Seçimlere Bakış (5)

Bugüne kadar 22 Temmuz’da yapılacak gelen seçimlerde baraj sorunu yaşamadan muhtemelen meclise girebilecek Adalet ve Kalkınma Partisi’ni, Cumhuriyet Halk Partisi’ni, Milliyetçi Hareket Partisi’ni, Demokrat Parti’yi ve Aydın milletvekili adaylarını değerlendirdik.                                                         

 

Bugün ise anketlerde % 7-8 gibi görülen barajı aşmaya yakın Genç Parti ve adaylarıyla devam etmek istiyorum.

 

2002 seçimleri öncesi meydanlarda tavuklu pilavlar, ayranlar dağıtılmış, konuşmalar öncesi şarkıcılar programlar yaparak, özellikle genç seçmeni ve suya-sabuna dokunmayan, Türkiye’nin içinde bulunduğu şartlardan bi-haber seçmenlerin sayesinde, Genel Başkan Cem Uzan’ın vaadleri sayesinde % 7 civarında oy alabilmişti Genç Parti. Bu seçimlerde ne tavuklu pilav var, ne de meydan mitingleri öncesi Nadide Sultan konserleri... Gerçi Genç Parti’nin yine de bu kez aday olarak İbrahim Tatlıses gibi bir şarkıcısı var ama onun getireceği artıları, eksileri iyi değerlendirmek lazım. Sonra İbrahim Tatlıses’in önceden Urfa Bağımsız adayı olacağını açıklayıp, zoru görünce Genç Parti’den aday oluşunu ve hangi beklentilerle aday oluşunu iyice araştırmak lazım.

 

2002 seçimleri öncesi Cem Uzan, konuşmalarında özellikle ilköğretim okullarında ders kitaplarını bedava dağıtacaklarını söylemişti, bugünkü AKP iktidarı birkaç yıldır ilköğretim kitaplarını bedava dağıttığı gibi 2007-2008 eğitim öğretim döneminden itibaren, ortaöğretim kitaplarını da bedava dağıtma hazırlıkları yapıyor. Yaklaşan seçimler öncesi Genç Parti ve lideri bu kez çok daha ciddi vaadlerde bulunuyor. Mazot 1 YTL diyor, sınırsız üniversite diyor, emekliye 12+2=14 maaş diyor, Türk tarımı bizim namusumuzdur diyor, işsizlere geçimini sağlayacak kadar maaş diyor, diyor da diyor.

 

Genç Parti mazot 1 YTL dedi, tüm partiler ne alırsan 1 liracı oldu. Bu tür vaadler ayakları yere basan seçmeni etkilemez, ancak laylaylomcu seçmenin, üniversite sınavında başarısız olan gençlerin, her geçen gün adeta üretemez hale döndürülmek istenen çiftçinin, üç kuruş emekli maaşıyla geçinebilme mucizesi yaratmak isteyen emeklimizin umut kapısı olabilir. Gerçi hiçbiri yapılamayacak işler değil, yeter ki bu ülkede vergi kaçakları önlensin, yeter ki hortumlar kesilsin, yeter ki finans sektörünün yüzde yetmişikisini eline geçiren yabancı sermaye istihdama ve üretime dönük yatırımlara teşvik edilsin.

 

Genç Parti Aydın Milletvekili adaylarına şöyle bir bakarsak; birinci sırada Mehmet Yılmaz Şahin, ikinci sırada Seyfi Çalışkan, üçüncü sırada Sökeli Mimar Turgay Avcı, dördüncü sırada yine Sökeli Mimar Haldun Işıklı, beşinci sırada Mehmet Salcı, altıncı sırada Erkan Bidan, yedinci sırada Sariye Yücel ve son sırada Ahmet Savran var.  Sökeli adayları hepimiz tanıyoruz, ancak diğer isimleri ben hiç tanımadığım için yorum yapamıyorum. 2002 Genel seçimlerinde Genç Parti yıldızı parlayan partilerdendi. Bu seçimlerde ne olur bilinmez. Ancak verilen taahhütler alacağı oy oranını etkileyecektir diye düşünüyorum.

 

22 Temmuz seçimlerinde Saadet Partisi, Bağımsız Türkiye Partisi, Halkın Yükselişi Partisi, Özgürlük ve Dayanışma Partisi, İşçi Partisi, Türkiye Kominist Partisi Aydın seçim çevresinden seçime katılırken, sekiz de bağımsız adayımız var. Ancak bu partilerimizin ülke barajı sorunu yaşayacaklarını söylemek kehanet olmaz. Bağımsız adaylara gelince; içinde DTP destekli Bin Umut hareketi adaylar olduğu gibi, bugünkü siyasi apılanmayı içine sindiremeyip, medeni cesaretini gösteren Sökeli Mimar Hilmi Salbaş, Aydınlı eğitimci-yazar Kerim Özbekler de var. Bu isimler de partilerinden kaçan tepki oylarına talip. Bekleyelim görelim bakalım. 23 Temmuz’da sandıktan ne çıkacak.

 

Yarın bir başka konuda buluşmak üzere hoşçakalın.

 

Önceki ve Sonraki Yazılar