Söke Belediyesi Hizmet Binası yapım işi ihalesi neden soruşturulmalı!!!

(Bu yazıyı sıkılmadan sonuna kadar okuyunuz)



Seçim yatırımı olarak görülen Söke Belediyesi Hizmet Binası yapım işinin ihale süreci aylardır konuşuluyor. Bu gidişle de daha çok konuşulacağa benziyor.



İddialara, dedikodulara rağmen Söke Belediyesi’nin CHP’li başkanı Necdet Özekmekçi’nin sessiz kalmayı tercih etmesi de oldukça manidar.Medeni cesaret örneği gösterip, “Yapım işi ihale sürecinin incelenmesini istiyorum. Her hangi bir ihmalin görülmesi halinde de soruşturma açılsın ve yargılanayım. Çiğ yemedim ki, karnım ağrısın. Yalan, yanlış iddialarla ve dedikodularla beni yıpratmaya çalışanlarla da yargı önünde hesaplaşacağım.” diyemedi.



Basın toplantısı düzenleyip; yapım işi ihalesinin şaibeli olduğunu, Söke Belediyesi’nin zarara uğratıldığını seçim mitinglerinde haykıran siyasi rakiplerine cevap veremedi.



Nedense (!) hep sessiz kalmayı tercih etti.



Yapım işi ihale sürecinde oldukça ilginç gelişmeler yaşandı. Belediye yönetiminin yapım işini ihaleye çıkarmasıyla birlikte iddiaların da önü arkası durulmadı. Birileri (!) daha ihale yapılmadan ANIT Yapı İnş. A.Ş.’nin yapım işini alacağını iddia etti. Siyasi kulislerde bu konuşuldu. Fısıltı gazeteciliğiyle bu iddia dilden dile dolaştı. İhaleye katılan beş firmadan biri olan ANIT Yapı İnş. A.Ş. işi üstlendiğinde kimse garipsemedi. Bu sonuç karşısında şaibede aranmadı. Çünkü, ANIT Yapı İnş. A.Ş. Kuşadası’ndaki KİPA’yı çok kısa sürede bitirmiş ve herkesi şaşırtmıştı. İzmir merkezli, mali yapısı güçlü bir firma olarak bilindiği için işi üstlenmesi normal karşılandı. Fakat, ANIT Yapı İnş. A.Ş.’nin sözleşme imzalamaktan vaz geçip, ihaleden çekildiğini açıklaması herkesi şaşırttı. Başkan Necdet Özekmekçi, şok gelişmeyi bana ve bir gazeteci arkadaşa Yenikent Mahallesi’nde bire bir görüşmemizde bildirmişti. Yalnız kaldığımızda, “Şimdi ne olacak? Tekrar ihaleye mi çıkacaksınız?” diye sormuştum. Başkan Özekmekçi’den aldığım cevap, “Tekrar ihaleye çıkmamız zaman kaybı demektir. Tekrar masraf demektir. Seçimlere de yetiştiremem. Altı ay gibi bir zaman kaybına uğrarız. İhaleye katılan firmalardan biriyle yolumuza devam edeceğiz.” şeklinde olmuştu.



İhaleyi yenileyip, tekrar üç kuruş (!) masraf yapmak istemediklerini söyleyen Başkan Özekmekçi, en yüksek teklif veren (1 trilyon 50 bin TL.) firmayla sözleşme imzalarken hizmet binasının seçimlere yetişip yetişmeyeceğinin hesaplarını mı yapıyordu acaba?



Günler sonra düzenlediği basın toplantısında firma yetkililerinin ekonomik krizi gerekçe gösterdiklerini ve ihaleden çekildiklerini belirtti. Firma yetkililerinin i?i bitirmek için mali yapısının yeterli olmadığını söyledi. Adeta firmanın ticari itibarını yerle bir etti. Başkan Özekmekçi’nin firma hakkındaki ifadelerini yayınladık ve firma yetkilileriyle görüşmek için telefon açtım. Sekreteryadan firma sahibinin yurt dışında olduğu cevabını alınca da konuyla ilgili not bıraktım ve görüşmek istediğimi belirttim. Firma sahibi yurt dışından döndüğünde de beni telefonla aradı ve konuştuk. İhaleden çekilmeleriyle ilgili olarak Başkan Özekmekçi’nin açıklamalarını nasıl değerlendirdiklerini sordum. Bilgisi olmadığı için değerlendirmede bulunamayacağını söyledi. Gerçek Gazetesi’nin web sayfasından haberi takip edilebileceklerini belirttim. Bir tane de postayla gazete göndermemi rica etti. Haberi inceledikten sonra gerekli açıklamayı yapabileceğini söyledi. Daha sonra görüşmek için defalarca aramama rağmen sekreteryasını aşamadım. Sanki adeta benden kaçtılar. Aradan bir yıl geçti ve ogün bugündür firmadan tek bir açıklama gelmedi. Belediye başkanı bile olsa, bir firma ticari itibarını zedeleyecek açıklamalarda bulunulduğu halde neden sessiz kalmayı tercih etmiş olabilir!



