E. TURGUT TEKİN

E. TURGUT TEKİN

“SON OSMANLI PADİŞAHI “ SÖYLEMİ DOĞRU MU?

 

 

Seçim alanlarına asılan pankartlar da bir çok söylem görüyoruz. Bunlar her partinin yandaşlarınca yazılıyor, seçim alanlarında gövde gösterilerine dönüşüyor. Akıllarınca partilerini, partinin liderlerini yüceltmiş oluyorlar. Astıkları bu pankartların ne anlama geldiğini, kimlere ne mesaj verdiğini sanırım ya hesaba katmayı düşünemiyorlar yada bilerek yapıyorlar.

Bu yazımda, böyle bir pankart söylemini açıklamaya çalışacağım. Bu söylem ”SON OSMANLI PADİŞAHI” yakıştırmasıdır. Bu yakıştırmayı şu anda Türkiye Cumhuriyeti Hükümet Başbakanı Sayın Erdoğan için kendi partileri veriyor. Son Osmanlı Padişahı kimdir? Bunu tarih okumuş her Türk vatandaşı bilir. Bugün ders kitaplarımızda ve okullarımızda da okutulmaktadır. Sultan Vahdettin. Sultan Vahdettin “Vatana ve millete ihanet etmiş,vatanı ve milleti kurtarmaya çalışan milli orduya karşı çıkmış, Mustafa Kemal Paşa’nın idam kararını onaylamış ve sonuçta düşman kuvvetler olan İngiliz Donanması’na sığınmış yurt dışına kaçmıştır. ”Bu yargı benim söylemim değil, tarihin gerçeği ve tarihçilerin belgeli ifadeleridir. Nerde ise üzerinden bir asır geçmiştir. Tarihi karıştırmanın, insanları rencide etmenin bir anlamı yoktur. Fransız İhtilali’nde Lui ve Mayi giyotinle idam edilmedi mi? Her imparatorluğun yıkılmasın da son imparatorda tarih mezarlığına gömülmüş gitmiş, yeni dönemler yeni liderler doğmuştur. Bunları hortlatmaya gerek yoktur.

Benim anlamadığım,sayın Erdoğan’ın “ölü bir padişaha ve hem de ihanetle suçlanan bir padişaha benzetilmesidir” Neden Alpaslan, Kılıçaslan, Osman Gazi, Fatih Sultan Mehmet, Yavuz Sultan Selim, Kanuni Sultan Süleyman, Dördüncü Murat, Gazi Mustafa Kemal Atatürk değil de son Osmanlı padişahıdır?

Bana göre bunu iki açıklaması vardır. Bu pankartı Ak Parti’yi sevmeyen, karalamaya çalışanlar sessizce yazıp astılar. Onlara göre Erdoğan bir hain gibi gösterilmeye çalışılarak  Ak Parti’nin son padişahı gibi gösterilmiştir. İy de bunu Ak Parti uzmanları anlayamıyor mu? Neden engel olmadılar? Yoksa her slogan analiz edilmeden mi pankartlaştırılarak, denetlenmeyerek asılıyor? Benim beklentim budur. Keşke amaç bu olsa. Birde madalyonun öbür yüzü vardır. Birazda buna dokunalım: Farz edelim ki, Ak Parti bu söylemi bilerek anlamlı olarak seslendirdi. O zaman ne anlama gelir? Bu bir suçlama değil, mevcut bilgiler ışığında varsayımdır.

Bu pankartla Cumhuriyet Rejimi’ne karşı bir isyan bayrağı açılmış, 86 yıllık Cumhuriyet Dönemi sıfırlanmış, Sultan Vahdettin dönemine, Ferit Paşa hükümetine geri dönülmüştür. Bu son padişah yüceltilmiş, Kurtuluş Savaşı, T.B.M.M. yok sayılmış, kayıtsız şartsız milletin olan egemenlik hakkı geri alınıp tekrar Vahdettin’e verilmiştir.

Ben bir Türk vatandaşı olarak bu varsayımı asla kabul etmiyorum. Edenlere İstiklal Marşı’nı, Gençliğe Hitabe’yi, Cumhuriyet Tarihi’ni okumalarını, düşünmelerini öneriyorum.

Ben AKP’nin böyle bir varsayım içinde olacağına inanamıyorum. T.C. Başbakanının ölü bir padişaha benzetilmesini de asla kabul etmiyorum. Çünkü Osmanlı’nın son padişahı tahtı yanmış bir devletin küllerli üzerinde oturuyordu. Oysa T.C. Başbakanı temeli demokrasiye dayanan, gücünü milletinden alan güçlü bir devletin koltuğunda oturuyor.

Biz Atatürk’ün ve Cumhuriyet’in çocukları olarak hem atalarımızı sever, sayar ve hem de tarihimizi baş tacı yaparak geleceğe, cumhuriyetin ışığı, Atatürk ilke ve devrimlerinin koruyucuları olarak hazırız. Biz sayın Erdoğan’ında bizim gibi düşündüğünü ve Cumhuriyetin koruyucusu olduğunu biliyoruz. Asla da kuşku duymuyoruz. Öyle sanıyorum ki bunu yazan ve asanlar, analizini yapmadan, devletimizi Osmanlı ile bağlayan bir anlayışla yazmış ve asmışlardır. Düşündüğümüz gibi art niyet yoktur. Ya da “T.C.” harşerinden rahatsız olan bazı bedbahtlar, bizi içten parçalamak için bu oyunu tezgahlamışlardır. Her nedenle olursa olsun devletimize, Atatürk’ümüze, Cumhuriyet’imize, ilke ve devrimlerine karşı olanlar karşılarında yüce Türk Milleti’ni bulurlar. fiunu herkes iyi bilsin ki ne devletimiz Osmanlı’nın sonu kadar zayıf, ne başbakanımız Osmanlı’nın son padişahı kadar güçsüz ve kukla değildir. Benzetme büyük bir hatadır. Kınıyor ve düzeltilmesini istiyoruz. Allah T.C.’nin başbakanlarının hiçbirini Osmanlı’nın son padişahının durumuna düşürmesin.

Önceki ve Sonraki Yazılar