Aydın İl Sağlık Müdürlüğü’nden sigarayı boykot günü açıklaması
AYDIN İL SAĞLIK MÜDÜRÜ MEHMET ÇOBANOĞLU: - “ZARARLARININ FARKINA VARARAK SİGARAYI BIRAKMAYA KARAR VERENLER, BU AMAÇLARINA ULAŞABİLİRLER”
Gerçek Gazetesi
Aydın Sağlık Müdürü Mehmet Çobanoğlu, sigarayla mücadele kapsamında Aydın'da ciddi çalışmalar yaptıklarını belirtti. Akciğer kanseri ve amfizeme hastalığına bağlı ölümlerin yüzde 90'nının nedeninin sigara olduğunu ifade eden Çobanoğlu, “Sigaranın verdiği zararları oradan kaldırmanın tek yolu, sigarayı tamamen bırakmaktır” dedi.
9 Şubat Dünya Sigarayı Boykot Günü etkinlikleri kapsamında bir açıklama yapan İl Sağlık Müdürü Mehmet Çobanoğlu, Türkiye'de sigaraya verilen paradan çok sigarayla mücadeleye para gittiğini söyledi.Türkiye'de sigara tüketiminden dolayı 5 milyar dolar para harcandığını kaydeden Mehmet Çobanoğlu, gelişmiş ülkelerde sigara kullanımının her geçen gün azaldığını Türkiye'de ise sigara tüketiminin her geçen gün arttığını söyledi. Sigara kullanımının Türkiye ve dünyada erken ölümlerin önlenebilir en önemli nedeni olduğunu ifade eden Çobanoğlu, "35-69 yaşları arasında kalp hastalıkları, kanser ve beyin damarları hastalığı nedeniyle ölen kişilerin yaklaşık yarısı sigara nedeniyle ölmektedir. Ve bu kişiler için sigara nedeniyle kaybedilen ortalama ömür süresi kişi başına 22 yıldır. Bu gerekçelere rağmen Türkiye'nin sigara tüketimi hızla artmaktadır. Oysa son 20-30 yılda gelişmiş ülkelerde sigara tüketiminin sürekli olarak azaldığı gözlenmektedir. Türkiye'de ise son 20 yılda sigara tüketimi yüzde 80 oranında artmıştır. Ülkemizde her yıl sigaraya 5 milyar dolar para ödemekteyiz. En acısı ise Türkiye'de her yıl sigarayla mücadele için 8 milyar dolar para harcanmaktadır. Ve sigaraya verilen paraların büyük bir bölümü de yabancı ülkelere gitmektedir. Bize sigara satan ülkelerin bir çoğu da sigarayla mücadele için ülkemize ilaç satmaktadır" diye konuştu.
İl Sağlık Müdürlüğü olarak sigarayı bırakmak isteyen vatandaşları desteklediklerini açıklayan Çobanoğlu, sgaranın bırakılmasnın ardından geçen 2 yıllık süre içersinde bağlı ölüm oranı ve kalp krizi oanlarında ciddi bir azama görüldüğüne işaret etti. Sigarayı bırakmanın çok kolay bir iş olmadığına değinen Çobanoğlu açıklamasında, “Zararlarının farkına vararak sigarayı bırakmaya karar verenler, bu amaçlarına ulaşabilirler. Sigaryı bıraktıkan sonra karşılaabileceiniz karşılaşabileceğiniz kilo alma, gerginlik, konsantrasyon güçlüğü, asabiyet, çöküntü ve huysuzluk sorunlarının sizi korkutmasınaizin vermeyin. Sigarayı başarılı olarak bırakan kişilerin ortak özellii; kayif aldıkları başka aktivitelere kayabilmelidir. Eşi veya yakın bir arkadaşı ile birlikte bırakmaya çalışan kişilerin, diğerlerine göre şansı daha fazladır” ifadelerine yer verdi. (iha)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.