1 Mart Muhasebeciler Günü etkinlikleri
"SERBEST MUHASEBECİ VE MALİ MÜŞAVİRLER EN ÖNEMLİ EKONOMİK SORUNLARIN BAŞINDA GELEN İŞSİZLİK VE KAYIT DIŞI EKONOMİYLE MÜCADELEDE DEVLETİN YANINDA YER ALIYOR"
Gerçek Gazetesi
Aydın Serbest Muhasebeciler ve Mali Müşavirler Odası Başkanı Fettah Açan, "1 Mart Muhasebeciler Günü'nün" kendilerine ülke gündemi ve mesleki alanlarına ilişkin sorunları gündeme getirme fırsatı tanıdığını ifade etti. Açan, serbest muhasebeci ve mali müşavirlerin en önemli ekonomik sorunların başında gelen işsizlik ve kayıt dışı ekonominin önlenmesinde devletin yanında yer aldığını belirtti.
Ülke genelinde yarın kutlanacak olan "Muhasebeciler Günü" dolayısıyla yönetim kurulu üyeleriyle birlikte Aydın Serbest Muhasebeciler ve Mali Müşavirler Odası Binası'nda bir toplantı düzenleyen Aydın Serbest Muhasebeciler ve Mali Müşavirler Odası Başkanı Açan, gündemdeki konuları değerlendirdi.
Türkiye'de muhasebe camiasının oluşturduğu 78 odanın 75 bini aşkın meslek mensubu ve 15 bin stajyerin bulunduğu açıklayan Açan; serbest muhasebeci ve mali müşavirlerin ülkenin en önemli ekonomik sorunları olan işsizlik ve kayıt dışı ekonomiyle mücadelede Gelir İdaresi'nin doğal müttefiki konumunda olduğunu ifade etti.
Kayıt dışı ile mücadele sorumluluğunun maliye kadar meslek mensuplarının da omuzlarında olduğunu belirten Açan, "Bugün bu mesleği sürdüren meslek mensuplarının pek çok sorunu vardır; yetki karmaşası, mesleğe dışardan girişler, haksız rekabet, tahsilatta güçlük ve daha bir dizi sorun bunlardan sadece bazıları. Mesleğin yasal altyapısını hazırlayan 3568 Sayılı Meslek Yasası'nın günümüzün mesleki gereklerini karşılamaktan geri kaldığı da açık. 50 yıllık Türk Ticaret Kanunu'nda yapılan değişiklik ve Basel II kriterlerinin yürürlüğe girecek olması; mesleğimizin çalışma alanını yeniden yapılandırmayı zorunlu kıldı. Çalışma alanımızın yeniden yapılandırılmasında mesleği fiilen sürdüren meslek mensubunun, üye olduğu odaların ve çatı örgüt TÜRMOB'un katkısının alınmasını son derece yaşamsal buluyoruz" dedi.
TBMM'de görüşülmekte olan yasa değişikliklerinin bazı eksiklikleri olduğunu iddia eden Açan, hangi meslek grubunda olursa olsun üye ve yönetimlerin mesleğe katkısının dikkate alınması gerektiğini kaydetti. Gerek siyasi parti, gerekse sendika yada meslek kuruluşu ve sivil toplum örgütlerine müdahale etmenin kötü sonuçlar doğurduğunu savunan Açan, "Özerk meslek kuruluşları demokrasinin temel taşıdır. Seçimlerde demokratik açılıma katkı sağlayacak düzenlemelere biz de varız. Yeni mağdurlar yaratmayacak, kayıt dışıyla mücadelenin altyapısını sağlayacak ve birkaç yıl sonra yeniden değiştirilme ihtiyacı doğurmayacak düzenlemelerin getirilebilmesi için tasarının yeniden ele alınmasını ve hazırlık sürecinde katkılarımızın dikkate alınmasını talep ediyoruz" diye konuştu.(iha)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.