E. TURGUT TEKİN

E. TURGUT TEKİN

Söke Belediyesi’nin icraatları

 

 

Söke Belediyesi’nin icraatları, Söke halkınca merak ediliyor. Bana gelen istekler içinde en çok yer alan  konulardan biri ve başta geleni budur. Başkana muhalif guruplarca veya iktidarı ellerine geçirmek amacıyla zaman zaman belediyemizin çalışmaları bu guruplarca eleştirilmektedir. Demokratik bir ülkede bu tür eleştiriler gayet normaldir. Normal olmayan ise, konuları bilmeden eleştirmektir. Bu araştırmamızda Söke Belediyesi’nin 2004-2008 yılları arasındaki icraatlarını yansız olarak eldeki resmi belgelere ve bilgilere dayalı olarak açıklamaya ve anlatmaya çalışacağız.

Amacımız, yapılan çalışmaları halkımıza duyurup, doğru bilgi edinme olanağı sağlamaktır. Yerel basının görevlerinden olan “HALKI BİLGİLENDİRME GÖREVİ”ni yerine getirirken belediyece hiçbir engelle karşılaşmadık. Yetkililer sorularımızı yanıtladı, yapılan icraatlara ait faaliyet raporlarını şeffaf bir anlayış içinde incelememize ve yazılarımızda kullanmamıza izin verdiler. Bundan dolayı, başta başkan ve yardımcılarına bölüm müdürlerine ve personele teşekkür ederim.

Belediye, Söke Halkı’nındır. Beş yıllık yasal süreler diliminde bunu yönetecek başkanları ve onların ekiplerini halkımız seçerler. Bu yönetimin süresi, mart 2009 da sona erecek ve seçim yoluyla ya halkın yetkisini yenileyecek ya da bu görevi başkaları yürütecek.

Durum bu olunca, halkın seçim günü doğru bir karar vermesi için yönetimini beş yıldır  verdiği ilgililerin neler yaptıklarını bilmeye ve incelemeye hakkı vardır. Bunları halkımıza belediyenin tek tek anlatma olanağı yoktur. Ancak yerel basın araçları ile bu konularda halkımızı bilgilendirir. Halkımız yapılanları okur, görür, ondan sonra değerlendirerek oyunu kullanırken tercihini yapar. Bilgilendirme görevine sahip basın burada görevini kamuoyu adına yapar. Yansız ve doğruları belge ve bilgiler ışığında toplar ve sunar. Böyle çalışmalar yaparken de hiçbir partinin veya kişilerin  tarafını tutmaz. Bulgularını ve gördüklerini  gerçekler doğrultusunda yazar. Bu çalışmayı yaparken aynı ilkeler doğrultusunda çalıştığımı ve hiçbir suretle olsun başkalarından emir ve direktif almadığımı da burada belirtmemde yararlar vardır. Beni gazetecilik anlayışımda, “Halka hizmet, Hak’ka hizmettir.” Bu hizmeti ancak hak ve adalet ölçüleri doğrultusunda yapmak zorundayım. Bunu yapmazsam halka ve Hak’ka hizmet yara alır. Bilmeden yanılgılar nedeniyle böyle bir hatamız olursa şimdiden özür dileriz. Halkımızın bu konuda uyarılarına şimdiden teşekkür ederim. Uyarılar olduğunda değerlendirilecek ve halkımın görüşleri bu konuda bu sayfalardan verilecektir. İşte bu açıdan bakarak programa katkı ve görüşlerinizi de bekliyoruz.

