UNUTULAN MESLEKLER

Nostalji

 

 

SİMSAR:

Simsar çeşitli kuruluşların, toptancı ya da perakendeci tüccarların, tecrübeli olmadıkları ticari işlemlerde başvurdukları bir aracıdır.

Simsar ne bir tüccardır, ne de bir görevli. O, bankalara, sigorta şirketlerine, reklam ajanslarına, toptancı ya da perakendeci tüccarlara aracılık eden bir kimsedir.

 

ŞECERECİ:

Bir miras üzerinde hak iddia etmek ve asalet unvanını doğrulamak için şecereci kendisine başvuran kimsenin soyunu araştırır; kimin hangi soydan geldiğini bulur.

Şecerecinin müşterileri arasında daha çok noterler ya da miraslar üzerindeki hakkını ispatlamak veya sadece ailesinin kökünün nereye dayandığını öğrenmek isteyen kimseler vardır. Böyle durumlarda şecereci önceden tespit edilmiş tarifelere göre ücret alır.

 

GECE BEKÇİSİ:

Gece bekçisi, mağazaları, fabrikaları, büroları vb. yerleri, geceleri meydana gelebilecek herhangi bir hırsızlık, yangın gibi olaylara karşı korumakla yükümlüdür.

Gece bekçisi görevli olduğu ve kendinden başka hiçbir kimsenin bulunmadığı binayı gezerek kontrol ederken, kapı ve pencerelerin kilitli olmasına ve kilitlerin sağlamlığına dikkat eder.

 

SARAÇ:

Eskiden yalnızca atların koşum takımlarının yapımıyla ilgilenen saraçlar bugün artık, çeşitli deri eşyalarının yapımıyla da uğraşmaktadırlar.

Koltuktan tutun da üzeri meşin kaplı pipoya kadar günlük hayatta kullanılan çeşitli eşyaların yapımında “deri” denilen şu soylu maddeden yararlanılır. Saraca günümüzde düşen iş, eyer ve öteki at takımlarının yapımı yanı sıra, çeşitli eşyaları, verilen ölçüye göre deri ile kaplamaktır.

Önceki ve Sonraki Yazılar