Afrodisas’ta Sebasteion Salonu mayıs sonunda
GEYRE VAKFI’NIN DESTEĞİ İLE SÜRDÜRÜLEN AFRODİSİAS KAZILARINDA GÜN YÜZÜNE ÇIKARILAN SEBASTEİON ESERLERİ, KENDİ ADINI ALAN YENİ SALONDA SERGİLENECEK, SALON İSE MAYIS SONUNDA GÖRKEMLİ BİR TÖRENLE AÇILACAK.
Yılmaz Ölmez
Gerçek Gazetesi
Karacasu İlçesi’ndeki Afrodisias Antik Kenti’nde 8 ay önce başlatılan Sebasteion Müze inşaatı mayıs sonunda tamamlanarak kapılarını açmaya hazırlanıyor.
Antik kent Afrodisias’ta yapılan arkeolojik kazılara destek amacıyla 1987 yılında Sevgi Gönül tarafından kurulan Geyre Vakfı, mevcut müze yetersiz kaldığı için birçok eser sergilenememiş ve eserler depolarda koruma altına alınmıştı. Fakat başkanlığını Sanayici İşadamı Ömer Koç’un yaptığı Geyre Vakfı, yeni müzenin temel kuruma planını Kültür ve Turizm Bakanlığına onaylatarak 8 ay önce yeni müze inşaatına başladı. Yeni müze için Geyre Vakfı ilk etapta 3 milyon dolar katkı sağladı. Geçen hafta başında Aydın’a gelerek Karacasu’daki Sebasteion Müzesi inşaatı hakkında bilgi alan Geyre Vakfı Başkanı Ömer Koç, müzenin 31 Mayıs tarihinde açılacağını belirtti. Görkemli bir törenle kapılarını kültür turizmine açacak olan müzede, 43 yıldır sürdürülen kazılarda gün yüzene çıkarılan Sebasteinon ve birbirinden değerli eserler sergilenecek.
Karacasu’nun AKP’li Belediye Başkanı Emin Mete, yeni müzeyle birlikte görücüye çıkarılacak olan Sebasteion’ın Afrodisias’a ziyaretçi sayısını da arttıracağına dikkat çekerek, “Öncelikle Geyre Vakfı’na teşekkür ediyoruz. Geyre Vakfı müze inşaatına katkı koyabilmek için önceki yıl defile düzenlemiştir. Dünyada bir başka benzeri olmayan ve üzerindeki figürlerin her biri ilgi odağı haline gelecek olan Sebastieon yeni salonda sergilenecek. Afrodisias ilk çağlarda heykelcilik merkezi olarak bilinir ve buradan dünyanın dört bir yanına heykeltıraşlar gitmiştir. Antik kentin hemen karşısında bulunan Babadağı mermer yataklarıyla doludur. Bu nedenle de mermer heykeller çoğunluktadır. Ben yeni müzenin bölge turizmine büyük katkı koycağına inanıyorum. Ayrıca Karacasu ile Afrodisias arasında kalan 7 kilometrelik yolunda genişletilme ağı içresinde yer alması sevindirici” dedi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.