YENİ 2015 TOYOTA AURİS TÜM DETAYLARI

YENİ 2015 TOYOTA AURİS TÜM DETAYLARI

Toyota Auris, yenilenen yüzü, güncellenen motor gamı ve eklenen güvenlik donanımları ile dikkat çekiyor. Yeni Toyota Auris yakında yollara çıkacak.

Hatchback ve Touring Sports gövde stillerini dizel, benzinli ve hibrit motor seçenekleriyle kombine eden ve yeni güvenlik ekipmanları sunan yenilenen Auris model serisi her C segmenti tüketicisinin ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde tasarlanmış. 2010’da Auris Hibrit’in pazara çıkışıyla, C segmentinde 3 farklı motor seçeneği sunan tek üretici haline gelen Toyota, bu modeli ile 79 gr/km'lik emisyon ve 100 kilometrede ortalama 3.5 litrelik yakıt tüketimi değerleri ile düşük işletim maliyetlerine ulaşarak dikkatleri üzerine çekmişti. Bu sayede Toyota’nın full hibrit teknolojisi artık ana akım bir motor seçeneği haline geldi ve Auris Hibrit’in sessiz, yumuşak, sakin ve stressiz sürüş deneyimi C segmenti müşterileri arasında her geçen gün daha popüler olmasını sağladı. Hibrit modeli Batı Avrupa’daki Auris satışlarının %50’sini oluşturmasına karşın bu oranın birkaç yıl içerisinde artacağı öngörülüyor. Hibrit motor seçeneği geldiğinden beri Auris 200 bin adet satarak bugün Avrupa’nın en çok satan hibrit otomobili haline geldi.  

 

Rekabetin yüksek olduğu bu pazarda Toyota’nın müşteri geribildirimlerini dikkate alarak yenilediği 2015 Auris model serisi şu beş kilit noktada dikkat çekici geliştirmeler içeriyor: Tasarım, Duyusal Kalite, Hibrit Özelliği, Güvenlik ve modelin segmentteki payını %40 arttıran motor ve şanzıman seçenekleri. 

 

Yepyeni bir 1.2 litre direkt enjeksiyon turbo benzinli motor Auris’in benzinli motor seçenekleri arasına ekleniyor. 2.0 litre turbo dizel ise yeni bir 1.6 litre D-4D ünite ile yer değiştirdi. 1.4 litre D-4D motor ayrıntılı bir şekilde güncellendi ve 90hp kategorisinde sınıfının en düşük CO2 emisyonuna sahip hale geldi. Serideki her motor artık Euro 6 emisyon regülasyonlarına uyumlu. 

 

Yeni dış tasarım stili yeniden tasarlanmış ön ve arka kısım ile Auris’e daha prestijli ve sofistike bir duruş kazandırıyor. İç mekanda ise yeniden düzenlenmiş ön panel, premium kalite yüzeyler, donanım elemanları ve yeni 4.2” renkli TFT bilgilendirme ekranı ile kabinin duyusal kalitesi ciddi derecede geliştirilmiş (orta seviyeden başlayarak, Hibrit model için standart). 

 

2015 Auris serisi sürüş ve seyir konforunu, yol tutuşunu ve sürücü deneyimini geliştirme amaçlı süspansiyon ve direksiyon revizyonları da içeriyor. Bunun yanı sıra, kabin içinde gürültü, sarsıntı ve sertlik azaltımı için çok sayıda önlem alınmış. Nihai olarak, Auris derecelendirme yapısı revize edilerek giriş seviyesi, orta seviye, stil seviyesi ve yüksek seviye olmak üzere dört farklı şekilde sunulmaya başlanıyor.

Daha heybetli duruşa sahip yeni dış tasarım
Auris’in ön ve arka kısımları detaylı şekilde yeniden tasarlanarak arabaya görsel olarak daha heybetli bir duruş, daha düşük bir ağırlık merkezi ve daha prestijli ve sofistike bir hava kazandırılmış. Ön kısımdaki iki krom kanat Toyota’nın yeni ve daha kolay göze çarpan logosundan esinlenerek yaratılmış. Kaputun ön kemerini vurgulayan güçlü üst kanatlar arabanın genişliği boyunca uzanıyor. Daha az göze çarpan alt kanatlar ise ön tamponun üst yüzeyine doğru yöneliyor ve LED gündüz sürüş lambalarını da kapsayan yeni LED far demetlerinin keskin bir açıya sahip iç kenarını tutuyor.

