Özdemir, “İklim değişikliğini engellemek bizim elimizde”

Özdemir, “İklim değişikliğini engellemek bizim elimizde”

Özdemir, “İklim değişikliğini engellemek bizim elimizde”

TEMA VAKFI AYDIN İL TEMSİLCİSİ MEHMET ÖZDEMİR:
- “İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ VE EROZYONA KARŞI BİRLİKTE MÜCADELE ETMELİYİZ”
█Gerçek Gazetesi
TEMA Vakfı Aydın İl Temsilcisi Mehmet Özdemir, erozyon ve çölleşme tehlikesine karşı iklim değişikliğini engellemenin insanların elinde olduğunu belirtti.
TEMA Vakfı Aydın İl Temsilcisi Mehmet Özdemir, TEMA Vakfı"nın ülke genelinde temsilci ve gönüllü sorumlularının gayretleriyle toprak başta olmak üzere tüm doğal varlıkların korunmasının önemine dikkat çekmek için mücadele verdiğini söyledi. Bu mücadelenin devlet politikası olması gerektiğine dair kamuoyu bilinci oluşturulmayı hedeflediklerini kaydeden Özdemir, “Ülkemiz, insan kaynaklı iklim değişikliğinden ciddi şekilde etkileniyor. Geride bıraktığımız yıllara göre daha sık, uzun süreli ve şiddetli kuraklıklar, ani yağışlara bağlı seller ve aşırı hava olayları yaşıyoruz. Her yıl 743 milyon ton toprağımızı erozyonla kaybediyoruz. Tarım alanlarımızın yüzde 59"unda, meralarımızın yüzde 64"ünde ve orman varlığımızın yüzde 54"ünde erozyon görülüyor. İklim değişikliğinin olumsuz etkileri ise topraklarımız üzerindeki baskıyı her geçen gün arttırıyor. Bilim insanlarının şimdiye kadar anlattığı, bugün şahit olduğumuz insan kaynaklı iklim değişikliğinin geldiği tehlikeli noktada, eğer önlem almazsak, gelecek nesilleri çok daha zor şartlar altında yaşamaya mecbur bırakacağımızı biliyoruz. İklim değişikliğinin artan etkileri, ilerleyen dönemde diğer tüm olumsuz etkilerinin yanı sıra erozyonu da şiddetlendirecek ve yaşamımızı borçlu olduğumuz toprak varlığımızın yok olmasına sebep olacak. Bu yüzden iklim değişikliği ve erozyona karşı birlikte mücadele etmeliyiz” dedi.
İklim değişikliğinin etkilerinin hemen harekete geçilmesi halinde azaltılabileceğini savunan Özdemir, “İklim değişikliği öngörülerine göre, gelecekte topraklarımızın tamamını erozyona kurban vermemek için, iklim değişikliği ve erozyonla mücadele etmek için aşağıdaki uygulamaları acilen hayata geçirmeliyiz. Ülkemiz iklim değişikliği ile mücadele için, sera gazı azaltım hedefini belirlemesi yaşamsal bir zorunluluktur. İklim değişikliğini hızlandıran kömürlü termik santraller, fosil yakıt yatırımları gibi iklim krizini derinleştiren politikalardan acilen vazgeçilmelidir. Yapılacak her türlü büyük ölçekli yatırım ve planlar iklim değişikliğine uyumu gözeterek gözden geçirilmeli, doğaya geri dönülemez zarar vermesi engellenmelidir. 5403 Sayılı Toprak Koruma ve Arazi Kullanım Kanunu, toprağın korunması yönünde iyileştirilmeli, tüm maddeleri acilen uygulanmalıdır. Toprak varlığımızın korunması ve doğru şekilde değerlendirilmesine yönelik Arazi Kullanım Planlaması yapılmalıdır. Tarımsal potansiyeli yüksek, bozulan-kirlenen ve amaç dışı kullanılan büyük ovalarımız Bakanlar Kurulu kararıyla koruma altına alınmalıdır. Doğal ormanlarımızın azalmasına değil, korunmasına yönelik yasal düzenlemeler yapılmalıdır. Toprak Yasa"sından sonra yine TEMA Vakfı"nın hazırlamış olduğu Su Yasa Taslağı"ndan yararlanılarak Su Yasası çıkarılmalıdır” şeklinde konuştu
. (iha)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.