E. TURGUT TEKİN

E. TURGUT TEKİN

Aydın Valisi Muharrem Göktayoğlu’nun turizme emek ve katkıları

 

 

* Önceki sayıdan devam

Muharrem Göktayoğlu, yol yapımında Kuşadası, Söke, Didim ve Bodrum’a çok önemli katkıları olmuş bir valimizdir. Söke-Kuşadası yolu Söke’nin içinden geçiyordu ve Söke’de önemli problemlere neden oluyordu. Sayın vali bu problemi Söke-Kuşadası yolunu yaptırarak önledi. Bir diğer problemde Söke-Bodrum yolunda vardı. Söke-Didim ayrımındaki ovada yol çok dardı. Bu yolu genişlettirdi. Yine Söke-Milas yolu Akbük yol ayrımından itibaren Bafa Gölü kıyısında ve Aydın sınırları içinde kalan bölümü yaptırdı. Ayrıca Germencik-Söke otoyol bağlantısını ve Argavlı-Söke duble yolunu tamamlatarak hizmete açılmasını sağladı. Bu yol çok kalabalık oluyor ve yaz sezonunda trafik akışına yetmiyordu. Böylece merkezi Söke olan ve Kuşadası, Didim, Davutlar, Güzelçamlı, Aydın ve Bodrum yolları uluslar arası yol boyutunda kaliteli bir duruma geldi. Sayın Valinin bunun dışında turizme başka yönden de hizmetleri olmuştur. Plajların, milli parkların ve ören yerlerinin temiz tutulması ve sağlıklı bir hale getirilmesinde de emeği geçmiştir.

AYDIN İLİNDE SON YILLARDA TURİZM AMAÇLI YAPILAN VE İYİLEŞTİRİLEN YOLLAR

Vali Göktayoğlu, 1998 yılının çalışmalarını 15 Ocak 1999 Cuma günü İl Encümen Salonu’nda yaptığı bir basın toplantısında değerlendirdi. Toplantıya il daire müdürleri ile basın mensupları katıldı. Göktayoğlu yaptığı konuşmada “1998 yılı ilimiz açısından çok başarılıdır” dedi. Sayın valinin verdiği bilgilerden turizm ile ilgili olanlar şöyle özetlenebilir:

A) KARA YOLLARINA YAPILAN YATIRIMLAR:

1) İzmir-Aydın Otoyolu: Yolun önemli bir bölümü tamamlanarak trafiğe açılmıştır. Bu yol İzmir-Aydın arasını kısaltmış, trafiği rahatlatmış, Kuşadası ile Aydın, Nazilli ve Denizli istikametine gidecek olan turistik arabalara kolaylık sağlamış, zaman kaybını önlemiştir. Yolun kaliteli olması, turistleri Afrodisias, Pamukkale ve diğer merkezlere daha çabuk ulaştırmaktadır. Bu türlü çalışmalara hız verilerek, ulaşımda sürat ve emniyet sağlanmıştır.

2) Aydın-Denizli Otoyolu: Bu yolun yapımı Karayolları Genel Müdürlüğü’nce, Aydın, Yenipazar kesimi 15Aralık 1998 tarihine 181 milyon dolar; Yenipazar-Kuyucak kesimi yine 15 Aralık 1998 tarihinde tarihin de 234 milyon dolar keşif bedeliyle ihale edilmiştir. Bu yollar yapılmakta olan Aydın-Denizli karayolu tamamlandığında Kuşadası ile Anadolu bağlantısı daha sağlıklı kurulacak ve ulaştırma hizmetleri daha güvenli bir hale gelecektir.

3) Söke-Milas Karayolu: Söke-Milas karayolunun Söke-Sakızburnu Dalyanı arasındaki 26 Km’lik bölümü genişletilerek yeniden asfaltlandı. Daha öncede Dalyan-Aydın-Muğla il sınırı bölümü yapılmıştı. Bu yolun yapılması ile Didim, Bodrum, Akbük, Ören gibi yerlerin Kuşadası’yla olan bağlantıları daha güvenli oldu. Yörede trafik akışı rahatladı.

SÖKE BÖLGE TRAFİK İSTASYONUNUN HİZMETE AÇILMASI

Söke önemli turizm yollarının kesiştiği bir noktada bulunuyor. Bu bakımdan trafik akışı çok yoğundur. İstanbul-İzmir-Ankara istikametinden gelip Bodrum-Didim-Kuşadası istikametinden gidecek olan vasıtalar burada kesişir. Bu nedenle Söke girişine Trafik Bölge İstasyonu Amirliği binası yapıldı. Bu yoğun trafiğe sahne olan yollarımız uzman ekiplerce denetlenmekte ve uyarılmaktadır. Sayın Vali Göktayoğlu’nun bu binanın yapılmasında büyük emeği geçmiştir. Turizm demek sadece yedirme, içirme, eğlendirme, yatırma değildir. Turist çevresini gezmek ve görmek ister. Yol yoksa veya güvenli değilse nasıl seyahat edilebilir ki?

Sayın vali sık sık karayollarını denetler yolcuların problemlerini dinler çözümler üretirdi. Priene, Milet, Didim, Heraklis, Afrodisias, Nisa ve diğerlerini gezerek onların temizliğine, rahat gezilip görülmelerine yardımcı olurdu. Müzeler Haftasında eski eserlerimize ilgi çeker, bunların birer turistik değer olduklarını vurgular ve halkımızın bu yönde bilinçlendirilmesine yardımcı olurdu. Özellikle ören yerlerinin temizlenmesi, eski eserlerimizin tanıtılması konusunda çok hassas davranır ve ilgilileri uyarır, kazı alanlarını gezer, çıkan yeni eserleri inceler ve bunları kitap haline getirterek tanınmasına yardımcı ve destek olmuştur.

Valimiz Sayın Göktayoğlu’ndan Aydın ve ilçeleri için daha çok yararlı hizmetler bekliyoruz. Aydın’ı ve özellikle Didim ve Kuşadası’nı çevre ve turizm açısından hep desteklemiş ve halkımızın yanında olmuştur. Kendisine halkım adına teşekkür eder saygılarımı sunarım.

Önceki ve Sonraki Yazılar