HÜSEYİN ÇETİNKAYA

HÜSEYİN ÇETİNKAYA

Söke üreticisi artık toprağını tanıyacak

 

Söke çiftçisinin katkılanyia ,"Söke Ziraat Odasi" bünyesinde kurulan Toprak analizi ünitesi üreticilerimizin hizmetine açılmış ve alaninda eğitimli teknik elemanlar bu ünitede özverili bir şekilde çahşmaktadır.Oda yetkililerinin organize ettiği ve belli zamanlarda düzenlettikleri seminerlerle çiftçilerimiz aydınlatılmaktadır.

 

Söke Ziraat Odası Konferans Salonu'nda geçen çarşamba günü verilen seminerde Adnan Menderes Üniversitesi, Ziraat Fakültesi Toprak Bölümü Öğretim görevlilerinden   Doç. Dr. Mehmet Ali Demiral, Yard. Doç. Dr. Saime Seferoğlu, Doç. Dr. Mehmet Aydın, Prof. Dr. Gönül Aydın,  "Toprak Analizinin Gerekliliği ve Toprak Analizinin Önemi" konulu seminere konuşmacı olarak katıldılar. Bir çiftçimizin tarla tanImı sorusu üzerine Doç. Dr. Mehmet Ali Demiral : "Toprak analizi mutlaka yapılmalıdır. Bitkilerin topraktan madde alımı farklı olabiliyor. Farklı yıllarda farklı bitki ekimlerinde mısır, pamuk, ayçiçeği ya da buğday. Ama mutlaka toprak analizi yapılmalıdır" dedi.

 

Didim Ziraat Odası Başkanı Hasan Deveci; "Didim yöre çiftçilerimiz zeytinciliğe ağırlık vermiş durumda yaprak ve toprak analizinin önemini sorarken ...yöre çiftçilerimizin bir çok sorunları var " diyerek sorunlarını dile getirmeye çalıştı. Bunun üzerine konuşan Yard. Doç. Dr. Saime Seferoğlu: "Toprak ve yaprak analizini yapmamızdaki amaç; yetiştireceğimiz bitkinin hangi besin maddesine ihtiyaç duyduğunu bilerek ona göre o madde uygulanır. Gerek duyulmayan madde atılmamış olduğundan hem emek hem de maddi olarak kazançlı çıkarız" dedi.

 

Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi'nin ışığinda analizi yapılarak yıllardır "BOTANİY" gübresinin Söke'de üretildiğini ve Söke'ye ait bir marka olduğunu biliyor muydunuz? Söke her zaman çiftçi kimliğiyle ön plãnda ve kendinden söz ettirmektedir. Geçen aralık ayın da Söke Ziraat Odası Konferans Salonu'nda bir seminer daha vardı. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Zirai Alet ve Makineleri Bölümü Öğretim görevlileri konuşmacı olarak katılmıştı. "Zirai alet ve makinelerin tarımda kullanımı ve önemi" konulu seminere komşu ilçelerden katılanlar olmuştu. Bu tür seminerlerin çiftçilerimizin yararına umarak, saygılarımla.

 

Önceki ve Sonraki Yazılar