 

LED lambalar pek çok açıdan geleneksel lambalardan daha avantajlı; Kelvin ölçeğine göre gün ışığına en yakın aydınlatmayı sağlıyorlar, geleneksel lambalardan daha az enerji tüketiyorlar ve 100 bin saat gibi uzun bir servis ömrüne sahipler (arabanın kendi servis ömrü ile hemen hemen aynı).

   

Daha çok göze çarpan ön tamponun altındaki alt ızgara artık arabanın tüm genişliği boyunca uzanıyor ve Auris’e daha geniş, anlamlı ve güçlü bir duruş kazandırıyor. Izgara ön spoilere uzanan bir krom aksam tarafından vurgulanan dar bir orta kısma sahip ve sis lambalarına doğru genişliyor, bu kısımda yeni tasarımın en uç noktalarını görüyoruz.  

 

Profilde yeni ön ve arka kısım stili daha uzun sarkıntılar yaratıyor ve tasarımın dengesini geliştirerek gözleri Toyota logosundan arka lamba demetine uzanan çizgiye yöneltiyor. Bu sofistike profil yeni bir köpekbalığı yüzgeci çatı anteni ve yeni 16 inç ile 17 inç alüminyum jant tasarımları ile daha da pekişiyor. 

Arkaya doğru Auris’in alt yarısı tamamen yeniden tasarlanmış ve bununla da yine arabanın gösterişli yol duruşuna görsel katkı sağlanmış. Daha derin ve kaslı tampon tasarımı reflektör lambası yuvalarının ekstremitelere yerleştirilmesiyle geliştirilmiş ve ince krom bir çizgiyle vurgulanmış. Arka lamba yuvaları LED ışık rehber teknolojisini de içeriyor ve Auris’e daha prestijli, ilk bakışta fark edilen bir aydınlatma karakteri kazandırıyor. 

 

Geliştirilmiş İç Mekan Duyusal Kalitesi
Yeni Auris’in iç mekan duyusal kalitesi daha düzenli ve sade görünümlü ön panel, yeni gösterge paneli tasarımı ve görüntü ile renk açısından birbiriyle uyumlu yüzeyler ve donanım elemanları ile arttırılmış. Sürücü gösterge paneli yeni 4.2 inçlik renkli TFT bildirim ekranının her iki yanında tüp biçiminde takometre ve hız göstergesi ile artık daha güçlü ve sportif bir tasarıma sahip.


Daha yuvarlak hatlara sahip ön panel tasarımının içinde merkezi kontrol paneli dokunmaya duyarlı düğmeler ve arka plan aydınlatmalı pürüzsüz, düz bir yüzeyde toplanmış. Ön panelin üst yüzeyi ve kemeri yüzeyler arasında uyumlu kendinden desenli geçişe sahip yumuşak dokunuşlu materyal ile kaplanmış. 

Hava girişleri, kapı tutacakları ve vites kolu çevresi gibi pek çok detay elemanı daha taze ve kaliteli bir görünüme büründürülmüş. Bu bölgelerdeki boya şekli ve malzemesi ile krom finişler birbiriyle uyumlu. Yeni koltuk döşeme tasarımları daha prestijli, sofistike ve lüks bir kabin atmosferi yaratıyor. İki yeni dış gövde rengi; koyu mavi mika (Dark Blue Mica) ve metalik mavi (Blue Metallic) seçenekleri de artık Auris’de mevcut. 

