E. TURGUT TEKİN

E. TURGUT TEKİN

SÖKE’YE EMEK VERENLERDEN İSMAİL HAKKI TEZ’İ KAYBETTİK

O’nu, “Cumhuriyet’imizin 75. yılında Söke Belediyesi” adlı araştırmamı yaparken tanıdım. Alçak gönüllü, mütevazi, kendi halinde bir baba.

Baba diyorum. O’na, ondan önce tanıdığım rahmetli İlhan Öner’e, yine rahmetli Ekrem Karakaş’a, yine rahmetli İsmail Hakkı Tez’e baba diyordum. Onlar, bu ünvanı hak etmişlerdi. Söke Belediyesi tarihinde mümtaz yerleri vardı. Hayatta birçok ünvanı kolayca elde edersiniz, ama “Baba” gibi bir ünvanı kolay kolay elde edemezsiniz. Rahmetli, Söke’ye emek verenlerden biri idi. Bu emeğini politika malzemesi yapmadan verdi.

İSMAİL HAKKI TEZ KİMDİR?

İsmail Hakkı Tez, 25 Ocak 1927 tarihinde Ankara’da doğdu. Mehmet Bey ile Sabriye Hanım’ın oğludur. Eğitim hayatını Ankara’da sürdürdü. Ticari Bilimler Akademisini bitirdi. Yedek Subay olarak askerliğini yaptı. T.C. Ziraat Bankası’nda göreve başladı. Kısa sürede bankaya intibak ederek, seçkin personeller konumuna geldi. Genel Müdürlük onu ABD’ye gönderdi. Oradaki başarılı çalışmalarını bitirip, yurda döndü. Uzun süre Alanya Ziraat Bankası Şube Müdürlüğünü yaptı. Burada lisede İngilizce dersleri de verdi. Daha sonra Söke Ziraat Bankası Müdürü oldu.

Söke Ziraat Bankası Müdürü olduğu yıllarda, pamuk altın çağını yaşıyordu. Banka kredileri ile onları destekledi. Ödemelerde yardımcı oldu. Dönemi Söke’de başarılı olmuştur.

12 Eylül 1980 ihtilalinden sonra, Söke Belediye Başkanlığına getirildi. Belediyecilik hizmetleri de başarılıdır. Bu dönem için bkz; “E.T.TEKİN ‘CUMHURİYETİMİZİN 75. YILINDA SÖKE BELEDİYESİ’ Söke Belediyesi Yerel Tarihi ve Arşivi’nde bulabilirsiniz.

27 Haziran 2011 Salı günü vefat etti. Aşağı yukarı 30 yıllık bir dostluğumuz vardı. Ruhu şad, mekanı cennet olsun...

Önceki ve Sonraki Yazılar