Antik kentlerde 2007 yılının ödenek şampiyonu Tralleis

Antik kentlerde 2007 yılının ödenek şampiyonu Tralleis

- ÖDENEĞİ 125 BİN YTL'DEN 325 BİN YTL'YE ÇIKARILAN TRALLEİS ANTİK KENTİ ÇALIŞMALARINDA ÖNEMLİ BİR MESAFE ALINDI - TRALLEİS ANTİK KENTİ'NDE DAHA ÖNCE ÖDENEK YETERSİZLİĞİ NEDENİYLE ÜZERİ AÇIKTA KALAN BÖLÜMLER ÖRTÜLDÜ

Gerçek Gazetesi
Aydın'da 1996 yılında başlayan Tralleis Antik Kenti Kazıları, halen il genelinde devam etmekte olan 10 ayrı ören yeri kazaları içerisinde 2007 yılında ödenek şampiyonu oldu. 2006 yılı toplam ödeneği 125 bin YTL olan kazı çalışmalarının 2007 yılı ödeneği Kültür ve Turizm eski Bakanı Atilla Koç'un da katkılarıyla 325 bin YTL'ye yükseldi.
Bilindiği gibi 2001 yılına kadar katılımlı kazı olarak devam eden Tralleis Antik Kenti kazları çeşitli nedenlerden ötürü bakanlık tarafından durdurulmuştu. ADÜ ve Aydın İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü'nün girişimleri sonucu Bakanlar Kurulu tarafından "sürekli kazı" statüsüne alınan ve Aydın Müze Müdürlüğü tarafından bir yıl yürütülen çalışmalar ADÜ'ye devredilince 2002 yılında yeniden durdurulmuştu. ADÜ tarafından kazıların yapılmasına yeniden izin verilmesi sonucu 2006 yılında kapsamlı olarak tekrar başlayan kazılarda askeri barınak, hamam ve çok sayıda tarihi eser ortaya çıkarıldı.
Tralleis Antik Kenti'nde 2007 yılında yürütülen çalışmalar hakkında bilgiler veren Tralleis Antik Kenti Kazı Başkanı ADÜ Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Abdullah Yaylalı, geçtiğimiz yıl toplam alanı 2 bin 400 dönüm olan antik kent içerisinde önemli bölümlerin ortaya çıkarıldığını söyledi. Bir önceki yıl 125 bin YTL olan ödeneğin 325 bin YTL'ye çıkarılmasının çalışmalarına önemli bir katkı sağladığını ifade eden Yaylalı, bu sayede kazı çalışmalarında ilk kez gün yüzüne çıkarılan eserlerin korunması için faaliyetler yapabildiklerini kaydetti. Kazı alanında ortaya çıkarılan bölümlerin üzerlerini örterek doğal etkilerden korumayı başardıklarını açıklayan Yaylalı, gelecek yılın kendileri için daha önemli bir yıl olacağına değindi. Kazı yaptıkları yerlerde 2009 yılından itibaren görselliğe önem vereceklerini belirten Yaylalı, Önümüzdeki yıl yapacağımız çalışmalarda Aydın halkının yılardır beklediği şeyleri yapacağız. Başta şuan kullanılan toprak yolun altındaki sütunlu yol olmak üzere ortaya çıkarmayı düşündüğümüz ve daha önceden ortaya çıkarılan bölümleri sergilenebilir hale getireceğiz. Antik kentin en önemli bölümleri olan hamam, külliye, okul, spor salonu ve kiliseyi ortaya çıkarıp; ilimiz turizmine kazandıracağız dedi.
En büyük ihtiyaçları olan saklama deposunun Aydın Ticaret Odası tarafından yaptırılmasının kendilerini motive ettiğine değinen Prof. Dr. Abdullah Yaylalı, Aydınlıların ve sivil toplum örgütlerinin katkılarıyla önümüzdeki yılki çalışmalarımıza daha güçlü gireceğiz. Tralleis 3 yıl içerisinde turist çekebilecek bir hale geleceğini düşünüyoruz. Ama bu süre içerisindeki önemli işimiz kentin simgesi haline gelen ve Tralleis Antik Kenti'nin en önemli bölümü olan Üçgözler'in sağlamlaştırılması olacaktır. Çalışmalarımızda bize destek olan tüm kişi ve kuruluşlara teşekkür ediyoruz. Diğer kişi ve kuruluşların da Aydın'ın en büyük değerlerinden birisi olan Tralleis'e sahip çıkmalarını bekliyoruz diye konuştu.
Aydın İl Kültür ve Turizm Müdürü Nuri Aktakka da, Aydın ve ilçelerinde halen 10 ayrı ören yerinde kazı çalışmalarının devam etmekte olduğu bilgisini verdi. Bu kazılar arasında Tralleis Antik Kenti kazılarının bulunduğu konum ve taşıdığı önem bakımından ayrıcalık gösterdiğini kaydeden Aktakka, Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın bu kazıların bir an önce bitirilmesini istediğini dile getirdi. Kazı çalışmalarına gönderilen ödeneğin 2007 yılında bir önceki yıla göre neredeyse 3 kat artığına işaret eden Aktakka, parça parça gelmesine rağmen geçen yıl ödenen 325 bin YTL'lik ödenek ile çalışmalarda önemli bir mesafe alındığını sözlerine ekledi.
(iha)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.