Ovada sıkıntı sürüyor

 

Kış sezonunun kurak geçmesi, barajlarda su miktarının azlığığından kaynaklanan sulama suyundaki sıkıntı kendini iyice hissettirmeye başladı.          

 

Barajlardan Söke Ovası için bırakılan saniyede 45 metreküp suyun 30-32 metreküpü Söke regülatörüne ulaşıyor olması sıkıntıyı hafifletmiyor, ovamızın özellikle Atburgazı-Tuzburgazı-Balat-Doğanbey kısmında kendini iyice hissettirirken, Atburgazı altı Tuzlakırı mevkiindeki kanallara suyun az gelmesi çiftçimizi isyan noktasına getirdi.

 

Dün bir grup basın mensubu olarak ovamızın  bu mevkiinde Atburgazı Belediye Başkanı Ahmet Muslu, Sökeli Ziraat Mühendisi İbrahim Kaymaz ve bazı çiftçilerle sorunu yerinde gördük, çiftçilerimizin derdini dinledik.

 

Atburgazı Belediye Başkanı ve Söke Ovası Sulama Birliği Encümen Üyesi Ahmet Muslu, Atburgazı korumasında 18 bin dönüm arazinin bulunduğunu bunun da şu ana kadar 1000 dönüm civarının sulanabildiğini, yörelerinde ürün kaybını daha bu günlerden yüzde 25-30 civarında tahmin ettiklerini belirterek, "Söke Ovası sulamasında 320 bin dönüm arazinin şu ana kadar 20 bin dönümü sulanabildi, Çarşamba günü itibariyle Söke regülatörüne  35-40 metreküp civarında su gelmeye başladı ancak bu miktarın hiç kesintiye uğramadan sürekli devam etmesi halinde bile bizim yörede birinci suyu zor yapar durumdayız, kötü bir sezon geçiriyoruz . Söke'ye 15-20 Haziran'dan sonra sürekli saniyede 40-45 metreküp su verilmesi gerekirdi bu rakamlara 10 gün gecikmeyle ulaşınca sıkıntı büyüdü" derken, kanalın başında iki sekizlik miktarda gelen suyu paylaşmak için sırasını bekleyen çiftçilerin hepsinden ayrı bir isyan, ayrı bir sitem yükseliyordu. Çiftçiler yer yer 80-90 günlüğe ulaşan pamuklarının bundan böyle sulansa bile büyük bölümünün yandığını, zararlarının büyük olduğunu anlatmaya çalıştılar.

 

Bu arada çiftçilerin susuzluk şikayeti üzerine Sulama Birliği Genel Sekreteri Ömer Yıldız ile encümen üyesi Güllübahçe Belediye Başkanı Yılmaz Salbaş da, Atburgazı Ovası Kanal Mevkiine gelerek çiftçimizi teselli etmeye çalıştılar.

 

Ömer Yıldız cuma günü sabahı saat 09.00’dan itibaren çiftçilerin Sulama Birliği’nde toplanmasını isteyerek, “Yarınki toplantıdan çıkacak sonuca göre Aydın DSİ’ye baskı yapıp Söke’ye suyun kesintisiz, miktarı azalmadan gelmesini hepbirlikte istemenin formüllerini arayacağız. Birlik sadece gelen suyu dağıtmakla görevlidir. Bu nedenle Sökeli çiftçiler olarak baskılarımızı artırmalıyız” derken, sıkıntının sorumlusu olarak Sulama Birliği’ni gören çiftçilerimiz hem Ömer Yıldız’a, hem de Güllübahçe Belediye Başkanı Yılmaz Salbaş’a söylenmedik söz bırakmadılar. Onlar da yaşanılan sıkıntıların nedenlerini anlatmaya çalıştı. Bugün Sulama Birliği’nde bir toplantı daha yapılacak, bakalım kaç çiftçi kendi sorununa sahip çıkacak, bakalım bu sıkıntılı günleri nasıl atlatacağız? Bekleyelim görelim.

 

Şimdilik sizlere bildiğiniz gibi pek parlak bir tablo sunamıyorum. İnşallah bu sıkıntıları en az zararla atlatırız. Ancak yörenin kuraklıktan kaynaklanan Afet Kapsamı’na alınması, borçların faizsiz ertelenmesi için başlatılan girişimleri ciddi bir şekilde desteklemeliyiz. Milletvekili adaylarından bu konuda taahhüt almalıyız.

 

Şu ana kadar hiçbir milletvekili adayımız sulamada yaşanılan sıkıntılara ve kendilerinin seçilmeleri halinde, partilerinin iktidara gelmesi halinde yapacakları çalışmalara değinmediler. Bilmem bunun farkedeniniz oldu mu? Sökeli çiftçi geçim derdinde, ayakta kalma mücadelesi verirken adaylarımız hala seçim ve seçilme derdinde. Bunu tüm çiftçilerimizin farketmesini diliyorum...

 

Önceki ve Sonraki Yazılar