MEHMET ALİ OKLAY

MEHMET ALİ OKLAY

“Seçim Çalışmaları - 3”

Bu yazımda Aydın siyasetinin merkezindeki partilerin hangisinin daha baskın, başat aktör olacağı konusuna değinmek istiyorum. 
Tabii olarak iktidar partisini önce ele alıp, sonra muhalefet partilerine bakmak lazım. 
AK Parti ülke genelinde açık ara önde gözüküyor. Bu durum seçimlere kadar nasıl sürecek? Kamuoyu araştırma şirketleri seçmen eğilimlerinin üç-beş ayda pek değişmediğini söylüyor. Şu anda da AKP’yi %50 bandında gösteriyorlar. Eski seçim sonuçları hep araştırma şirketlerinin sonuçlarının doğruluğunu teyit eder mahiyetteydi. Ama burası Türkiye! Seçime yakın, son zaman seçimlerinin realitesi; kasetler, tapelerden neler fışkıracak bakalım. Şapkadan ne tavşanlar çıkacak. Bunlar seçmenin kafasını ne kadar karıştırmayı başaracak. Yaşayıp göreceğiz. 
Malum Aydın, AK Parti açısından zaman zaman önde çıksa da son seçimlerde 2. sıraya oturmuş gözüküyor. Bu tabloyu değiştirebilecek, değişimi kendi içinde öncelikle başarabilecek mi? 
CHP; Özlem Hanım’ın karizmasıyla kazandığı birinciliği devamlı hale getirebilecek mi? Listesini sürükleyebilecek yeni starlar bulacak mı. Yoksa Özlem Hanım faktörünü genel seçimlere de taşımakta mı bulacak çareyi! Ya da Özlem Hanım Büyükşehir’de başarılı mı, başarısız mı? sorusunun cevabı bulunamadan seçmeni hazırlıksız yakalayıp, daha büyük hedeflere mi yelken açacak? 
Kim bilir gönlünde hangi aslan yatıyor? (Örn: CHP Genel Başkanlığı, hatta Başkanlık) Malum siyaset hedef olmadan yapılmıyor. Yastığa başını koyduğunda insanın aklına neler gelmez ki!
MHP’de; Ali Uzunırmak ‘artık yeter’ der mi? Ben siyasette kendimi bildim bileli o’nun ismi hep gündemde ve gündemde kalmaya devam ediyor. Olumlu ya da olumsuz. Bu böyle. Fakat böyle olmayı sürdürebilecek mi? MHP açısından sürdürülebilir bir pozisyon mu bu? Şahsi görüşüm öyle ya da böyle kendisnin yine listenin ilk sırasında yer alacağı. Her ne kadar Nazilli Belediye Başkanı, Aydın İl Başkanı, eski milletvekilleri 1. sıra için kendisini zorlasalar da! Ankara’daki pozisyonun Uzunırmak’ı liste başına yerleştireceğini ön görüyorum. Bir mucize olup ön seçim olursa belki biraz zorlansa da sonuç yine değişmeyecektir. Ve onunla birlikte hareket edenler 2., 3. sıraları paylaşabilirler. Tabi bu benim düşüncem. Zaman her şeyi gösterecek.
Aydın’da bugüne kadar pek başarılı olduğunu söyleyemeyeceğim. BDP-HDP çizgisini bu seçimlerde sonuçları etkileyecek en önemli faktör olarak görüyorum. Seçimlere parti olarak girerlerse Aydın’dan bir milletvekilliği istediklerini hissediyorum. Bu onların batı bölgesindeki varlığını da teyit edecek, Türkiye partisi olmaları yolunda önemli bir mihenk noktası olacaktır. Parti olarak seçime girmeyip, bağımsız aday çıkarırlarsa Aydın’da şansları olmayacaktır, o haliyle de Aydın seçimlerinde başarılı olamazlar. Dolayısıyla da parti olarak etkileyecekleri seçimde, seçmenlerinin önemli bir kısmı diğer partilere dağılacaktır. Bu dağılım en fazla AK Parti’yi, bir miktar CHP’yi etkiler. MHP’yi fazla etkilemeyeceğini söylemek için kahin olmaya gerek yok sanırım. Şunu da söylemek isterim ki, parti olarak girerlerse seçimlere; bu durumdan da en kârlı MHP, en zararlı da AK Parti çıkar.
Şüphesiz; Mevlâm ne eylese güzel eyler.

Önceki ve Sonraki Yazılar