Renault'a, Nissan'dan teknoloji transferi

Renault'a, Nissan'dan teknoloji transferi

Bir çok konuda ortaklık yürüten iki büyük otomobil üreticisi Renault ve Nissan otonom sürüş teknolojilerini de paylaşacaklar.

Renault – Nissan ortaklığı Ar-Ge ve mühendislik sorumlusu Takao Asami “Bu Renault ile Nissan'ın ortak bir girişimi ve ortak teknolojisidir. Teknolojilerin nasıl uygulanacağı, hangi bölgelerde ve hangi modellerde kullanılacağı tamamen firmaların kendi ürün planlarına göre olacak” diyor. Nissan IDS hatchback konseptini 28 Ekim'de Tokyo Motor Show'da tanıttı. Leaf temelli otomobil Nissan'ın geliştirdiği otonom sürüş teknolojilerini de içeriyor. Bu teknolojiler için 2016, 2018 ve 2020'de önemli gelişmeler kat edilmesi planlanıyor. Nissan'ın otonom sürüş teknolojisi yoğun otoban trafiğinde de kullanılabilecek. Piloted Drive 1.0 adını alacak teknoloji önümüzdeki yılın sonunda ilk önce Japonya'da çıkacak.

 

Nissan'ın evi olan Japonya bu teknoloji ile ilk tanışan ülke olacak çünkü geliştirme ekibinin çoğu burada faaliyet gösteriyor, bu da eğer bir sorun yaşanırsa müdahale etmeyi kolaylaştıracak. Piloted Drive 1.0 teknolojisinin şu anki trafik düzenlemelerinde herhangi bir değişikliğe yol açmayacağı söyleniyor. Japonya'dan sonra teknoloji Avrupa, Çin ve ABD'de piyasaya çıkacak.

 

İkinci adım ise 2018'de Piloted Drive 2.0 olacak. Bu versiyonda otobanlarda otomatik şerit değiştirme yapılabilecek. Piloted Drive 3.0 ise 2020'de çıkacak ve sürücü müdahalesi olmadan şehir içi kavşaklarda otomatik pilot kullanılabilecek. Piloted Drive 1.0'ın aksine 2.0 ve 3.0 eller serbest kullanım nedeniyle trafikle ilgili kurallarda yasal değişiklikler gerektirecek.

 

Renault'un 3 aşamalı planı

Mart ayında, İspanya'daki Mobil Dünya Kongresi'nde Renault-Nissan CEO'su Carlos Ghosn Renault'nun teknolojisinin benzer şekilde üç aşamalı çıkacağını duyurdu. Ghosn 2016 itibariyle Renault'nun trafik sıkışıklıklarında otonom şekilde gidebilen otomobiller satmayı planladığını belirtti. Renault bu teknolojinin ilk olarak hangi piyasada çıkacağını henüz açıklamadı.

 

2018 itibariyle Renault aynı zamanda otobanlarda otonom şekilde gidebilen otomobiller çıkartacak. 2020'de ise Renault arabalar şehir içi trafikte tamamen kendi başlarına gidebilecek.

 

Renault otonom elektrikli otomobil vizyonunu 2014'te Zoe EV üzerine geliştirilen Next Two prototipi ile göstermişti.

 

Renault-Nissan otonom sürüş üzerinde 2013 Ağustos ayından beri çalışıyor. Renault-Nissan ortaklığı aynı zamanda otonom ve elektrikli arabalar çoğaldıkça Silikon Vadisi'nden yüksek teknoloji firmalarının yazılımdaki tecrübeleri ile otomotiv üreticilerine rakip olmaya başlamasına sektörün içinden bir yanıt.  

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.