STO SEÇİMİ İÇİN SİDER LİSTE ÇIKARMAK İSTEMEDİ Mİ???

Bin yedi yüz üyeye sahip Söke Ticaret Odası (STO) 7 Şubat'ta seçime gidiyor. 1999 tarihinde yapılan seçimde, genç kuşak olarak adlandırılan Süleyman Toyran ve arkadaşları Halil Özşarlak' ın dört dönem süren başkanlığını sonlandırmışlardı. O günkü genç kuşakta Metin Yavuz da vardı. Genç işadamları ihtiyarlara “artık bırakınız, gençlerin önünü açınız" şeklinde öneride bulunmuşlar, ama teklifleri kabul görmemişti. Halil Özşarlak başkanlığındaki mevcut yönetimi devirmek için yola çıkan gençlerin ortak sloganlarının, "Bir dönem başkanlık yapalım!" olduğunu duymuştum. Süleyman Toyran'ın görev süresi sonunda tekrar aday olmak istemesi üzerine genç kuşak arasında uzlaşmazlık çıkmıştı. Bu gelişmeler üzerine 2004 tarihinde yapılan seçimde, Süleyman Toyran ile Metin Yavuz karşı karşıya gelmişlerdi. Süleyman Toyran'ın yanlış yaptığını düşünen Metin Yavuz ve arkadaşları Söke Genç İşadamları (SÖGİAD) desteğinde yola çıkmışlardı. Hatta, SÖGİAD'ın yönetim kurulu toplantısında oylama yapılmış ve "var mıyız, yok muyuz" sorusu sorulmuştu. Yönetim kurulu üyeleri de hep bir ağızdan "varız!!!" diyerek, Metin Yavuz'un liste hazırlaması istenmişti. Nedendir bilinmez (!) Metin Yavuz kendi arkadaşlarının yarı yolda bırakmasıyla hüsran yaşamıştı.


 


Halil Özşarlak döneminin son bulmasıyla yaşanan gelişmeleri kısaca anlatmış oldum. 2009 yılına gelindiğinde de STO'nun paylaşılamadığını görüyoruz. Söke'de 2008 yılında kurulan Söke İşadamları Derneği’nin (SİDER) STO seçimleri için liste hazırlığında olduğunu gördüm. Gördüğümü belirtiyorum, çünkü bir çok STO üyesinden olduğu gibi benden de destek istendi. Elli üyeye sahip SİDER'in STO seçimi için liste hazırlığında olmadığı yönündeki son gelişmeleri anlamış değilim.


 


SİDER gerçekten STO seçimine katılmayı ciddi ciddi düşündü mü?


Gözdağı vererek yönetime SİDER üyesi isimler mi yerleştirmek istendi?



            SİDER Başkanı Şahin İlgi'nin imzasını taşıyan yazılı açıklaması cumartesi günü basın-yayın kuruluşlarına gönderildi. Başkan Şahin İlgi'nin basın açıklamasında dikkatimi çeken bölümler vardı. STO yönetimi tarafından bir açıklama gelir mi acaba! diye bekledim. Zira; basın açıklamasıyla ilgili olarak görüşme imkanı bulduğum STO yönetim kurulu üyesi Reşat Anya bu yönde sinyaller vermişti. Basın açıklamasına tepkili olan STO yönetiminin nedendir bilinmez (!) geçen zamanda susmayı tercih ettiğini gördüm. Hem de yönetim kurulu toplantısında Şahin İlgi'ye dolayısıyla da SİDER'e cevap verilip verilmemesi yönünde oylama yapıldığı halde. Bu arada yapılan oylamada Kasım Üzüm ve Reşat Anya'nın "cevap verilsin" diğer üyelerin ise; aksi yönde oy kullandıklarını da öğrendim.



STO yönetimi cevap verilmesi gereken bir konu varsa neden sessiz kalmayı tercih etti?


 


STO yönetim kurulu toplantısında konu gündeme geldiğine göre ortada bir sorun yok denilebilir mi?



Gelelim olayın SİDER boyutuna...


            SİDER Başkanı Şahin İlgi, Söke kamuoyunda liste hazırlayacakları ve seçimlere girecekleri gibi söylemler olduğunu duyduğunu belirtmiş. SİDER'in kuruluş misyonu için; birleştirici, Söke yararına olan konularda ortak hareket eden ve destek veren bir kurum olarak açıklıyor. Asla gruplaşmalara ve bölünmelere neden olacak hareketlerin içinde olmayacaklarını daha önce söylediklerini beyan etmiş. Açıklamanın devamı özetle şöyle:
"...Söke'nin daha iyi bir şehir olabilmesi için tüm sivil toplum kuruluşlarının, yerel yönetimin ve sektör temsilcileri ile bir araya gelerek ortak hareket eden bir platform kurulması gerektiğini beyan etmiştik. Hâl böyle iken, SİDER olarak Söke Ticaret Odası'nın mevcut
yönetimine karşı bir liste çıkarmayı düşünmüyoruz..."
Söylemler güzel...
SİDER'in misyonu da güzel...
Amaaaa, söylemlerle bu süreçte yaşananlar çelişiyor!!!
Çünkü;
1- SİDER üyeleri liste hazırlığına girmişler hatta STO üyelerinden destek istenmiştir.
2- Şahin İlgi'nin de katılımıyla, SİDER ve STO yöneticileri STO Meclis Başkanı Behlül Er'in işyerinde bir araya gelmişlerdir. SİDER taleplerini başkan nezdinde, STO yönetim ve meclis başkanına iletmiştir.
3- Yönetime 5 ve Ankara delegasyonu 1 olmak üzere SİDER üyesi 6 isim STO'ya önerilmiştir. Aksi halde SİDER üyelerinin gruplara liste hazırlığı yapılacağı ve Süleyman Toyran'ın listesinin delineceği belirtilmiştir.
4- STO yönetimi de, gruplardan listeyi delerek seçilecek SİDER üyeleriyle çalışmaktan mutluluk duyacaklarını belirtmişlerdi. Demek ki, SİDER'in liste hazırlığında olduğu yönündeki Söke kamuoyundaki duyumlar gerçekmiş...



Benim anlayamadığım bir diğer konu, yapılan toplantıda hareretli tartışmalara rağmen STO yönetimi SİDER'e cevap vermekten neden çekindi...


 


Ortamı germemek, kurumlar arasında sıkıntı yaratmamak gibi açıklamalar şu saatten sonra inandırıcılığını kaybetmiştir. Çünkü, ben bu kadar konuyu bildiğime göre, kurumlar arasında gizlilik diye bir şey kalmamıştır ve Söke kamuoyunu ilgilendirmektedir....



Hakikatten; STO yönetimi neden sustu???


 


 

Önceki ve Sonraki Yazılar