Altın zammı erkekleri olumsuz etkiledi
KİLOLARCA ALTIN TAKMANIN GELENEK OLDU⁄U GERMENCİK ÇAMKÖY'DE KIZLAR ZAMLARDAN MEMNUN, ERKEKLER ÇARESİZ.ALTIN ZAMMI İLE KIZ KAÇIRMA OLAYLARI ARTTI
Gerçek Gazetesi
Anadolu düğünlerinin vazgeçilmez geleneği altına son bir yılda gelen yüzde 45'lik zam genç kızları sevindirirken erkekleri ve oğlan evini çaresiz bıraktı. Altın zammı ile birlikte kilolarca altın takmanın gelenek olduğu Aydın'ın Yörük köylerinde bir çok düğünün ertelendiği bildirildi. Kuraklığa bir de altın zammı eklenince Yörük köylerinde kız kaçırma olaylarının da arttığı bildirildi.
Çok altın takma geleneğinin en yaygın olduğu köylerden Aydın'ın Germencik İlçesi'ne bağlı Çamköy'de yaşayan erkekler altın zammı ile birlikte, köyden evlenmek yerine daha az altın isteyen başka köylerden kız aramaya başladı. Kuraklıkla birlikte incir ve zeytinde yaşanan verim düşüşü nedeniyle köydeki düğünlerin ertelendiği bildirildi. Yeni evlenen gençlere sermaye olduğu için geleneğin güzel olduğunu ancak ailelere yük olduğu için altın miktarının düşürülmesi gerektiğini belirten Köy Muhtarı Ertan Uysal, köyde yaşayan genç erkeklerin zamdan sonra evlenmekte zorluk yaşadığını söyledi.
Takı geleneği nedeniyle köyde yaşayan kadınların çoğunlu evlendiğinde ciddi bir servete sahip olduğu için erkeklerinden daha zengin. Hiç olmayanın yaklaşık bir kilo altına sahip olduğu köyde erkekler ise varını yoğunu gelinlere harcıyor. Geleneğin asırlardır devam ettiğini belirten köylü bayanlardan Gülhanım Karabulut, Meltem Akaya ve Serpil Karabulut, “Bu gelenek bize atalarımızdan kaldı. Köyde gelin gidecek kıza 10-20 arasında beşibirlik bir o kadar da bilezik yapılır. Köyümüzün geçim kaynağı incir ve zeytin. Ancak son yıllarda yaşanan kuraklıkla birlikte verim düştüğü için erkek babaları altın yapmakta zorlanmaya başladı. Gelenek devam ettiği için bayanların yapabileceği bir şey yok” dediler.
“KURAKLIK VE ZAMLA BİRLİKTE KIZ KAÇIRMA OLAYLARI ARTTI”
Geleneğin ilk bakışta gençler için güzel göründüğünü ancak erkek ailesine aşırı külfet getirdiği için durumu müsait olmayan gençlerin evlilik hayallerinin sürekli ertelendiğini belirten köyün gençlerinden Hamit Tosun, Aydın Valiliğinin de girişimi ile köy ihtiyar heyetinin altın miktarında düşüş yapması gerektiğini söyledi. Geleneğin en yaygın olduğu yerlerin başında kendi yaşadıkları yer olan Germencik Çamköy'ün geldiğini belirten Hamit Tosun “Eskiden bu kadar altını yapmak sorun olmuyordu. Mahsulü aldıktan sonra gidip altını yapardık. Kuraklıkla birlikte verim düştü. Para kazanamaz olduk. Altının zammıyla birlikte artık kimse geleneklere göre düğün yapamıyor. Hal böyle olunca da erkekler kız kaçırmak zorunda kalıyor. Bu da zaman zaman tatsızlıklara neden oluyor” dedi. (iha)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.