MEHMET ALİ OKLAY

MEHMET ALİ OKLAY

“Tavşan Koşucular veya Katalizatör”

 

Evet; saflar belirleniyor, adaylar kesinleşiyor. Kesinleşmeyen CHP’lilerin tavrı. Ekseri çoğunluk çatı adayı destekler mahiyette imza verdi millitvekilleri. Peki ya imza vermeyen 21 CHP’li vekil. Tavırları Kılıçdaroğlu’nu mağdur duruma düşürmeden, yenilgi halinde kendilerine eleştiri oklarını fazlaca çekmeden, çatı adayına pek de destek vermemek. Ya da duruma göre şayet ikinci tura kalırsa nihai senaryoya göre tavır almak. Birinci seansta nötr, 2. turda net tavır alacaklar gibi görünüyorlar.

Peki MHP vekilleri, bir mazeretli dışında tam destekler çatı adaya. Çatı tamam da, temel ne diyor bu işe? Çünkü MHP seçmeni direk parti adayı, ya da parti seçimi olmadığında referandumlarda pek çatıyı dinlemiyor gözüküyor. Bu şartlarda çatı aday ilk turda % 40’ı bulabilir mi? Bana çok zor gibi görünüyor.

Tabi burada HDP’nin adayı 1. turda ne alır, daha da önemlisi 2. turda bu oylar hangi adaya yönelir, bu oyların çatı adayına yönelmesi için hangi gerekçe, hangi sebep, hangi realite var? Güneydoğu ve Doğu’da zaten CHP hiç yok, MHP’de bir-iki merkezde var. (Örneğin Erzurum, Iğdır v.s.) diğer illerde pek yok...

Yazının başındaki tanımlamanın çıkış noktası da burada başlıyor. Hani koşuyu forse eden, motivasyonu belirleyen ama asla kazanma şansı olmayan koşucular aklıma geldi. Ya da kimyasal olayları değiştirmeye muktedir olmayan ama olayı hızlandıran, tepkimenin hızlanmasını sağlayan, neticenin karakterini değiştiremeyen ama olayın içinde var olan katalizörler gibi; çatı aday.

Kampanya süresinde, televizyonlarda, mitinglerde, gazetelerde stratejilerini izleyeceğiz cumhurreisi adaylarının; bizlere gelecek için ne vaad edecekler? Kurguları ne? Planları ne? Vizyonları ne? Sadece bir adaya karşıtlık diğerini ön plana çıkarmaya yeter mi? Partilerin desteği ne kadar olabilir? Parti disiplini nereye kadar çalışır, nereye kadar partiliyi motive edebilir? Sadece parti taassubu, partilerin direkt gitmediği seçimde ne kadar konsantrasyon sağlar, seçmen üzerinde?

İdeolojiyi, partilerin törelerini, içtihatları, inanılan, savunulan değerleri bir tarafa bırakın, ey partilerim benim iradem mutlak doğrudur, liderimiz böyle buyurdu! Tartışılamaz doğru size söylenendir. Buna; kaderleri mutlak lidere bağlı milletvekilleri biat edebilirler ama ya millet...

10 Ağustos’ta göreceğiz.

Önceki ve Sonraki Yazılar