HÜSEYİN ÇETİNKAYA

HÜSEYİN ÇETİNKAYA

Söke'de tohumluk arayışına son

 

Söke’de  “Birlik Tohumculuk Şirketi “ kuruldu. Söke Ziraat Odası konferans salonunda birçok üreticimizin de katıldığı toplantıda Dr. Hasan H. Coşkun, Uzm. İsmail Ekşi, Zir. Müh. Rıfat Özkaya  ve  Monsanto'dan yetkili  Engin Mercançiçeği  konuşmacı olarak katıldı.    * Baştarafı 1'de

Pamuk üretimi ve pamuk ıslahı üzerine birden çok denemeler yaptığını söyleyen Dr. H. Coşkun; ”Pamuk’ta ekeceğimiz çeşidi seçerken, tohumluğun kalitesine, çeşidin genetik verim potansiyeline, susuzluğa dayanıklılığına, hastalık ve zararlılara karşı mukavemetime, erkenci çeşit ve ayrıca makineli hasada uygun olmalıdır” dedi.  Bir çiftçimizin “Makinalı hasatta mahsulün bir kısmının tarlada kaldığını ve dolayısıyla kayıpların olduğunu ve bunun nasıl önüne geçileceğini” sorması üzerine söz alan Pamuk Araştırma'dan emekli Uzman İsmail Ekşi ; "Pamuk tarlasında pamuk boylarının kiminin kısa kiminin uzun olması makinalı hasatta kayıpların en büyük etkeni. Pamuğun makinalı hasatta uygun hale gelecek şekilde yeni çeşit arayışına gidilmiş durumda“ dedi.

Dr. H. Coşkun; Yapılan pamuk  üzerindeki denemelerinden veriler sunarak, ”Monsanto ‘nun DEKALB DKG 658 Pamuk tohumunun Söke Ovası'na en uygun türdür. Yüksek verim kapasiteli, orta erkenci, makineli hasada en uygun ve çırçır randımanının çok iyi %43.5 – 44.0 olan bir türdür. Aydın bölgesine ve dolayısıyla Söke Ovası'na 22 ton civarında sevkiyat yapılmıştır ve bu tür Söke Başak Tarım'da mevcuttur.  Ayrıca bu tür, türler arasında en iyisi, çünkü aldığımız verilerle kendini kanıtladı“ dedi. Zir. Müh. Rıfat Özkaya; ”Söke de Barış Kocagöz Çiftliği'nde ve Musa Muslu Çiftliği'nde kontrolümüz dahilinde DEKALB DKG 658 ekimi yapılacaktır. İyi sonuçlar alacağımızı umuyoruz” dedi.

Söke üreticilerimizin sabırla dinledikleri seminerin ardından Dr. H. Coşkun'a sorunlarını anlattılar.

Söke Ziraat Odası Yönetimi'nin tarımın farklı alanlarıyla Söke üreticisinin ulaşabileceği bilginin kaynağıyla buluşturarak en büyük hizmetini sunmaktadır.

İhtiyaç duyduğunuz konularda en yakın kuruluşa danışmayı ihmal etmeyiniz.

Ürününüz bol ve bereketli olsun. Saygılarımla.

Önceki ve Sonraki Yazılar