Söke’nin kültür seviyesi gelişiyor

 

 

Altmış yıl evvel Söke'nin mevcut sosyal durumunu, toplum yapısını ve kültür seviyesini hatırladıkça bugünkü toplum yaşantımızın ve kültür seviyemizin ne kadar büyük bir aşama kaydettiğini o günleri yaşayan insanlar daha iyi değerlendirme imkanı bulabilirler.

Altmış yıl evvel okuma ve bilhassa yazma alışkanlığımız yoktu, 1950 yılından evvel Türkiye'nin il ve ilçelerinde yerel gazete çıkarma imkanı'da yoktu, bazı illerde olsa bile ender olarak görülüyordu.

Bugün çok iyi hatırlıyorum 1950 yılından sonra Söke'de bir gazete çıkarmayı düşündüm ve arkadaşım Ömer KOYUNCU ile DEMOKRAT SÖKE Gazetesi’ni çıkarmaya başladık. Gazetemize yazı verecek yazarları bulamadığımız için her sayının birinci sayfasında baş makaleyi kendim yazıyordum, Yine o yıllarda toplum hayatı ile yakından ilgilenen Kuşadası Kısmet Oteli sahibi Sayın Hümeyra ÖZBAŞ ve Demokrat Parti Başkanı Nurettin TUNA bazı günlerde yazıları ile destek oluyorlardı.

Gazetemizin masrafı var, fakat hiçbir geliri yoktu. Parti kalibi rahmetli Hasan METİN arkadaşımız fahri olarak muhabirlik yapıyordu. O devirde tahsilli kimse o kadar fazla olmadığı için Avukat arkadaşlarımdan Zeki ÖZTURANLI ve Avukat Hüsnü YURTÇUY'A yazı vermeleri için teşvik etmeme rağmen, onlar da işleri nedeni ile gazetemize layığı ile destek olamıyorlardı. Geliri olmayan bir gazeteyi ancak altı ay çıkarabildik ve kapatmak mecburiyetinde kaldık.

Bugün üç yerel gazetemizle iftihar ediyorum fakat, bu üç gazetemiz ilan almalarına rağmen ne kadar zorluklar içinde olduklarını biliyorum. Yalnız bu gazetelerimizin bir avantajı yazı bulma sıkıntısı çekmiyorlar, gazete muhabirleri 72 bin nüfuslu Söke'de her gün birkaç olay ve etkinlikleri tespit etmek sureti ile gazeteye doküman veriyorlar ayrıca her gün gazetelere yazı veren arkadaşlar çoğaldı. Ben şahsen yazıhaneme gelince ulusal gazetelerden evvel yerel gazeteleri okuyorum.

Bu yıllarda arada bir gazetelerde yazı yazan ve zevkle okuduğum yazarlarımızdan Halil ÖZŞARLAK, Abdülkadir GÜLER, Ensar Turgut TEKiN, Kerim YALÇINKAYA, Ali SARAYKÖYLÜ, İsmail VERGİLİ, Mustafa AÇICI, Levent TUNCER, Durmuş TUNA ve genç yazarlarımızdan Kadir KALAYCI, Nevzat SEÇEN, Halil GÜVEN ve Mustafa ULUÇAY gibi kıymetli yazarlarımızın toplum kültürüne büyük katkıları olduğu gibi kitap çıkaran ve yüzlerce şiir yazan gençlerimizde mevcut.

Ayrıca yakın zamanda öğrendiğime göre Sökemizin sosyolojik ve tarihi yapısını inceleyen ve bu mevzuda tarihi bir eser hazırlayan üstat yazarlarımızdan Kerim YALÇINKAYA ile geçmiş yıllarda eserler bırakan merhum Samim KOCAGÖZ, Zeki ÖZTURANLI ve Mehmet ERÖZ gibi kültürümüze hizmet edip eserler bırakan üstatlarımız da vardır.

Yine altmış yıl evvel ortaokul ve liselerimiz yokken bu gün birçok ortaokul ve liselerimizle beraber yirmi beş bine yakın okuma çağında evlatlarımız mevcut. Kültür seviyemize destek olan tiyatro gruplarımız ve Dr. Öztekin YÜCE’nin yetiştirdiği bir Türk Sanat Müziği derneğimiz var. Şair ve yazarları bir çatı altında toplayan Sayın Tülay SARAYKÖYLܒnün başkanlığında bir şairler ve yazarlar derneğimiz ve Ali ESMER’in başkanlığını yaptığı Gazeteciler Derneği Şubesi ve Belkıs ERSOY gibi Aydın vilayetinde gazetecilik mesleğini temsil eden kızlarımız var.

Ayrıca kültür hizmetlerine çok büyük katkıları olan belediyemiz var, belediyemizin toplumun kültür seviyesini yükseltmek için kiraladığı Efes Sineması’nda tertip ettiği tiyatrolar, halk oyunları ve musiki etkinlikleri ile okullararası yarışmalarda sayın başkan yardımcısı Hatice SARINÇ'ın ve Enver HELVACI’nın gayretlerini iftiharla görüyor ve gıpta ediyoruz. Bugün Söke’mizde o eski günleri yaşamayan genç nüfusun hayal edemeyeceği devrede belediye başkanı olduğum zaman Söke’mizin kültür seviyesine bir nebze katkıda bulunabilmek için o günlerde imkansızlıkları içinde musiki çalışmaları yapan gençlerimize, belediye meclis salonunu tahsis etmiş ve her ay balolar tertip ederek, İstanbul ve devlet tiyatroları getirerek toplum hayatını canlı tutmak istemiştim.

Bugün her türlü kültür etkinlikleri ile gelişmiş olduğumuzu görüyorum, yine ne mutlu ki geçmiş yıllarda belediye ve milletvekili adayı bulmakta zorlandığımız günler geride kaldı bu yıl 29 Mart yerel seçimlerinde 8 parti ve 200 belediye meclisi adayı olabilecek gençlerin yetişmiş olduğunu görüyor ve gelecek yıllara ümitle bakıyorum.

Kim ne derse desin 83 yaşımı idrak ettiğim bu yılda Sökemizin bazı ana sorunları olmakla beraber yine de her yönü ile geliştiğimizi görmenin huzuru içinde olduğumu bildirmek isterim.

Önceki ve Sonraki Yazılar