Yerel basın susturuluyor!

Yerel basın susturuluyor!

İhale Kanunu ile Kamu İhale Sözleşmeleri Kanunu'nda değişiklik yapılmasına dair kanun tasarısının yasalaşması halinde yerel gazetelerin büyük bir bölümünün yayın hayatı sona erecek.


Gerçek Gazetesi
İhale Kanunu ile Kamu İhale Sözleşmeleri Kanunu'nda değişiklik yapılmasına dair kanun tasarısının yasalaşması halinde yerel gazetelerin büyük bir bölümünün yayın hayatı sona erecek. Bursa Gazeteciler Cemiyeti, Çorlu Gazeteciler Derneği (ÇGD), Güneydoğu Avrupa Gazeteciler Derneği (AGD), Edirne Gazeteciler Derneği (EGD) ve Tekirdağ Basın Mensupları Derneği (TBMD), TBMM Bayındırlık Komisyonu'nda kabul edilen "Kamu İhale Kanunu ile Kamu İhale Sözleşmeleri Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı"nın yerel basını susturacak nitelikte olduğu görüşünde birleştiler.
Aydın Gazeteciler Cemiyeti Başkanlığı, cemiyet üyesi gazetelere iki sayfalık bir metin faks çekerek milletvekillerine iletmesi yolunda tavsiyede bulunurken, 1300 civarında günlük yerel gazetenin tehlikede olduğunu vurguladı.
Bursa Gazeteciler Cemiyeti (BGC) Başkanı Nuri Kolaylı, komisyonda kabul edilen 4734 sayılı Devlet İhale Kanunu değişiklik tasarısının,  yerel basın kuruluşlarının kapanmasıyla sonuçlanacak bir süreç başlatacağını açıkladı. 
Yazılı basın açıklaması yapan BGC Başkanı Kolaylı, TBMM Bayındırlık Komisyonu'nda kabul edilen "Kamu İhale Kanunu ile Kamu İhale 
Sözleşmeleri Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı"na ilişkin eleştirilerde bulundu.  Yasa tasarısının "elektronik kamu alımları platformu" oluşturularak basın ilanlarının kaldırılmasını öngördüğüne dikkat çeken Kolaylı,  ayrıca eşik değerin arttırılması ve çerçeve sözleşmenin 2 yıldan 4 yıla çıkartılarak şeffaşığın ortadan kaldırılması gibi kabul edilemez  maddelerin gündeme geldiğini bildirdi.  Tasarının yasalaşması ile birlikte, kamu yatırımlarındaki basın ilanları zorunluluğunun kalkacağını ve yerel gazetelerin en önemli  gelir kaynağını kaybedeceğini bildiren Kolaylı, Anadolu'daki yaklaşık 1.300 yerel gazetenin kapanacağını söyledi. Kolaylı açıklamasında,  "Mevcut yasada yapılmak istenen değişiklikler, Anadolu'nun en ücra köşelerinde yayın yapan ve halkın haber alma özgürlüğünü yerine  getiren yerel basının yok olmasına neden olacak, işsiz sayısı artacak, tekelleşme hızlanacak, halkın haber alma özgürlüğü engellenecek ve şeffaşık ilkesi zedelenecektir" dedi. Yerel basının Basın İlan Kurumu'ndan alınan ilanlarla ayakta kalmaya çalıştığını vurgulayan Nuri Kolaylı, bu geliri kaybeden yerel basın kuruluşlarından birçoğunun kapanmak zorunda kalacağını, böylece çok sesliliğin ortadan kalkarak Türk demokrasisinin zarar göreceğini söyledi. 
Düzenlemeyi, basın özgürlüğüne "vurulan bir darbe" olarak nitelendiren Kolaylı, "Çünkü yerel basının ürettiği gazete sayısı ve okunurluk oranı, yaygın basının üzerindedir. Uygulamayla; yerel basın gerileyecektir. Yerel basının önünün kapanması aynı zamanda halkın haber alma özgürlüğüne vurulmuş bir darbedir" diye konuştu. 
Nuri Kolaylı yerel basının önemine dikkat çekerek açıklamasını şöyle sürdürdü:  "Yerel basın, yaygın basına göre daha dar ve mahallî bir bölgede dağıtıma sunulan, yöresinin sesi olan basın yayın organlarıdır. 
Toplumsal, ekonomik, kültürel ve sosyal gelişmeleri bölge halkına aktarmaktadır.  Yayın yerlerinde yaşayan insanların, yaygın basında  yer bulamayan, kendi bölgelerindeki sorunlar, olaylar, ekonomik ve sosyal gelişmeler ile merkezi ve özellikle yerel yönetimlerin aldığı  kararlar hakkında bilgi sahibi olmalarını sağlarlar." 
Yerel gazetelerin okuyucu sayılarının ise 250 ile 15.000 adet arasında değiştiğini bildiren Kolaylı, "Yerel gazetelerin gelir kaynakları,  gazete satışlarının yanı sıra yayın yerlerindeki iş adamı ve esnaftan sağladıkları özel ilân ve reklâmlar ile, bu gelirler arasında en yüksek kalem olan, 195 sayılı Kanun kapsamında yayımı zorunlu kılınan resmi ilânlardır. Yurt genelinde resmi ilân yayınlama hakkı olan  1.300 civarında yerel gazete yayın hayatını sürdürmektedir ve bu gazetelerde yaklaşık 10 bin fikir işçisi çalışmaktadır. İdari hizmetli  ve diğer görevlerde istihdam edilenlerle birlikte, bu gazetelerin basıldığı matbaalarda çalışan kişiler de dikkate alındığında, çalışan sayısının 15.000'in üzerinde olduğu görülmektedir. Yasa tasarısının kabul edilmesi, işsizler ordusuna yaklaşık 15 bin kişinin daha   eklenmesine neden olacaktır" dedi. 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.