SEÇİM VE BAŞKAN ADAYLARI

 

Yerel seçimlere on bir aydan az bir süre kaldı. Ortalığın sessiz olduğuna bakmayın. Siyasi Parti Teşkilatları çoktan seçim hazırlıklarına başladılar. En azından altı aydır kırsal kesimde ziyaret etmedikleri köy ve belde kalmadı. AK Parti İlçe Yönetimi ise bu çalışmalara yeni başladı. CHP ise köy gezilerinin birinci turunu çoktan tamamladı. Ziyaret ettikleri yerlerde “Bizim belediye başkan adayımız şudur” diye bir isim veremiyorlar.

AK Parti’de de durum aynı. Onlar da adayları ile ilgili tek kelime bir şey söylemiyorlar.

MHP’DE kırsal kesimi turluyor. Ancak onlarda bir başkan adayından hiç söz etmiyorlar. 2009’un flaş başkan adayı Yusuf Keremit bile arkadaşımıza, “Benim MHP ile pek işim olmaz” demiş. Devlet memuru olarak böyle konuşmuşsa haklı.

Bir de olayı başka açıdan değerlendirdiğimizde, insanın aklına şöyle bir soru takılıyor. “Yusuf Keremit’in  partisiyle neden işi olmaz?” Yoksa ortada çözümlenemeyen bir sorun mu var? Bir başka partiden aday da olabilir. Belki de siyasi yaşamdan tamamen elini ayağını çeker.

Yusuf Keremit’in çok başarılı bir öğretmen, iyi bir idareci olduğu çoktan tescillendi. Bakarsınız bu koşullarda üçüncü kez aday olmayarak görevine devam eder. Milletvekilliği ve belediye başkan adaylığı sonrasında geçirdiği sıkıntılı dönemleri tekrar yaşamak istemeyebilir.

Bir diğer olasılık ise Yusuf Keremit’in AK Parti saflarına katılması. Vallahi ne yalan söyleyeyim; siyaset bu! Yarın olacakları bile bugünden kestiremiyoruz. Ancak belirtemeden edemeyeceğim. AK Parti’nin Yusuf Keremit ile seçim kazanma şansı var.

AK Parti’nin Süleyman Toyran’la da seçim kazanma şansı var.

İlçe Başkanı Hasan Turhan’ı unutmadım. Ancak Belediye Başkanlığında gözü yok. Aydın kökenli milletvekillerinden fırsat düşerse milletvekili adayı olur. Çok zor, ama kader bu, alnında yazıyorsa olur.

Gelelim MHP’ye:

MHP’nin belediye başkan adayı, muhtemelen Mehmet Ali Oklay olur. Tertemiz ve hiç şaibesi olmayan bir insan. Uysal ve cana yakın bir politikacı. Yapılan kamuoyu araştırmalarında hep öne çıkıyor. Seçimlerde dengeyi kendi lehine çevirebilir.

CHP’ye gelince:

Ortada bir belirsizlik var. Başkan Özekmekçi’ye sorarsanız ‘aday değilim’ diyor. Yani aday olup olmayacağı belli değil gibi.

CHP Genel Merkezi Aydın’ın belediye başkan adaylarını merkez yoklaması veya ön seçimle belirleyeceği henüz belli değil. Ancak Belediye’nin Aydın Caddesi’nde başlattığı makyajlama çalışmalarına baktığımızda, Necdet Özekmekçi’nin yeniden CHP’nin tek adayı olacağını rahatlıkla söyleyebilirim. Aydın Caddesi’nde kafa karıştıran bir çalışma gözleniyor. Geniş kaldırımlara çiçek partelleri ve küçük küçük havuz yapılıyor. Yani bu faaliyetler seçim kampanyaları dönemlerinde rastlanan çalışmalara benziyor.

CHP’de adı zaman zaman kulislerde dolaşan iki belediye başkan adayı daha var. Bilindiği gibi isimleri Levent Tuncel ve Hüseyin Gündüz. Partide bu isimleri destekleyen gruplar var. Bu konuda bir tahminde bulunamam. Mesela yapılacak ön seçimde ne gibi bir sonuç çıkar bilemiyorum.

Birazcık da Demokrat Parti’den söz edeyim.

Merkez sağın iki güçlü siyasi partisi birleşerek Demokrat Parti’yi kurdular da ne oldu? Tavandaki politikacıları bir kenara bırakalım, partinin tabanı ne oldu?

Ne mi oldu? İktidarın nimetlerinden yararlanmak için AK Parti’ye transfer oldular. AK Parti % 50 oyu eski merkez sağ kesimden aldı. Milli görüş oyları % 8’i geçmez.

Bugüne kadar hiç bir siyasi partiye böyle miras kalmadı.

Ancak AK Parti bu oylara fazla güvenmesin. Tansu Çiller, DP’nin başına geçerse oylar gerisin geriye döner. Böyle bir olasılığı AK Parti hiç aklından çıkarmasın. Bence DP İlçe Başkanı Musa Avcı, partisi adına belediye başkan adayı olmalı. ANAP döneminde Savuca Belediye Başkanlığına aday olmuştu. Bu kez DP adına belediye başkan adayı olursa Söke’de partisini tanıtır.

Musa Avcı bu şansı iyi değerlendirmeli.

Önceki ve Sonraki Yazılar