar çiftçilere gösterildi. Kimyasal Gübrenin kullanıldığı ürün ve yanıbaşında Organik Gübrenin kullanıldığı aynı üründe  belirgin farklar görüldü. Bir çiftçimizin; "Kimyasl Gübrede dönüme 20 kg kullanıyor. Oysa Organik Gübrede dönüme 40 kg kullanıyor. Bunu nasıl izah edersiniz? sorusu üzerine Zir. Müh. Özgür Çelik; "Organik Gübredeki Azot ve fosfor katkı oranları çok düşük. Asıl Organik gübrenin önemi, Topraktaki mikroorganizmayı çözüp bitkiye alımını hızlandırması ve Topraktaki organik maddeyi artırmaktır." dedi. 

Tarımın farklı konularıyla çiftçilerini buluşturan Söke Ziraat Odası Yöneticileri, çay ve su ikramda bulunarak; "Teknoloji çok hızlı gelişiyor. Dünyada ve ülkemizdeki gelişmeleri değeli çiftçilerimize duyurmak ve haberdar etmeyi biz kendimize görev olarak görüyoruz. Yaptığımız dan memnunluk duyuyoruz. Bizim bu çalışmalarımız sürekli devam ediyor. İstiyoruz ki komşu ilçemiz Didim’den, Kuşadası'ndan ve Koçarlı’dan duyarlı çiftçilerimiz gelsin " dediler.

Bu tür seminerler çiftçilerimizin yararınadır. Bir sivil kuruluş olan Söke Ziraat Odası Yetkililerine, "Aydın-Didim Gazete 2000 " adına teşekürlerimizi sunuyoruz.

İhtiyaç duyduğunuz konularda en yakın tarım kuruluşlarına danışmayı ihmal etmeyin.

Ürününüz bol ve bereketli olsun….

SAYGILARIMLA.  

Önceki ve Sonraki Yazılar