 

Revize edilmiş güç aktarım mekanizmaları serisi 
C segmenti pazarında değişen trendleri yansıtacak şekilde, Auris performanstan ve sürüş keyfinden ödün vermeden yakıt tüketiminde, emisyonda ve işletim maliyetinde küçültmeye gitti. Auris benzinli, dizel ve tam hibrit güç aktarım mekanizmaları serisi genişletildi ve revize edildi. Artık serideki her motor Euro 6 emisyon regülasyonlarına uyum sağlıyor. 

 

1.2T, yepyeni direkt enjeksiyon turbo motor 1.33 litre Dual VVT-i ve 1.6 litre Valvematic ünitelerinin yanına katılarak müşterilere 3 benzinli motor seçeneği sunuyor. 2.0 litre turbodizel yeni bir 1.6 litre D-4D üniteyle değiştirildi ve 1.4 litre D-4D motor detaylı biçimde güncellendi. Bir 1.8 litre hibrit motor da segmentteki tüm modeller arasında en geniş seçenekleri sunan seriye eklendi. Benzersiz, iyi hissettiren bir sürüş deneyimini sınıfının en iyi CO2 emisyon değerleri (79g/km) ile kombine eden Toyota’nın hibrit teknolojisi zaten Auris’in Avrupa satışlarında (2014 yılında) %50 gibi büyük bir paya sahip ve şimdi payını daha da arttırmaya, daha ana akım bir pozisyon edinmeye yöneliyor. 

 

Auris motor serisindeki her bir motor sürücülere Toyota Optimal Drive teknolojisini sunuyor. Toyota Optimal Drive bir dizi ileri teknoloji ve dahili geliştirme programları kullanarak performans ve sürüş keyfini yakıt ekonomisi ve düşük emisyon ile dengeliyor. 


Daha düşük tam hibrit sistem emisyonları
Müşterilere benzersiz biçimde sessiz, rahatlatıcı ve iyi hissettiren bir sürüş deneyimi sunan Auris tam hibrit şimdi sınıfında lider, çok tasarruflu CO2 emisyon değerleri (79g/km) ile geliyor ve Avrupa emisyon standartlarına uyum sağlıyor. Hem bağımsız hem de kombinasyon halinde çalışabilen HSD sisteminin 1.8 litre VVT-i benzinli motoru ve elektrik motoru maksimum 136 DIN hp güç üretebiliyor ve Auris Hybrid’in 10.9 saniyede 0 kilometreden saatte 100 kilometre hıza çıkabilmesini sağlıyor. Maksimum hız ise saatte 180 km. 

 

Auris Hybrid’de NOx ve partikül madde emisyonu yok. Dahası, yarı hibrit araçlarda bulunmayan benzersiz EV modunda çalışırken Auris Hybrid CO2 emisyonu da üretmiyor. Pil şarj durumu ve sürüş koşullarına göre saatte 50 km’ye kadar olan hızlarda durmaksızın 2 km yol aldıktan sonra sıfır CO2 emisyonu ile çevre dostu bir sürüş mümkün olabiliyor. Auris Hybrid’in motoru şehir içi trafikte benzinli motora mümkün olduğunca hiç ihtiyaç duymayacak şekilde tasarlanmış. Toyota’nın kendi istatistikleri gösteriyor ki tam hibrit modda çalıştırmanın kümülatif etkisi yüksek bir sıfır emisyonlu sürüş yüzdesi yaratabiliyor. 

 

1.2T: yepyeni bir direkt enjeksiyon turbo benzinli motor 
Yepyeni 1197cc, 16 valf, 4 silindir direkt enjeksiyon turbo benzinli motor CO2 emisyonu ve yakıt tasarrufu çok daha düşük olduğu halde 1.6 motor ile benzer performans sunuyor. Hafiflik ve kompaktlık özelliklerinin yanı sıra yeni motorda geliştirilmiş VVT-iW(2) (akıllı çift değişkenli valf zamanlaması) gibi sayısız sofistike ileri teknoloji, direkt enjeksiyon, entegre egzoz manifoldlu yüksek devirli silindir başı, hafif supap sistemi, değişken kontrollü yağ jet sistemi resin giriş manifoldu ve giriş boruları gibi özellikler bulunuyor. 

