Aydın Valiliği ve Tarım İl Müdürlüğü’nden mera atağı
AYDIN’DAKİ İYİ VE ÇOK İYİ DERECELİ MERALARIN ORGANİZE SERACILIKTA DEĞERLENDİRİLMESİ İÇİN HAZIRLANAN RAPOR İLGİLİ MAKAMLARA ULAŞTI - AYDIN VALİSİ YARDIMCISI MEHMEY ÖKSÜZ, “BOŞ DURAN VE İŞLEVİNİ YİTİRMİŞ MERALARIN ORGANİZE SERACILIĞIA AÇILMASI
Gerçek Gazetesi
Verimli tarım arazileri varlığı bakımından Türkiye’nin önde gelen tarım kentlerinden biri olan Aydın’da, çok iyi düzeydeki meraların organize seracılık faaliyetlerinde kullanılabilmesi için girişimlere başlandı. Aydın Valiliği ve Tarım İl Müdürlüğü tarafından Tarım ve Köyişleri Bakanlığı nezrinde yürütülen çalışmalar kapsamında hazırlanan rapor bakanlık yetkililerine ulaştırıldı. İldeki jeotermal kaynaklar ile organize seracılık faaliyetlerinin yapılabilmesi için Aydınlılar, bakanlıktan gelecek olumlu cevabı beklemeye başladı.
Tarımdan sorumlu Vali Yardımcısı Mehmet Öksüz, katıldığı “Aydın’da Alternatif Ürün Arayışları” konulu toplantıda Aydın Valiliği ve Tarım il Müdürlüğü tarafından hazırlanan rapor hakkında bilgiler verdi. Konuşmasında ilin yer altı ve yer üsttü kaynakları bakımından önemli değerlere sahip olduğuna değinen Öksüz, bölgenin ilkim ve toprak yapısının tarımsal faaliyetler açısından çok uygun olduğunu söyledi. Aydın’da hayvan otlatmak için kullanılan veya bakımsız, zarar görmüş zayıf ve orta dereceli meraların çok az yerde bulunduğuna işaret eden Öksüz, il genelinde durumu iyi ve çok iyi olan verimli bir çok meranın bulunduğunun altını çizdi. İldeki meraların çoğunluğunun bakımlı ve koruma altında olduğunu belirten Öksüz, “Mevcut yaslar gereği meralar okul, sağlık ocağı gibi inşaatlarda yani kamu hizmetlerinde kullanılabiliyor. Bu araziler seracılık faaliyetleri için tahsis edilemiyor. Durumu iyi veya çok iyi olan meralar bölgemizde organize seracılık faaliyetlerinin yapılabilmesi için önemli bir kaynak oluşturuyor. Seracılık için gerekli en önemli ihtiyaç bizde mevcut. Sıcaklığı 150 derecenin üzerinde olan jeotermal kaynakların ilk etapta elektrik enerjisi üretiminde kullanılması isteniyor. Aydın’da bu jeotermalden elektrik elde etme yatırımları yapıldı. Bu enerjiden sağlık turizmde de yararlanmak için projeler hazırlandı. Bu yapılanlardan sonra hazır imkanımız varken bizim bu zenginliğimizden organize seracılık alanında da yararlanmamız lazım. Bir de teknik olarak yapılan tarımsal faaliyetler meraların toprağına da zarar vermiyor. Kuraklıkla bölgemizde yaş sebze üretimi düştü. Jeotermal kaynaklarımızı mevcut meralarımızda değerlendirerek sebze üretimimizi artırabiliriz” dedi.
Jeotermalin organize seracılık faaliyetlerinde kullanılmasının çeşitli faydaları olduğuna işaret eden Vali Yardımcısı Öksüz, halkın sağlıklı beslenmesi açısından da bu konunun hayati önem taşıdığını savundu. Aydın’da tarımsal üretimin artırılması ve ekonomik kazanç elde edilmesi için jeotermal kaynakların meralarda değerlendirilmesi gerektiğini kaydeden Öksüz, “Aydın Valiliği ve Tarım İl Müdürlüğü olarak iyi ve çok iyi derecedeki meralarda uygulanan sınırlandırmanın kaldırılması için bir rapor hazırladık. Hazırladığımız bu raporu Tarım ve Köyişleri Bakanlığı yetkililerine ve TBMM Tarım Komisyonu üyelerine ulaştırdık. İlimizdeki meraların seracılıkta kullanabilmek istiyoruz. Çünkü Türkiye’nin her yerinde iyi ve çok iyi dereceli meralar yok. Var olan zayıf ve orta dereceli meralarımızı seracılıkta kullanabiliyoruz. Aydın’da zayıf ve orta dereceli mera yok. Korunduğu için Aydın’daki meraların durumu iyi ama oralarda da seracılık yapmak kanunen yasak. Türkiye’de meralar devletin hüküm ve tasarrufu altında. Ama bir bu verimli arazilerde organize seracılık yapıp; ürün ve gelir elde etmek istiyoruz. Ayrıca bu izinlerin verilmesi halinde il genelinde işsizliği önleme çalışmaları kapsamında önemli bir istihdam sahası açılmış olacak. Biz teklifimizi yaptık. Uzman ve bürokratlar konuyu inceleyecekler. Tarım ve Köyişleri Bakanlığı yetkililerinden bu kaynakların Aydınlılar tarafından kullanılması konusunda yardımcı olmalarını bekliyoruz” diye konuştu.
(iha)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.