Yerel basın susturulamaz!!!

Yerel basın susturulamaz!!!

*Aydın Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Mustafa Çezik: Yerel gazetelerin kapılarına kilit vurmaları isteniyor*AGC Söke fiube Başkanı Ali Esmer: Seçim öncesi yasa konusunda verilen sözler unutuldu




Arif AKÇAY
Gerçek Gazetesi
Aydın Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Mustafa Çezik, dün yazılı bir açıklama yaparak; “yerel gazetelerin kapılarına kilit vurmaları isteniyor” dedi.
Çezik açıklamasında; “4734 Sayılı Kamu İhale Kanunu ile Kamu ihale Sözleşmeleri Kanunu’nda değişiklik yapılmasına dair Kanun Tasarısı TBMM Bayındırlık Komisyonu’nda görüşülmektedir ve öğrendiğimize göre; Yasa değişikliği TBMM’ne sevk edilecektir. Tasarı değiştirilmeden yasalaştığı takdirde; Resmi ilan yayınlama hakları ellerinden alınan, Anadolu’da 1300 gazete kapanma noktasına gelecek, 15 bin fikir işçisi ve basın emekçisi işsiz kalacaktır. Daha da önemlisi; 24 Temmuz 2008 günü sansürün kaldırılışının 100’ncü yılını kutlayacağız. Gazetelerin kapatılması, sansürden de kötüdür. Hükümet, resmi ilan bedellerinin Devlet Bütçesi’ne yük olduğunu düşünüyorsa bunun çözümü vardır. Bazı katma bütçeli dairelerde uygulandığı gibi, ihale ilanının son bölümüne; (…Noter, resim ve harçlar ile gazete ilan bedellerini işi üstlenen firma öder) hükmü konulabilir. Böylece, devlet Hizmet Bütçesi’nden para çıkmaz, hem de gazeteler ilan bedellerini daha kısa süre içinde tahsil edebilirler. Tesislerin, işletmelerin açılışlarında milyarca lira tören masrafı harcayan firmalar için gazete ilan bedelleri büyük yük teşkil etmez. Bu önemli konuda; üyesi bulunduğumuz Türkiye Gazeteciler Federasyonu’nun yaptığı olumlu girişimleri destekliyoruz. Ayrıca siyasi partilerimizin Aydın İl Başkanlarının, tüm milletvekillerimizin, sivil toplum örgütlerinin yerel basına sahip çıkmalarını bekliyoruz” dedi.
Aydın Gazeteciler Cemiyeti Söke fiube Başkanı Ali Esmer de iktidar partisi milletvekillerinin genel seçimler öncesi verdikleri sözleri unuttuklarını öne sürdü. Ali Esmer, Gazetemize yaptığı açıklamasında özetle, “Genel seçimler öncesi Kültür ve Turizm Bakanı olan Atilla Koç ile Aydın’da bir toplantıda 20 dakika görüşmem oldu. Kendisine bugün yerel radyo ve televizyonların karşısında en büyük engel olan telif hakları ödemelerinin makul seviyelere çekilmesini istedim. Ayrıca yerel gazetelerin resmi ilanlarının kesilmesiyle kapanacağı düşüncelerimi ilettim. Kendisi seçimlerin ardından bu yasaların TBMM’ne getirileceğini yerel radyoları, yerel televizyonları ve yerel gazeteleri kollayıcı gerekli düzenlemeleri yapacakları sözünü vermişti. Ancak, bu sözlerin bugün unutulduğunu sanıyorum.  Yerel gazetelerin yayınladıkları resmi ilanların iptali veya özet şeklinde yayınlanması gündemde. Bu yerel gazetelerin sonu demektir. Binlerce yerel gazete çalışanının işsiz kalmasını düşünmek bile istemiyorum. Yerel radyo ve televizyonların gelirlerine göre telif ücreti alınması, yerel radyo ve televizyonların kapanmalarını önleyecek yasal düzenlemelerin yapılmasını, yerel gazetelerin yayınladıkları resmi ilanların iptal edilmemesi için de hükümetin gerekli girişimleri başlatması gerekmektedir. Anadolu Basınının susmaması için yasal düzenlemelerin yapılmasını bekliyoruz” dedi. 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.