Doğrusu ben çok merak ediyorum...



Bir de madalyonun öteki yüzü var! Belediye Hizmet Binası yapım işi ihalesiyle ilgili yaptığımız haberleri takip edenler çok iyi bilirler. ANIT Yapı İnş. A.Ş.’nin 120 bin TL. (120 milyar TL.) teminatı da birilerinin iş bilmezliği (!) nedeniyle firmaya iade edilmişti. Halbuki firma yetkilileri ihaleden çekildikleri için teminatın yanması gerekiyordu. İhale şartnamesinde, ANIT Yapı İnş. A.Ş. ile sözleşme yapılması için 60 günlük yasal sözleşme süresi vardı. İhaleye katılan ve evraklarında noksan olduğu için ihraç edilen firmalardan biri Kamu İhale Kurumu (KİK) nezdinde itirazda bulunmuştu. KİK’ten itirazın incelenip, ihalenin devamı yönünde ANIT Yapı İnş. A.Ş. ile sözleşme yapılabileceğinin kararı çıktığında aradan 48 gün geçmişti. Yani sözleşme için daha 12 günlük süre vardı. Nedendir bilinmez (!) firma yetkililerine sözleşme yapmak için davette bulunulmadı. Hâl böyle olunca da firma yetkililerine teminatları iade edildi. Defalarca yazdım, şifaen de defalarca sordum: “Bu ihmalin, iş bilmezliğin sorumlusu kimdir? Bu ihmal yüzünden Söke Belediyesi zarara uğratılmış olmadı mı? Bu ihmalin hesabını birileri (!) vermesi gerekmiyor mu?” diye.



Başkan Özekmekçi, sözleşme imzalanmamasıyla ilgili olarak yaptığı açıklamada, “Gözden kaçmış, unutulmuş!” diyerek ihmali geçiştirdi. Hatta ihmali örtbas etmiş oldu. İhmalin sorumlusunun hesap vermesi için kılını bile kıpırdatmadı. Sanırsınız ki, trilyonluk bütçeye sahip Söke Belediyesi’ni yönetmiyorlar da babalarının bakkal dükkanını işletiyorlar.



Şimdi gelelim sadede...



Vay, vay, vay, vay dedirtecek bir gelişme var ki, sormayın gitsin!!!



Söke Belediyesi’nde üst düzey bürokrat olan bir hanım, Söke Belediyesi’yle ilişiğini keser ve İzmir’e yerleşir. Söke Belediyesi’nde işçi kadrosunda çalışan bir çocuğunun babası eşinden de kısa bir süre önce ayrılmıştır. İzmir’de hatırı sayılır belediyelerden birine de ilişkilerini kullanarak tayini çıkartır. Gel zaman, git zaman aileler arasında düzenlenen törenle de nişanlanır. Aradan biraz daha zaman geçince nişanlısıyla artık evlenmeye karar verirler. Söke’deki eş ve dostlarına davetiye dağıtmaya gelirler. Tabiiki, Söke Belediye Başkanı Necdet Özekmekçi’ye de uğrarlar. Makamında ziyaret ettikleri Başkan Özekmekçi’ye düğün davetiyesini takdim ederler. Başkan Özekmekçi, bir aksilik olmasa düğünlerinde bulunacağını belirtir ve her ikisini de tebrik eder.



Hay Allah, nasıl da unuttum damat beyi taktim etmeyi! İnşaat işiyle uğraşan eniştemiz sektöründe söz sahibi. Önemli işlere imza atan ANIT Yapı İnş. A.Ş.’nin sahibi.



Ben de herkesi tebrik ederim.

Önceki ve Sonraki Yazılar