HÜSEYİN ÇETİNKAYA

HÜSEYİN ÇETİNKAYA

Su ve sulama

 

Söke İlçemizde tarla tarımı ön planda olmakla beraber bağ-bahçe ve sebze yetiştiriciliği yapan çiftçilerimizde mevcuttur.

Sulamada esas amaç bitkilerde verim azalmasına, ürün kalitesinin bozulmasına ve hatta bitki gelişmesinin durmasına neden olan su stresini önlemek için yeterli suyun bitkilere verilmesidir.

Gerekli suyun bitkilere verilme zamanı ve miktarı genellikle mevcut iklim koşullarına, bitki çeşidine ve toprak tipine bağlıdır.  Bitkinin yetişme dönemi, kök gelişimi, toprağın su tutma kapasitesi gibi etmenler su ihtiyacının belirlenmesinde bilinmesi gereken önemli etmenlerdir.

Bitkilerin sulama zamanı gözlem yoluyla bitkilerin gösterdiği solma ve sararma gibi belirtilere bakılarak tespit edilebilir. Ancak bu şekilde yapılan sulama verim düşüklüğü ve ürün kalitesinde olumsuz etkileri önlemek açısından geç kalınmış olabilir. Bu nedenle yukarıda sözü edilen faktörlere bağlı olarak bitki su tüketiminin belirlenerek bitki strese girmeden bitkiye ne kadar sulama suyu ve ne zaman verileceğinin hesaplanması gerekir.

Bitkinin su tüketiminin belirlenmesinde bir çok yöntem geliştirilmiştir. Bu konuda  en yakın tarım kuruluşlarındaki uzman kişilere danışılmalıdır.

Meyvesi yenen sebzelerde, bitkiye damlama sulama sistemi ile veya karık usulü ile genelde sulama yapılır. Bu durumda Nisan ayı sonlarından fide dikimi  ve Ekim ayı sonuna kadar ki hasada kadar bitki başına yaklaşık  350 Litre su tüketildiği ve dekardan 10 ton  ortalama ürün alındığı tespit edilmiştir.

(Örnek domates içindir)  

Önceki ve Sonraki Yazılar