THE BORGIAS

Geçen gün internetten yeni yayınlanmaya başlayan dizilere ve ilgimi çekebilecek bir yapım olup olmadığına göz atıyordum. Genel itibariyle orijinali bozulmamış olarak yabancı yapım dizileri izlemek bana daha fazla keyif veriyor. Yerli yapımları da burada ezmek istemem. Tarihi dokusuyla “Muhteşem Yüzyıl” ve Dosteyevski’nin “Karamozov Kardeşler” eserinden uyarlanan “Karadağlar” dizileri favorilerimin arasında yer almakta ve takip etmekteyim.

Bu seçiciliğimin arasında adı bir yerden tanıdık gelen “The Borgias” isimli bir dizinin yayınlanmaya başladığını fark ettim. 2011 yılı Kanada, İrlanda ve Macaristan ortak yapımı, tarih, suç ve dram türü olan dizinin senaryosunu Neil Jordan ile beraber, yine bir tarihi dizi olan Camelot’un yazarı Michael Hirst üstlenmiş. Aynı zamanda Oscar ödüllü Jeremy İrons’uda dizinin başrolünde görüyoruz.

Buraya kadar kaliteli ve yüksek bütçeli bir yapımın bizi beklediğini fark edebiliyoruz.

İlk bölümünü izledikten sonra beni çeken merak ile Borgias isminin hafızamda kalmış olması araştırma isteğimi harekete geçirdi.

1942 yılına geri dönüyor ve dönemin İtalya’sına bir göz atıyoruz.

Tarih derslerinde herkes benim kadar şanslı mı onu tam olarak bilmiyorum ama Fatih Sultan Mehmet’in bahtsız oğlu Cem Sultan’ı rehin tutarak Osmanlı’ya karşı nasıl kullanıldığını çoğumuz biliyoruz.

İşte bunu yapan dönemin Papa’sı Rodrigo Borgia yani VI. Alexander’ın hayat hikâyesini ya da genel olarak Borgia ailesini anlatan bir dizi olduğunu görüyoruz.

İnnocentius VII’nin ölümünden sonra Papa olan Rodrigo Borgia fazla okumuş bir insan değildi. Tarih sayfalarına adını entrikalarla yazdırmış aileye göz attığımızda, Rodrigo Borgia’nın amcasının İstanbul’un fethi sonrası haçlı seferi başlatmak için çok çalışan III: Callixtus’un olduğunu görürüz. Rodrigo Borgia, III: Callixtus’un Papalık döneminde İtalya’ya gelmiştir. Amcası sayesinde olağandan daha hızlı bir şekilde basamakları yükselerek, tam beş Papalık döneminde Vatikan’da kalmayı başarmıştır.    Şansölye yardımcılığı görevindeyken yedirdiği rüşvet ve yaptığı türlü ahlaksızlıklarla Papalık koltuğuna oturmuştur. Papalık döneminde ise çitayı biraz daha yükselterek siyasal ve cinsel ahlaksızlıktan, rüşvet ve gaddarlık dâhil birçok kirli oyunlara adını yazdırmıştır. Aynı zamanda gayri meşru oğlu olan Cesare Borgia kanalı ile kullandığı bir de kiralık katili Michelotto Corella’yı muhalifleri zehirlemeden, adam öldürmeye kadar varan olaylar sayesinde elinde büyük bir güç oluşturmuştur.

Kısacası tarihin karanlık kalmış sayfalarını açığa çıkaran bu dizi sayesinde, Vatikan dünyasını daha yakından tanıma şansı yakalayacağız.

Her tarihi dizi gibi, bu dizi üzerinde de eleştiriler olacaktır ama eleştiri olmadan gerçekleri görmemiz biraz zor olacaktır.

Sonuç itibariyle, Roma’nın asayiş ve mimarisine, edebiyat ve bilime yaptığı katkılar, Hıristiyanlık üzerine incelemeleri, İspanya ve Portekiz’i sömürgeler konusunda uzlaştırması (Rodrigo Borgia’nın İspanyol asıllı olduğunu unutmamak gerekli), Yeni keşfedilen Amerika kıtasına ilk misyonerleri göndermesi ve kendine bağlı Devletleri’ni güçlü hale getirmesi gibi büyük işlere imza attığını da unutmamak gereklidir.

 

Önceki ve Sonraki Yazılar