Aydın ve Denizli’deki faylar aktif
Aydın ve Denizli’deki faylar aktif
AYDIN İNŞAAT MÜHENDİSLERİ BAŞKANI KAZIM ZEYREK:
- “DEĞERLENDİRME SONUÇLARI BÖLGEDE VARLIĞI BİLİNEN FAY HATTININ DİRİ OLDUĞUNU BİR KEZ DAHA ORTAYA ÇIKARDI”
Gerçek Gazetesi
Aydın İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Kazım Zeyrek, Denizli ve Aydın illerindeki fay hatlarında gerçekleşen bilimsel çalışma sonrasında ortaya çıkan tabloyu değerlendirdi. Bölgede varlığı bilinen fay hattının diri olduğunu ve dolayısıyla bölgedeki yapılaşma faaliyetlerinde dikkatli olunması gerektiğini açıklayan Zeyrek, yapılan araştırmanın yeni bir hareketliliğin keşfi olarak nitelendirilmemesi gerektiğini vurguladı.
Aydın İnşaat Mühendisleri Odası Kazım Zeyrek, yapılan araştırmalarda daha önceden elde edilen bulgulara sadece fay hattının yaşının ilave edildiğini söyledi. Daha önceden de fay hattı hakkında yeterli bilgiye sahip olunduğunu ifade eden Zeyrek, Denizli ile Aydın illerindeki fay hatlarının yaşının Lüminesans Tarihlendirme Tekniği ile belirlediğini kaydetti. Proje kapsamında Aydın il merkezinin yaklaşık 10 kilometre doğusunda 4 kilometre aralıkla açılan iki hendekten Pınardere ve Muslucadere mevkisinden alınan ve değerlendirilen numunelerin bölgede varlığı bilinen fay hattının diri olduğunu bir kez daha ortaya çıkardığının altını çizdi.
Bu nedende bölgedeki yapılaşma faaliyetlerinde dikkatli olunması gerektiğini belirten zeyrek, “Bu bölgelerde çok katlı yapılara izin de verilmemeli. Burada çözüm aslında çok zor değil. Biz oda olarak arkadaşlarımızı seminerlerimizle bu konuda özellikle bilinçlendiriyoruz. Bu bölgelerde çok katlı yapılara izin de verilmemeli çözüm yolları arasında bunu da sayabiliriz. Verildiğinde de mutlaka teknolojik yeterlilik projelerini ve zemin ile ilgili çalışmalarını kontrol etmek gerek. İki yıldır oldukça önemli seminerlerle üyelerimizi bu konuda destekliyoruz. Tüm Türkiye'de yapılarda projelerinin düzgün üretilmesinin yanında sağlık denetlenmesi de önemli. Bu konuda yayınlanan genelgelere rağmen eleman eksikliği dolayısıyla Türkiye'nin hemen hemen her yerinde sıkıntı yaşanıyor. Projenin yerinde denetimi çok önemli. Kısa süre önce çıkan yasa doğrultusunda artık yapım aşamasında şantiye şefi bulundurma zorunluluğu getirilecek. İşçilik ve montaj teknoloji takip edilerek gerçekleşmeli. İçinde insanların yaşadığı bir mekân tesis ediyorsanız, can ve mal kaybını önlemek en önemli koşul olmalı” dedi.
Aydın Pınardere hendeğinde toplam 4 adet fay görüldüğünü açıklayan Zeyrek, tarihlendirme çalışmaları sonucunda bu fayların yaşlarını ortalama bin ile 7 bin yıl arasında olduğunun tespit edildiğini kaydetti. Bu sonuçların jeolojik öngörülerle uyuştuğunu ve tespit edilen fayların diri faylar olduğuna işaret eden Zeyrek, “Diri fayların varlığının tespit edilmesi, bu bölgedeki binalaşmada dikkatli hareket edilmesini gerektirmekte. Ülkemizin deprem kuşağı üzerinde yer almasından dolayı birçok bölgede sıklıkla deprem oluşması nedeniyle şehirleşmenin oluşacağı coğrafik alanların seçimi son derece önemli. Bu alanların seçiminde diri fayların konumları belirleyici rol oynamakta. Yapılan çalışmalarda Aydın Muslucadere hendeğinde da iki adet fay tespit edildi. Bu iki fayın aynı depremde oluştuğu yönünde güçlü kanaatler var. Yapılan tarihlendirme sonucu bazı numunelerin yaşları 11 bin yıl olarak tespit edildi. Bu sonuçların hata sınırları içerisinde birbirini tutması, hendekte görülen iki fayın aynı depremde oluştuğu yönündeki öngörüyü desteklemiş ve 10 bin yıl civarında tespit edilen bu yaşlar, çalışılan fayların yaşlı olmasına rağmen hala diri olabilecekleri tahmin ediliyor” diye konuştu.
(iha)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.