 

Turbo, çoklu enjeksiyona izin veren direkt enjeksiyon ve yeni geliştirilmiş VVT-iW(2) birlikte çalışarak düşük devirlerde yüksek tork, iyi performans ve düşük yakıt tüketimi sunuyor. Yeni motor maksimum 116 DIN hp güce sahip ve 1500 – 4000 rpm arası 185 Nm gibi etkileyici bir maksimum tork üretebiliyor. 6 kademe manuel vitesle birlikte, yeni Auris 1.2’yi zorlu bir rakip haline getiren 10.1 saniyelik saatte 100 km’ye çıkma süresi ve saatte 200 km maksimum hız da dikkat çekiyor. Aynı zamanda, yeni motor ortalama 4.7 litre/100 km yakıt tüketimine ve 109 gr/km CO2 emisyonuna sahip. Bu da müşterilere oldukça düşük maliyet getiriyor. Multidrive S vites yakıt tüketimi ve emisyonları daha da düşürüyor (4.6 l/100 km ve 106g/km). 
 

 
Yeni 1.6l D-4D
Auris serisinde ilk kez tüketiciyle buluşan yeni 1598 cc turbodizel, 2.0l ünitenin yerini alıyor. Yeni motor 112 DIN hp ve 1750 - 2250 rpm arasında maksimum 270 Nm tork üretiyor. Bu da Auris 1.6 D-4D’ye 10.5 saniye gibi etkileyici bir saatte 100 km. hıza ulaşma süresi, 5. Viteste 10.9 saniyede 80 – 120 km’ye çıkış ve maksimum saatte 190 km hız sağlıyor. Diğer taraftan, CO2 emisyonları da gözle görülür biçimde önceki 2.0 litre üniteden daha düşük, sadece 104 g/km ve ortalama yakıt tüketimi 4.1 l/100 km. Auris 1.6 D-4D işletim maliyeti 20.000 km servis aralığı ile oldukça düşürülmüş.

 

Güncellenmiş 1.4l D-4D
1364 cc turbodizel Euro 6 uyumlu olacak şekilde geliştirildi ancak motordaki geliştirmeler bunun çok daha ötesine geçiyor. Motor performansı geliştirmek ve emisyonları düşürmek için çok sayıda iyileştirmeler içeriyor. Yeni bir turboşarj türbin şaftındaki sürtünmeyi %20 azaltıyor ve düşük motor hızlarında daha yüksek takviye basıncı sağlıyor. Yeni bir Solenoid yakıt enjeksiyon sistemi daha büyük bir besleme pompası ve 180 Mpa gibi daha yüksek enjeksiyon sistemi basınçları ile Euro 6 standartları ve yazılımı ile uyum sağlıyor. Egzoz sisteminin içerisinde bir NOx birikimi azaltma (NSR) katalizörüne yer verilmiş ve %55 NOx azaltımı ile Euro 6 standartlarına uyum sağlanmış. 

 

Açık odacık yanma kasesi içeren yeni piston tasarımı yakıt ekonomisini %3.4 arttırıyor. Yeni pistonlar elmas benzeri karbon kaplama ile sürtünme azaltımı ve yakıt tasarrufu sağlıyor. Yeni silindir başı kapağı da plastikten üretilerek ağırlık %40 azaltılmış ve eksantrik mili yağlama ve yağ tutma performansı geliştirilmiş. Geliştirilmiş motor 66 kW / 90 DIN hp güç üretiyor. Tork üretiminin genişliği motor devrinden 400 rpm daha aşağıya çekilerek maksimum 205 Nm torkun sadece 1400 rpm – 2800 rpm gibi bir aralıkta üretilebilmesi sağlanmış. Auris 1.4D-4D 0 km’den saatte 100 km hıza sadece 12.5 saniyede çıkabiliyor ve maksimum hızı saatte 180 km. Manuel vites ve Stop & Start teknolojisi ile donatılmış, geliştirilmiş 1.4 D-4D 90 motor şimdi kombine çevrimde 100 kilometrede 3.4 litre yakıt tüketiyor. CO2 emisyonlarında da hatırı sayılır bir düşüş oluyor (89 g/km). 

