SÖKE SEVGİ YOLU

 

En güzel şeyler önce hayal etmekle başlar… Ama bu hayal değil…

                                *

Önceki yazımı istatistiksel verilerin yapılacak çalışmalarda yol gösterici olduğunu anlatmıştım.

                        *

Güzel ülkemin geri kalmışlıktan kurtulamayışının nedenlerinden birisi  de  uygun verilere dayalı planlamaların yapılamaması, yapılan planların da uygulanamaması. Yıllar önce çalıştığım bir dağ köyünde 15 öğrencilik bir okulda görev yaparken gelecek yıllarda –göç nedeniyle- çocuk sayısının düştüğü ve okulun kapanma olasılığı göz ardı edilerek; ( köyün bağlı olduğu ilçeden üst sıralardaki adayların çizilmesi sonucu kendisinin bile ummadığı bir şansla milletvekili koltuğunda bulan kişinin de desteğiyle)  beş sınıflı,  lojmanlı bir okul yapılmış ve iki yıl sonra, öğrenci kalmadığı için kapatılmıştı.

                       *

İstasyon Caddesinin her yönüyle Söke’ye kazandırılması için ilk görev orada yaşayanlara düşüyor. Bu görüntü kirliliğinin, gürültü kirliliğinin; o kadar da önemsemediğimiz insan psikolojisine olumsuz etkisini görmezden gelsek bile var olan trafik karmaşasında orada yaşadığımız süre içinde soluduğumuz egzoz gazı  sağlığımızı nasıl tehdit ettiğini düşünmemiz gerekir.

                        *

Hava  kirliliğinin sağlığımızda açacağı olumsuzlukların bedeli küçük olmayacaktır.

                                *

Trafik sorunun çözümü bugünden yarına olmasa bile kısa, orta ve uzun vadede yapılacaklar için hemen eyleme geçilebilir. İlk uygulamanın sağ şeritteki park yasağıyla başlatılabileceği, yükle-boşalt için günün belli saatleri uygulamaya  sokulduğunda  kısmen de olsa bir rahatlama getirecektir.

                        *

Orta vadede ise, belli aralıklarda zorunlu cepler  bırakılarak, tek araç geçişi sağlanıp, kaldırımları her iki yönde genişletmek hem esnafa, hem de yayalara büyük rahatlama getirecektir.

                        *

Son olarak da caddenin paralelindeki Aydın Caddesindeki bölüm gidiş-gelişe açılarak sevgi yoluna dönüştürülmesi.  Cumhuriyet  Alanı çıkışındaki dar olan bölümün park etmiş araçlardan arındırıldığında fazla sorun yaratmayacağı kanaatindeyim.  Sevgiyle.

Önceki ve Sonraki Yazılar