MEHMET ALİ OKLAY

MEHMET ALİ OKLAY

“Örnek Model”

 

2004 yılında Türkiye’de süt üretimi 10 milyon ton, 2014 yılında takriben 17 milyon tona çıkmış ürertim. Yani ortalama on yılda süt üretimi artışı yüzde 70’dir.

İzmir’de bu yıllar arasında süt üretimiyse yüzde 250 artmış. En önemli sebebi bu artışın Tire Süt Kooperatifi. Yöredeki üreticilerin alın teriyle kurulmuş bir marka Tire Süt. FAO(Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü) tarafından ‘Örnek Kırsal Kalkınma Modeli’ seçilmiş. Türk Cumhuriyetlerinden gelen yedi ülkenin heyeti ülkelerinde uygulamak üzere incelemeye gelmişler Tire’ye. Sadece Tire baz alındığında on yılda süt üretimi bu başarılı kooperatifçilik uygulamasıyla yüzde 450 artmış.

Tabi burada İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin uyguladığı ‘okul sütü’ ve ‘süt kutusu’ projelerinin, sütü direkt üreticiden ya da üretici kooperatifinden alma kararlılığını ihmal etmemek gerek. Üreticinin kazandırılması ve desteklenmesi yanında projelerin köyden kente göçü yavaşlattığı, köylülere ekonomik bir refah sağladığı da inkar edilemez gerçekler.

Bu olumlu uygulamaları başka ülkelerden gelen heyetler inceliyor ve uygulamaya çalışıyorsa eğer; bizim burnumuzun dibindeki bu sosyal ve ekonomik hadiseyi görmezden gelmemiz olabilir mi?

Ey Aydın Büyükşehir! Bu tip proje çalışmalarını Ege Et’den başlamak üzere senden de destek bekliyoruz.

Haberin ola!

(Not; Fatih Akkentli kardeşim; evet balık dağıtabilirsiniz ama olta dağıtmayı da ihmal etmeyin!)

Seçim sürecinde verdiğiniz sözlerin eyleme dönmesi zamanıdır artık

Son söz “Geçen zamanın sehv-i secdesi yoktur!”

Önceki ve Sonraki Yazılar