AB Heyeti Aydın’ı masum gösterdi
BÜYÜK MENDERES HAVZASINDA İNCELEMELERDE BULUNMAK İÇİN ÜLKEMİZE GELEN AB HEYETİ, AYDIN, UŞAK VE DENİZLİ’DE İNCELEMELERDE BULUNDU, NEHRİN UŞAK VE DENİZLİ SINIRLARINDA DAHA YOĞUN ŞEKİLDE KİRLETİLDİĞİNİ RAPOR ETTİ! HAVZANIN SONUNDA BULUNAN VE HER FIRSAT
Yılmaz ÖLMEZ
Gerçek Gazetesi
Kıyı ege bölgesi son 2 aydan bu yana yeterli yağış almadığı için Büyük Menderes nehrinin Söke bölümünde nehrin dibi görünmüştü. Fakat Aydın’ın Kuyucak ilçesi’nden gelen bir haber önceki hafta Menderes havzasında incelemelerde bulunun AB heyetinin tespitine eş değerdi. Çünkü yağmurların yağmamasıyla dibi görünen nehirde bu defa sanayi kuruluşlarının atık suları gün yüzüne çıktı.
Önceki hafta Türkiye ye gelen Avrupa Birliğinden bir grup heyet, Büyük Menderes Havzasında incelemelerde bulunmuş ve Nehirde kirlilik oranını rapor etmişti.
Heyet, Menderes nehrindeki incelemelere Aydın sınırları içerisinden başlarken, daha sonra Uşak ve Denizli’ye geçmişti. Avrupa Birliğince başlatılan,”Türkiye AB Katılım Öncesi Mali İşbirliği Türkiye Su Sektörü İçin Kapasite Geliştirme Projesi” kapsamında Büyük Menderes nehrinde incelemelerde bulunan heyet yaklaşık bir hafta Aydın, Uşak ve Denizli İllerinde incelemelerde bulunup, giderayak birde rapor hazırlamışlardı.
Raporda ise en fazla kirliliğin Uşak ve Denizli havzasında olduğunu dikkat çekilirken, Aydın havzasında sanayi kuruluşları ve belediyelerin Menderes’e üst bölgelerdeki gibi büyük zarar vermekleri sonucuna varmışlardı.
Afyon Dinar’dan başlayıp Aydın Söke’ye kadar uzanan 570 Kilometrelik bir yolculuktan sonra ege denizine dökülen Büyük Menderes Nehrine Uşak ve Denizli’nin yanı sıra havzada bulunan yan derelerden de sular karışıyor. Doğudan batıya seyreden yolculuğun sonunda da Aydın İli bulunduğu için, kirlilik sadece Aydın sınırlarındaymış gibi algılanıyor.
AB heyetinin raporunun ardından Aydın’ın Denizli sınırına yakın ilçelerinden Kuyucak bölgesine giderek Menderes nehrini görüntüledik. Kuyucak’ta CHP’li belediye başkanı Ali Ulvi Akoğlu’nun Mart ayı içerisinde arıtma tesisi temelini atacağını açıklaması özellikle tarım kesiminde memnuniyet yarattı. Kuyucak Ziraat odası başkanı ve Belediye meclis üyesi Kemal Emir, Aydın sınırları içerisinde pek fazla sanayi kuruluşun bulunmadığını ifade ederek,”Kirli su üst bölgelerden daha çok geliyor.
Uşak ve Denizli’deki sanayi kuruluşlarından bırakılan sıvı atıklar nedeniyle Nehir kimi zaman sararıyor, kimi zamanda siyaha bürünüyor.
Bizlerde sebze ve meyvelerimizi maalesef bu sularla sulamak zorunda kalıyoruz. Artık topyekûn arıtma tesisi seferberliği başlatılmalı ve Uşak’tan Denizli’ye tüm sanayi kuruluşları ve belediyeler arıtma tesislerini kurmalı” dedi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.