2014 Pamuk Hasat Sezonuna Merhaba

2014 Pamuk Hasat Sezonuna Merhaba

Söke’de ’2014 Pamuk Hasat Sezonuna Merhaba’ Etkinliği

Söke Ziraat Odası tarafından TZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar’ın katılımıyla düzenlenen etkinlikte, pamuk hasat sezonu başlatıldı.
Söke’ye bağlı Yeniköy Mahallesi’nde Serkan Rebiş’e ait tarlada gerçekleşen 2014 pamuk hasat sezonu açılışı tarla günü etkinliğine Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar da katıldı.
Etkinlikte Aydın Vali Yardımcısı Abdullah Arslan, Söke Kaymakamı Mehmet Demirezer, Söke Belediye Başkanı Süleyman Toyran, İl Tarım Müdürü Mustafa Bircan, Manisa Ziraat Odası Başkanı Nuri Sorman, Efeler Ziraat Odası Başkanı Rıza Posacı, Söke Ticaret Borsası Başkanı Salih Deniz Günal başta olmak üzere çeşitli ziraat odaları ile tarımsal kurum ve kuruluşların temsilcileri ve çok sayıda üretici katıldı.

ziraat2.jpg
“PAMUĞUNUZU HEMEN SATMAYIN UYARISI”
Etkinliğin ev sahibi olarak açılış konuşmasını yapan Söke Ziraat Odası Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Kocabaş, pamuk hasat sezonuna sancılı girildiğini söyledi. Girdi maliyetlerinin yüksekliği, pamuk fiyatlarının düşüklüğü, primin yetersizliğini her fırsatta dile getirdiklerini belirten Kemal Kocabaş, “Bayramdan sonra pamuk hasadı hızlanacak. Hasat sezonunda üreticilerimizden isteğimiz pamuklarını hemen satmasınlar” dedi. Pamuk üreticilerinin ancak borcu kadar pamuğu satmasını, geri kalan pamuğu mümkünse emanet olarak verilmemesini öneren Kemal Kocabaş, “Pamuğun lisanlı depoculukta bekletilmesini tavsiye ediyoruz” dedi. Söke Ziraat Odası Başkanı Kemal Kocabaş, üreticilerin mümkünse pamuklarının hepsini TARİŞ’e verilmesini istedi.

ziraat.jpg
“BİZ PAMUK ÜRETMEZSEK 3 MİLYON KİŞİNİN EKMEK YEDİĞİ TEKSTİL DE DARBE YİYECEK”
Bir yıl boyunca alın teriyle üretim yapan üreticilerin hasat dönemi geldiğinde kötü bir sürprizle karşılaştığını, 4 lira üzerinde kalır mı diye beklenen pamuk fiyatlarının hızla düştüğünü belirten Söke Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Salih Deniz Günal, pamuğun bugün 3.50 liradan işlem gördüğünü söyledi. Bu durumun ekonomisi pamuk tarımına bağlı Söke için çok ağır olduğunu belirten Salih Deniz Günal, “Fiyat düşüklüğü sadece çiftçiye değil, maalesef tüm Söke halkına yansıyor. Türkiye ve dünya için stratejik bir ürün olan pamuğun geleceği yavaş yavaş bitiyor” dedi. Çağrıda bulunan Günal, “İplikçi önümüzdeki yıllarda ham madde tedarik etmek istiyorsa yerli pamuğa yönelmelidir. İkincisi devletimiz çiftçinin maliyetiyle, sattığı fiyatı karşılaştırdığında her şey net şekilde ortaya gelecek. Maalesef bu söylediklerimiz klasik birer söylem gibi kalıyor, kulak arkası, sümen altı ediliyor. Biz bu pamuğu üretemezsek önümüzdeki dönemde 3 milyon kişinin ekmek yediği tekstil sektörü de darbe yiyecektir” dedi.
"İlimizde pamuk üretimi Türkiye’de Güneydoğu Anadolu’dan sonra ikinci sıradadır" diyen Aydın İl Tarım Müdürü Mustafa Bircan, “Aydın’da yaklaşık 51 bin hektarda pamuk üretimi yapılmaktadır. Bunun yaklaşık 36 bin hektarı Söke Ovası’nda yapılmaktadır” dedi.

