ALİ UZUNIRMAK KONUŞTU

 

MHP Aydın Milletvekili Ali Uzunırmak, cumartesi günü beraberindeki heyet ile birlikte parti lokaline geldi. İlçemizdeti gazetecilerle sohbet etti.

Uzunırmak basınla sohbet etmesini şu nedene dayandırdı:

- “Toplum önderliğini sürdürmek çok zor. Çünkü siyaset çok zor bir uğraştır. Yaşanmışlık doğru temellere oturtulmalı. Acaba bizler bu meselelerin ne kadarının farkındayız”

Gördüğünüz gibi Uzunırmak konuşmasında ilginç bir tanımlama yaptı. O’na göre Türkiye’de bir kimlik bunalımı var. Mesela bir lider, önüne bir kağıt koymadan 1-2 saat konuşamıyor.

Ali Uzunırmak bu ifadesiyle kimi ve neyi kastettiğini anlayamadım. Fakat kendisine sormadım. Türkiye’de dini ve mezhep paylaşımına gidilmekte olduğunu, devletin kuruluş felsefesi ile yeni milliyetler yaratıldığını ve devlet eliyle gerçekleştirildiğini, halkın Osmanlı’nın son dönemlerindeki gibi kafasının çok karışık olduğunu, yurdun birçok yerinde işgale direnilmemesi için ikna heyetinin çıkarıldığını iddia etti.

Ali Uzunırmak’a göre akil olmayan bazı insanlar, günümüzde halkın beynini yıkamaya kalkıyor.

Ali Uzunırmak’ın diğer bir iddiası da şu; “AKP Hükümeti vatandaşın mal ve can güvenliğini koruyamamıştır”

Ali Uzunırmak Aydın Büyükşehir konusunda da değerlendirmeler yaptı. Ona göre “Türkiye’de yaşanan birçok olay birbirine bağlı olarak gelişiyor. Ancak Türkiye sorunlarını doğru teşhis edemiyor. Ve bu yüzden doğru sonuç çıkmıyor”

Büyükşehir yasanının Aydın’da tartışma yarattığını ve halk bu yasayla iç içe yaşayacaksa, beklentilerin ne olabileceğini bugünden ele alıp tartışmalıdır. Ali Uzunırmak, CHP’lilerin bu konuyu hiç bir zaman düşünmediğini, basının da gereği kadar üstüne düşmediğini idda etti.

Uzunırmak’a göre: Büyükşehir plan ve projesi uygun olmalıdır. İmar alt yapısı ve diğer bütün alanların da, imar kanununa uyan bir kanunla devreye girmesi gerekir.

“Onun için Söke’den başlayarak temayüz edecek bir kadroyu yetiştirmeliyiz. Yarınlarda sorun başımıza gelince ne yapacağız? Bilemez duruma düşmemeliyiz.

Ali Uzunırmak bu arada basın mensuplarının sorularını cevapladı. Oldukça sıcak bir diyalog içinde geçen karşılıklı sohbette, Uzunırmak Büyükşehir ve Bütünşehiri en ince noktalarına kadar anlattı. Kürt açılımını da dile getiren Uzunırmak, “eskiden Söke Ovası’nda bereket fışkırıyordu. Köylü ürününü sattığında şapkasını havaya atıyordu” dedi.

Büyükşehirin eyalet sistemini Türkiye’ye getireceğini iddia eden Ali Uzunırmak, “Yeni Yugoslavya mübarek olsun” dedi. Uzunırmak, “Güneydoğu’da yaşayanların Kürt olduğu iddia ediliyor. Oysa Anadolu Türkmen yurdudur” diye konuştu. Toplantı karşılıklı soru ve cevaplar içinde geçti.

ÇİFTÇİ BORÇ BATAĞINDA

Hükümetin izlediği ekonomik politikalar özellikle tarım kesimini perişan etti. Çevremizde ve Türkiye genelinde yüzlerce çiftçi bankalara borçlandı. Yapılan açıklamalara göre yalnız Aydın’da 90 bin kişi icralık oldu. Bu rakamın içinde esnaf kesimi de var.

Günümüzde çiftçiler tarlalarını ipotek yapıp, banka kredisi kullanıyor. Yani tarım kesimi bankadan kredi almadan üretim yapamıyor.

Tarım kesimini borç sarmalının içine sürükleyen tarım girdilerindeki yüksek artış oldu. Birçok çiftçi üretemez oldu. Çünkü ürün satış fiyatlarının çok düşük olması borçlanmayı beraberinde getirdi. Özellikle 2012 yılında narenciye üreticileri 15 yıl önceki fiyatlarla ürünlerini anca satabildiler. Mesela tarlada portakal fiyatları 25 lira 30 kr, mandalin fiyatları ise 40 kr arasında alıcı buldu. Çiftçilerimiz gelecek kaygısı içinde.

DIŞ TİCARET AÇIĞI

CARİ AÇIĞI TETİKLİYOR

Birçok iktidar yanlısı gazetenin “Dış ticaret açıcığı düşüyor, cari açık kapanıyor” şeklindeki yorumları fazla ömürlü olmadı. TÜİK’in açıkladığı verilere göre, dış ticaret açığı şubat ayında % 15,2 artarak 6 milyar 958 milyon dolar oldu.

Buna göre şubat ayında ihracat % 5,8 artarak 12 milyar 435 milyon, ithalat ise % 9 artarak 19 milyar 39 milyon dolar oldu.

Dış ticaret açığı yılın iki ayında % 8,4 artışla 14 milyar 24 milyon doları buldu.

Açıklanan tabloda görüldüğü gibi ithalattaki artış oranı, ihracat rakamını ikiye katlamış.

Açıklanan veriler, önümüzdeki dönem dış ticaret açığının artacağını gösteriyor. Yapılan tahminlere göre 2013’te açık oranının 100 milyar dolara yükselmesi bekleniyor.

Önceki ve Sonraki Yazılar