301 kimler istemiyor

 

Anayasamızın 301. Maddesi. Milletin istediği, dış desteklilerin istemediği madde.

Aynen şöyle.

“1- Türklüğü, Cumhuriyeti veya Türkiye Büyük Millet Meclisi'ni alenen aşağılayan kişi, 6 aydan 3 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. 2- Türkiye Cumhuriyeti hükûmetini, devletin yargı organlarını, askerî veya emniyet teşkilatını alenen aşağılayan kişi, 6 aydan 2 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. 3- Türklüğü aşağılamanın yabancı bir ülkede bir Türk vatandaşı tarafından işlenmesi halinde, verilecek ceza üçte bir oranında artırılır. 4- Eleştiri amacıyla yapılan düşünce açıklamaları suç oluşturmaz.

GEREKÇESİ MADDE 301.– Maddenin birinci fıkrasında, Türklüğü, Cumhuriyeti veya Türkiye Büyük Millet Meclisi’ni alenen aşağılamak, suç olarak tanımlanmıştır. Maddede geçen Türklük deyiminden maksat, dünyanın neresinde yaşarsa yaşasınlar Türklere has müşterek kültürün ortaya çıkardığı ortak varlık anlaşılır. Bu varlık Türk Milleti kavramından geniştir ve Türkiye dışında yaşayan ve aynı kültürün iştirakçileri olan toplumları da kapsar. Cumhuriyet deyiminden, Türkiye Cumhuriyeti Devleti anlaşılmalıdır. Suçun maddî unsuru aşağılamaktır. Bu aşağılamanın alenen gerçekleşmesi gerekir. Aşağılamak, suçun konusunu oluşturan değerlere duyulan saygınlığı azaltmaya yönelik davranışlardan ibarettir. Maddenin ikinci fıkrasında, Türkiye Cumhuriyeti Hükûmetini, Devletin yargı organlarını, askerî veya emniyet teşkilatını alenen aşağılamak, ayrı bir suç olarak tanımlanmıştır. Bu hüküm karşısında, örneğin iktidarın tahkir ve tezyifi hâlinde fiilin Hükûmete yönelik bulunduğu hususunda duraksanmayacak işaret ve alâmetler varsa, fiilin Hükûmete yönelik olduğu kabul edilecektir. Üçüncü fıkrada bu suçun konusu, işlendiği yer ve faili bakımından daha ağır cezayı gerektiren bir nitelikli hâli kabul edilmiştir. Buna göre, Türklüğü aşağılamanın yabancı bir ülkede bir Türk vatandaşı tarafından işlenmesi hâlinde, ceza artırılacaktır.”

Evet, T.C. Anayasasının 301 Maddesi aynen böyle.

Eleştirilecek yeri neresi?

(4) Eleştiri amacıyla yapılan düşünce açıklamaları suç oluşturmaz.????

Bir tek bu maddesinin  çelişkili olması. Diğerlerinin nesi var? Diğerlerinin Türklüğü, Türkiye Cumhuriyetini, Devlet yargı organlarını, askeri ve emniyet teşkilatını aşağılamak suç sayılmış. Bu maddenin nesi kötü?

Bu maddeyi kaldırırsanız, en basit ve anlaşılır bir deyimle, bu vatanı nasıl korursunuz?

Peki, 30. Maddenin kaldırılmasını en çok isteyenler kimler.

Bakınız kimler;

-Uluslararası Af Örgütü, Türk Ceza Yasası’nın (TCY) 301. Maddesinin insan hakları savunucuları, gazeteciler ve diğer sivil toplum üyelerine karşı, muhalif görüşlerini barışçıl yollarla ifade ettikleri için, haklarında kovuşturma başlatmak için sıklıkla kullanılıyor olmasından derin kaygı duymaktadır.

-Fransa Cumhurbaşkanı olması beklenen İçişleri Bakanı Sarkozy, dün yaptığı konuşmada “Türk Ceza Kanunu'nun 301. maddesini iptal edin, bizde soykırım yasasını bloke edelim"

-Avrupa parlamentosu (AP) Başkanı Hans gert Pöttering ve AB Komisyonu'nun genişlemeden sorumlu üyesi Olli Rehn ile görüşen TÜSİAD Başkanı Arzuhan Doğan Yalçındağ, "301. madde kasım ayına kadar değişmeli" dedi.

-Olli Rehn, Türk Ceza Kanunu’nun 301. maddesinin mutlaka gözden geçirilmesi gerektiğini hatırlatarak Avrupa Birliği’nin bu konuda çok hassas olduğunu söyledi

-Küresel Barış ve Adalet Koalisyonu (Küresel BAK), Küresel Eylem Grubu (KEG 301 Kere Hayır" sloganı ile Türk Ceza Yasası'nın 301. maddesinin kaldırılması için bir kampanya başlatıyor.

-Uluslararası Af Örgütü (UAÖ), İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW), Uluslararası PEN Yazarlar Birliği (PEN International), Article 19, FREEMUSE ve Düşünce Suçuna Karşı Girişimi.

-Özgür-Der Hukuk Komitesi “TCK 301. Maddenin acilen kaldırılması gerekiyor. Devletin Silahlı Güçlerini, TBMM, Hükümet ve Yargıyı Özel Bir Madde ile Korumaya Gerek Yoktur “

-AİHM “TCK 301. maddenin halen var olması T.C. Devleti açısından taraf olduğu anlaşmalara açıkça aykırılık teşkil etmektedir.”

-Helsinki Yurttaşlar Derneği, İnsan Hakları Derneği, Mazlumder ve Uluslararası Af Örgütü Türkiye Şubesi, İHOP, TİHV, İnsan Hakları Gündemi Derneği, Türk Tabipler Birliği, DİSK Ankara Temsilciliği, Kırkörük Kadın Kooperatifi, Amargi, Kaos-GL, çocuk örgütleri ve akademisyenlerin katılımıyla, 301. maddenin tümüyle kaldırılması talebiyle, bir basın açıklaması yapıldı. 9 Şubat 2007.

Son maddesinde değişiklik ,düzenleme yapılsın diyenler kim. Bu ülkesini çok seven,sevdiği içinde evladını davul zurnalar ile askere yollayıp,sonunda da şehit yolları bekleyenler.

Benden belgelerle açıklama yapmak.

Değerlendirmeyi de siz sayın okuyucularım yapsın.

Önceki ve Sonraki Yazılar