ziraat3.jpg
“AYDIN’DA TARIM SEKTÖRÜ HAPŞIRSA DİĞER BÜTÜN SEKTÖRLER NEZLE OLUR”
Aydın’ın tarım potansiyeli bakımından Türkiye’nin önde gelen illerinden olduğunu, Söke’nin de pamuk ambarı olması ile çok önemli bir ilçe olduğunu ifade eden TZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Aydın’a bakıldığında incir, zeytin ve kestanede Türkiye birincisi olduğunu söyledi. Bayraktar, “Pamukta Urfa’dan sonra Türkiye ikincisi olduğunu, çilekte Türkiye üçüncüsü olduğunu görüyoruz. Son yıllarda mısır ve yem bitkileri üretiminde artış gösterdiğini görüyoruz. Hayvancılığın geliştiğini, süt üretiminin 420 bin tonları bulduğunu görüyoruz. Büyükbaş hayvan sayısı 340 bin sayısına ulaşmış. Aydın’da tarım il ekonomisine damgasını vuruyor. Aydın’da tarım sektörü hapşırsa diğer bütün sektörler nezle olur” dedi.
“PAMUK İTHALATI 10 AYDA 650 BİN TONU AŞTI”
2013 Eylül ayından itibaren Türkiye genelinde kuraklığın, son dönemlerde çeşitli bölgelerde yağışların üreticiler açısından sıkıntılı sürecin yaşanmasına neden olduğunu belirten TZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, “Pamuk ürününde büyük sıkıntılar var. Tarım sektöründe iki türlü üstünlük vardır. Birisi mukayeseli üstünlük, diğer mutlak üstünlük. Mukayeseli üstünlükte verimlilik rakamlarına bakarsınız verim, kalite ve standardınız iyiyse mukayeseli üstünlüğü sağlarsınız, dünya tarımında söz sahibi olursunuz. ABD ve Avrupa’nın birçok ülkesi aşırı destekler vermek suretiyle mukayeseli üstünlük sağladığınız ürünleri üretmenizi önlüyor. İşte dünyanın en kaliteli pamuğunu ürettiğimiz Ege’de, Söke’de yaşadığımız bu. Üretiyoruz ama ithalatı önleyemiyoruz. Gümrük Birliği anlaşmalarına tabi olan pamuk sıfır gümrükle yüksek destek veren ülkelerin pamuklarının içeriye girmesini önleyemiyoruz. O zaman pamuk üreticilerinin sürdürülebilir üretim noktasında olması için pamuğa destek vermek gerekiyor. Bu yıla bakıldığında dünya pamuk üretiminde yüzde 25 civarında artış var. Bir yıl içinde dünyada pamuk fiyatlarında yüzde 30 civarında düşüş var. Bu durum Türkiye’deki pamuk üretimini mutlaka etkileyecek. Gerekli tedbirler alınmalı. 2013 yılında 867 bin ton civarında pamuk ithal eden Türkiye, bu yılın ilk 10 ayında 650 Bin tonu aştı. Bu ülkeyi pamuk üretiminde kendine yeterli hale getirmek lazım. Türkiye yağlık tohumda, yağda ve küspede ithalata 3.5 milyar dolar ödüyor. Bizim yağlık üretimini karşılamak üzere üreticimizi mutlaka tarlada tutmamız ve üretmesini sağlamamız lazım” dedi.
“BAŞBAKAN TARIMSAL GİRDİLERDE VERGİ YÜKÜMÜZÜN HAFİFLETİLMESİNİ İSTİYORUZ”
"Başbakan’dan pamukta primin mutlak suretle artışını isteyeceğiz" diyen TZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, “Özellikle tarımsal girdilerde vergi yükümüzün hafifletilmesini talep ediyorum. Sorunların başında bu geliyor. Yüksek maliyetle üretim yapan çiftçi eğer pazarlama sorunu yaşıyorsa ve hasat ettiği ürüne fiyat bulamıyorsa borçlarını ödeyemez hale geliyor. Onun için mazot, elektrik ve gübrede vergi yükünün hafifletilmesini istiyor, bunun dışında primlere destek işitiyoruz. Aksi takdirde önümüzdeki yıl pamuk üreticisini tarlada göremeyiz, daha fazla ithalat yapmak zorunda kalırız. Elbette üreticiye ciddi manada destek veriliyor ama makası kapatmamız mümkün değil. Bu makası kapatmak lazım, ithalatı önlemenin de başka yolu yok” dedi.
Bayraktar üreticilerin sıkıntılarının aşılmasının sadece TZOB’un üzerinde taşıyabileceği bir yük olmadığını, tüm paydaşların ve özellikle siyasilerin yardım etmeleri gerektiğini söyledi.
Daha sonra Aydın Vali Yardımcısı Abdullah Arslan söz alırken, yapılan konuşmaların ardından pamuk hasadı başladı. Pamuk hasat makinesinin operatör koltuğuna TZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar otururken, 2014 yılı pamuk hasadı Söke’de sembolik olarak başlatılmış oldu. Pamuk hasadının hayırlı geçmesi için edilen duanın ardından etkinlik tavuklu pilav ikramıyla son buldu.

ziraat1.jpg

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.