AKP Aydın Milletvekilleri Çine Barajı’nda incelemelerde bulundu
3 AYDA BARAJIN 2008 YILI ÖDENEĞİ HARCANDIÖZKAR İNŞAAT GENEL MÜDÜRÜ LAKERTA, "EĞER ÖDENEK GELİRSE BARAJ 2010 YILINDA TAMAMLANIR"
3 AYDA BARAJIN 2008 YILI ÖDENEĞİ HARCANDI
ÖZKAR İNŞAAT GENEL MÜDÜRÜ LAKERTA, "EĞER ÖDENEK GELİRSE BARAJ 2010 YILINDA TAMAMLANIR"
Gerçek Gazetesi
Aydınlı çiftçinin en öncelikli ihtiyaçları arasında yer alan Çine Barajı'nda çalışmalar tüm hızıyla devam ediyor. 2008 yılının ilk üç ayında, yıl ödeneği olan 36 milyon YTL'nin harcandığı Çine Barajı inşaatında AK Parti Aydın Milletvekilleri ve Vali Mustafa Malay incelemelerde bulundu. Baraj inşaatını yapan Özkar İnşaat Firması yetkilileri çalışmaları hakkında bilgi verdiler.
AK Parti Aydın Milletvekilleri Atilla Koç, Ahmet Ertürk, ve Mehmet Erdem ile birlikte Vali Mustafa Malay'a bilgi veren Özkar İnşaat A,Ş. Genel Müdürü Remzi Lakerta, “Çine Barajı ve HES inşaatında bugün itibariyle temelden itibaren SSB (Silindirle Sıkıştırılmış Beton) gövde yüksekliği 77 metreye ve dökülen beton miktarı 1 milyon 150 bin metreküpe ulaşılmıştır. Baraj inşaatının gövdesi 2004, 2005, 2006 ve 2007 yıllarında verilen normal ve ek ödenekler sonucunda yılda yaklaşık 20 metre yükselmiştir. Bu hızla devam olunduğu taktirde baraj 2010 yılı sonunda tamamlanabilecektir. Bu yıl iş programına göre ihtiyaç duyulan 110 milyon YTL ödeneğe karşılık 36 milyon YTL ödenek ayrılmıştır. Bu ödenek de şu anda tamamen harcanmış olup kendi öz kaynaklarımız ve banka kredisi ile çalışmalarımıza devam etmekteyiz. Şu an firmamız yaklaşık 15 milyon YTL civarında alacaklı durumdadır" dedi.
"BARAJ TAMAMLANMADAN SU TUTULMASI TEKNİK OLARAK İMKANSIZDIR"
Barajda su tutulabilmesi için çalışmanın mutlaka tamamlanması gerektiğini kaydeden Genel Müdür Remzi Lakerta açıklamasında "Baraj inşaatı, gövde, santral ve sair eklentileri ile bir bütün olup hiçbir ünitesi tamamlanmadan su tutulması teknik olarak imkansızdır. Baraj gövdesine bitişik vaziyette barajda depolanan ve enerji üretilmesinde kullanılacak suyun gireceği ve baraj temelinden yaklaşık 67 metre yüksekliğinde enerji tüneli su alma yapısı bulunmaktadır. Bu yapının su alma mekanizmalarının tamamlanması baraj gövdesinin tamamlanması ile mümkündür. Baraj enerji tüneli su alma yapısından giren suyu enerji üretimi için santral binasına iletmeye yarayan 2,5 km uzunluğundaki enerji tünelinin vanaların ve santral binasının tamamlanmasını müteakip su tutulabilecek şekilde projelendirilmiştir. Sulama ve taşkından korumanın yanı sıra üçüncü amacı enerji üretmek olan bu barajda sadece gövde de çalışılarak gövdenin ikmal edilmesini müteakip su tutulabileceğini anlamı gelmemelidir. Bu nedenle baraj gövdesi ile aynı anda bitirilmesi olmazsa olmaz zorunluluktur. Ayrıca milyon dolarlar değerindeki santrale ait yurt dışından ithal edilen elektro mekanik ile türbin ve jeneratör grupları 3-4 yıldan beri depoda çürümeye terk edilmiştir. Bu durum ise üretilemeyen elektrik enerjisi nedeniyle her yıl için yaklaşık 10 milyon dolar memleket ekonomisi yönünden kayıp demektir. Baraj inşaatının tamamen ikmal için yaklaşık olarak bugünkü para ile ihtiyaç duyulan 200 milyon YTL civarındaki meblağın 2008 ve 2009 yılı içinde karşılanması gerekmektedir. Ayrıca santral ünitesinin de baraj gövdesi ile eş zamanlı olarak bitirilmeye çalışılması su tutulması yönünden büyük bir zorunluluk arz etmektedir” ifadelerine yer verdi.
Toplantı sonunda heyet barajı sahasında incelemelerde bulundu.
(iha)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.