Bu  program iki bölümden oluşacak. Birinci bölümde belediyemizin gelir ve giderleri incelenecek. Bunu niçin inceliyoruz? Şunun için; bazıları belediyelerin gelir kaynaklarını ve güçlerini bilmeden belediyelerden çok aşırı derecede hizmet üretmelerini bekliyorlar. Oysa herkesin taşıyacağı bir yük vardır. Bu yükü  taşıyacak güçte olursak, taşırız. Eğer bu yükü taşıyacak gücümüz yoksa o yükün altında kalarak eziliriz. Bu nedenle birinci bölümde belediyemizin gelir kaynakları ile gider kalemleri incelenecek. Okuyucularımın aklına şöyle bir soru takıla bilir, “Buna ne gerek var?” Bu konuya şunun için gerek vardır. Belediyemizin mali gücünü ve olanaklarını bilirsek daha gerçekçi olur ve daha rasyonal düşünürüz. Bazı vatandaşlarımız haksız suçlamalarda bulunuyorlar. Bazı adaylarda halkı seçim meydanlarında hayallerle kandırmaya çalışıyorlar. Vatandaş yorganını bilirse ayağını ona göre uzatır. Haksız eleştirilerden ve çok abartılardan kaçınır. Bana okurlarımın yazılarını diğerleri gibi yazmıyorsun ve bir öğretmenin öğrencilerine yazdırdığı notlar gibi yazıyorsun, diyorlar. Bu tespitleri doğrudur. Ben zaten klasik bir gazeteci anlayışıyla yazmıyorum. Yazarken, konularımda yeri geldikçe öğretici bölümlere, açıklamalara da yer veriyorum. Bunu yapmamın nedeni şudur; ben belli bir kesim için rapor yazmıyorum. Yazdıklarımı her sınıftan insan okuyor. Öyle ise herkesin okuması ve okuduğunu anlaması gerekir. Anlaşılmayan yazılar okunsa da bir anlam ifade etmezler. Çalışmamın ikinci bölümünü ise, Söke Belediyesi’nin beş yıllık icraatları oluşturacak. Bunu da yine her yılın faaliyet raporlarından gerçek rakamlarla vereceğiz. Verirken bütün icraatları verme gibi bir zorunluluğumuz elbette ki yoktur. Bunlar zaten belediyemizde mevcuttur. Dileyenler gidip bütün detayları oradan da öğrenebilirler. Biz sadece büyük ve önemli yatırımları içeren icraatları vereceğiz. Bunların başında bu yönetimin Söke’ye kazandırdığı kalıcı icraatlar ile eserler yer alacaktır.

Yapacağımız çalışmanın önsözü durumunda olan bu yazımda tekrar belirtmek istiyorum. Söke hepimizin yaşadığı güzel bir kenttir. Bu güzel kentimizin belediyesi de yine bizlerindir. Belediyemize sahip çıkarak, görüş ve düşüncelerimizi gerçeklere dayalı olarak ortaya  koyarak, partiler üstü politikalar üretip uygulayarak daha iyi bir konuma ulaştırabiliriz. Bunun içinde bu bilgilere vatandaş olarak gerek vardır.Belediyeden rant sağlama hevesinde olanlara asla geçit vermeyeceğiz.Halkımızı bazı ilkel yöntemlerle kandırıp oy avcılığı yapanlara asla oy vermeyeceğiz. “BEN İKTİDARIM, SEN BENDEN DEĞİLSİN SANA PARA VE DESTEK YOK!” diyenlere asla inanmayacağız. Sen iktidarken Söke’yi unuttunsa bizde seni seçim günü unutacağız. Bu Sökeliler olarak bizim doğal hakkımızdır. Bunu niye yazıyorum; yerel yönetimler bazen iktidar partilerince hem destekleniyor ve hem de köstekleniyorlar. Böyle durumlarda halkımızın uyanık olmasını onu unutanları unutmasını istiyoruz. Bu yazdıklarımız bu iktidar veya o iktidar için değil bir genel kuraldır. İktidar her kim olursa olsun, yerel yönetimlere destek olmak ve birlikte çalışmak zorundadır. Ayrımcılık bizde çok şeylere zarar vermiştir ve vermeye de  devam etmektedir. Türkiye kanserleşmiş bu yaradan mutlaka kurtulmalıdır. Aydınlarımıza bu görev düşmektedir. Halkımızı ne kadar çok aydınlatırlarsa  o kadar çok yerel yönetimler güçlenir ve hizmet alanına o kadar çok hizmet sunar. Bu çalışmanın Söke’miz  için hayırlı olması dileğiyle “SÖKE BELEDİYES’NİN İCRAATLARINI TANITMAYA BAŞLIYORUZ.” * Devam edecek

Önceki ve Sonraki Yazılar