SALİHLİ’DE Kİ AÇILIŞ TÖRENİNDE “SÖKELİ” OLMA GURURUNU BİR KEZ DAHA YAŞAD

 

Mimar Otomotiv Söke’de doğdu, Aydın ve Muğla ile yoluna devam etti. Sökeli Metin-Çetin-Tekin Yavuz Kardeşler değişik firmaların ana bayilik görevini de üstlenmiş durumdalar. Yavuz kardeşler gibi Adnan, Erkan ve Ömer Koyuncu kardeşler de Söke’den hamle yaparak İzmir ve Aydın’da da Sökeli rüzgârını estirdi. Muharrem-Hilmi Kayhan kardeşler İplik ve Tekstil sektörü ile dünya ya açıldı, Moova ile Söke Ovası’nı ülke çapında marka haline getirdi. Ayrıca Sayın Muharrem Kayhan TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanlığı görevinde bulundu, hâlâ yönetimde yer alıyor. Ayrıca Davas İplikte pamuk çırşır işletmeciliğinden dünyaya açılan marka oldu. Mehmet Beliğ Azbazdar 44 kooperatifi bulunan TARİŞ Pamuk ve Yağlı Tohumlar Birliği’nin başına geçerek, kapanma noktasına gelen TARİŞ’i adeta ateşten gömlek giyerek düzlüğe çıkarmak için gecesini gündüzüne kattı, TARİŞ’i uçurumun eşiğinden çevirdi. Sökeli sanayici işadamı Barış Kocagöz Ulusal Pamuk Konseyi Başkanlığı ve İzmir Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkan Yardımcılığı görevine geldi. Yine Ulusal Pamuk Konseyi ‘nin 9 kurucu üyesi arasında Söke Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Bertan Balçık’ta yer alıyor. Balçık ayrıca Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin, Avrupa Birliği Komisyonu’nun proje danışmanlığında aktif üye olarak görevde bulunuyor, bu bağlamda da Avrupa ülkeleri ve Brüksel’e sık sık ziyaretler gerçekleştiriyor. SÖKE UN, ALTINÖZ Tarım aletleri Türkiye çapında marka olmuş Söke’nin gurur markalarından sadece birkaçı. Ülkemizde outlet mağazalar zincirinin ilk halkasını Söke’de oluşturan Yusuf-Kemal Karakaş kardeşler, zincirin halkasına Susurluk, Muğla ve Kütahya’nın ardından Salihli’yi de ekledi.

14 Eylül Cuma günü Salihli’de düzenlenen Festiva Outlet Salihli mağazalarının açılış töreninde bir kez daha Sökeli olma gururunu yaşadım. Zira bu projenin altında da Sökeli Yusuf-Kemal Karakaş kardeşlerin imzası vardı. Gurur duydum, sizlerin de gurur duyduğuna inancım sonsuz. Açılış görkemli oldu, açılış detaylarını aşağıda aktarmaya devam edeceğim.

Sökeli olma gururu basın sektörü ile de hep öne çıktı. Basın-Yayın sektörüne 1989 yılı Kasım ayında Hürriyet Haber Ajansı çatısı altında girdim. 1994 yılında kuruluşunu gerçekleştiren Aydın AYTV ve aynı yıl içerisinde kuruluşunu gerçekleştiren İzmir Ege TV’nin kuruluş temeline harcı koyan ilk isimler arasında bulundum ve hâla bu kurumlarda kesintisiz muhabirliğe devam ediyorum. Bunun yanı sıra yerel Maraton TV’de uzun süre muhabirlik yaptım. Fakat mesleki tecrübemi Söke ile sınırlı tutmadım, AYTV ve Ege TV muhabirliği hesabiyle tüm Aydın, hatta Manisa, Muğla, Denizli İllerini kapsayan haberlere imza attım. Hâlâ habercilik alanını geniş tutuyorum. Bir Sökeli olarak gittiğim il, ilçe, belde ve köylerde Sökeliler’in başını öne eğdirecek etik dışı haberciliğe imza atmadım, şantaj yapmadım, dostluk elimi uzattım, dost eli buldum. Aydın’ı hep güzellikleri ve kendine has özellikleriyle ekranlara ve gazete sayfalarına taşıdım, adeta kültür elçisi oldum. Bu arada Söke basın sektörünün kıdemli ismi Necati Maldar ve İHA Söke temsilcisi Levent Tuncer kardeşim ile gittiğim ilçelerde gurur duydum. Zira Aydın ve ilçelerinde yayınlanan onlarca yerel gazetede Söke haberleri hep ön plândaydı. Yeni Asır, Haber Türk, Doğan Haber Ajansı temsilcilikleriyle de öne çıkıyorlar. Yani Söke’nin basın sektöründe ki gücü sadece Söke ile sınırlı kalmıyor, Söke’yi tüm Aydın ve Ege yakından takip ediyor. Buda bir Sökeli olarak bana gurur veriyor.

Sökeli’nin ruhunda var girişimcilik. Manisa’nın Salihli ilçesinde de Sökeliler buluşması vardı. Salihli Festiva Outlet projesinin  altına imzasını atan Yusuf ve Kemal Karakaş kardeşler başta olmak üzere Mimar Otomotiv Yönetim Kurulu Başkanı Metin Yavuz, Davas İplik Yönetim Kurulu Başkanı Hakkı Davas, Söke siyasetinin tanınmış isimlerinden Ali Murtaza Güzalyağdöken, Mehmet  Uyguntüzel, Hasip Yavuz ve Karakaş Ailesi’nin yakın çevreleri vardı. Ayrıca AK Parti Manisa Milletvekili Muzaffer Yurttaş, Salihli Kaymakamı Ertan Peynircioğlu, Salihli Belediye Başkanı Mustafa Uğur Okay, Salihli’den bazı daire müdürleri ve 3 bin civarında davetli vardı.

2002 yılında Outlet mağazalar zincirinin ilk halkasını Söke ile başlatan Karakaşlar Guorup Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Karakaş’ta Sökelilik ruhuna değinerek, ”Evet çok önemli bir konuya vurgu yapıyorsunuz. Ben İzmir’de hep Sökeli hemşehrilerimle karşılaşıyorum. Sökeli artık dışa da açılmayı başardı. Bizim mayamız Söke, ama Söke dışına da yatırım yapıyoruz. ’Sökeli Söke’de kazanır, dışarıda yer.’ anlayışı yanlış. Sökeli artık dışarıda da kazanıyor ve Söke’ye de bu kazancını yansıtıyor”dedi. Kemal Karakaş ise, ”Sadece inşaat sektörü değil, tarım yatırımı da yapıyoruz. Tire’de organik tarım üretimi için kolları sıvadık. Bizim yanımızda bir çok Sökeli arkadaş çalışıyor. Yeni iş imkânları ile de Söke’ye katkı koyuyoruz” dedi.

Metin Yavuz ve Ali Murtaza Güzalyağdöken’de Sökeli olarak Salihli’de Karakaş ailesi ile gurur duyduklarını söylediler.

Önceki ve Sonraki Yazılar