 

Multidrive S Sürekli Değişken Vites 
Auris’in 1.2 turbo ve 1.6 Valvematic benzinli versiyonlarında Multidrive S sürekli değişken vites kullanıldı. Multidrive S tam otomatik kusursuz vites değiştirme moduna ve ardışık, kademeli 7 hız ayarlı Sport moduna sahip. Sport modunda sistem hızlı yanıt ve direkt motor kontrolü için optimize ediliyor ve vites kademe pozisyonu vites kolundan ya da direksiyon üzerindeki vites değiştirme kanatlarından seçilebiliyor. Sport modu aynı zamanda hassas viraj kontrolü sağlıyor. Yavaşlama tespit edildiğinde sistem vites düşürüyor ve motor freni uygulayarak fren gücüne katkı sağlıyor. Viraj çıkışında tahmini vites düşürme mantığı sistemi kontrol ederek istenen hız için optimal vites oranı seçildiğinden emin oluyor.    

 

Geliştirilmiş sürüş dinamikleri ve NVH (gürültü, titreşim, sertlik azaltımı) 
Yeni Auris serisi detaylı süspansiyon ve direksiyon revizyonlarından faydalanıyor ve geliştirilmiş sürüş konforu ve yol tutuşu sunuyor. Kabin içerisinde gürültü, titreşim ve sertliğin azaltılması için sayısız önlem alınmış. Ön Mac Pherson süspansiyon kolu bileşenleri, helezon yayı tasarımı, şok absorbe edici, üst yalıtkan, zıplama önleyici ve denge demiri revize edilmiş. Yeni Auris’in özellikleri arasında çift süspansiyon çatalı ya da burulma kirişli süspansiyon sistemi de bulunuyor. Çift süspansiyon çatalı tüm 1.2 litre turbo, 1.6 litre benzinli, 1.6 litre dizel ve tam hibrit modellerde yer alıyor. Burulma kirişli süspansiyon sistemi ise 1.33 litre benzinli ve 1.4 litre dizel motorlu modellerde bulunuyor.

 

Kombinasyon halinde, bu ön ve arka süspansiyon revizyonları sarsıntı ve yalpalama azaltımını geliştiriyor, sürtünmeyi minimize ediyor ve sürüş konforunu geliştiriyor. Ek olarak, Auris’in elektrikli direksiyon hız arttıkça direksiyon kontrolünde zayıflama olmayacak ve saatte 60 – 80 km üzeri hızlarda geliştirilmiş geribildirim verecek şekilde ayarlanmış. 

 

Geliştirilmiş NVH değerleri (gürültü, titreşim, sertlik azaltımı) 

Auris’in NVH değerleri iyileştirilerek kabinde dikkate değer bir sessizlik sağlanmış ve sürüş konforu arttırılmış. İlave ses emici materyallerin enstrüman paneli, vites tüneli ve pek çok bölgede kullanımı ile başarılı gürültü yalıtımı sağlanmış. Bir dış tünel susturucusu da vites sesini azaltmak üzere yerleştirilmiş. Ön çamurlukta, ön panoda ve kapı bölgesinde ilave izolasyon ile motor, yol ve rüzgar sesinin kabine girişi önlenmiş. 

 

Toyota Auris Güvenlik
Euro NCAP çarpışma testi programından 5 yıldız alarak ayrılan Toyota Auris, yeni 2015 model serisinde opsiyonel olarak sunacağı Toyota Safety Sense güvenlik paketi ile aktif güvenlik seviyesini daha da yukarılara çekiyor. Ön camın üzerine yerleştirilmiş kompakt lazer ve kamera ünitesinden alınan bilgiler işlenerek Toyota Safety Sense sayesinde çarpışma uyarı sistemi, şerit takip sistemi, uzun far asistanı ve trafik işareti tanıma sistemlerine gönderiliyor. Toyota Safety Sense durum ve alarm bilgileri 4.2” renkli TFT çoklu enformasyon ekranından sürücüye gösteriliyor. 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.